Hyppää pääsisältöön

Emma Gaalan lemmikit ja oikeusmurhat – joko olisi Elastisen ja Antti Tuiskun vuoro?

Emma Gaalaa on usein kritisoitu siitä, että musiikkijuhlassa suositaan suuria levy-yhtiöitä pienten kustannuksella. IFPI:n Tommi Kyyrän mukaan väite ei pidä paikkaansa.

Emma Gaala -lava. // Kuva: Emma Gaala

Suomen suurin ja hohdokkain musiikkigaala eli Emma Gaala täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Loisteliasta musiikkijuhlaa vietetään huomenna perjantaina.

Emma Gaalassa juhlivat vuosittain maamme ansioituneimmat musiikkitähdet. Siitä huolimatta gaalassa ei ole koskaan noteerattu tiettyjä itsestään selviltä tuntuvia, pitkän ja menestyneen uran tehneitä artisteja, kuten Elastinen ja Antti Tuisku. Iskelmäpuolella emmoitta on jäänyt puolestaan Suvi Teräsniska, joka on myynyt jokaisella albumillaan vähintään kultaa.

Vaikuttaa vähän kummalliselta, että äänitealan gaala jättää tällaiset nimet huomiotta.

- Vaikka artistilla olisi ollut hyvä vuosi ja ansiot riittäisivät, mutta sinä vuonna sattuu olemaan joku, joka on vielä kovempi, sille ei voi mitään, 20 vuotta Emma Gaalaa tehnyt Tommi Kyyrä IFPI Ry:stä kommentoi YleX:lle.

Emma Gaalan punainen matto // Kuva: Emma Gaala

Tarkastellaanpa hetki Tuiskun ja Elastisen meriittejä.

Antti Tuisku myi tuplaplatinaa jo vuonna 2004 Ensimmäinen-nimisellä debyytillään, mutta Emma-raatia se ei vakuuttanut. Tosin tänä vuonna saattaa vihdoin olla Antti Tuiskun vuoro pitää kiitospuheita. Hän on ehdolla En kommentoi -menestysalbuminsa myötä kolmessa kategoriassa ja kahdessa yleisöäänestyksessä.

Suomiräpin pioneeri Elastisella on puolestaan mahdollisuus voittaa Emma-pysti Iso kuva -albumillaan, sillä hän on ehdolla Vuoden hip hop -kategoriassa ja yleisöäänestyksessä.

Vuoden miesartisti -kategoriaan räppikonkari ei tänäkään vuonna mahtunut. Jos Ela ei vieläkään lähde Emma kainalossa jatkoille, niin olisiko 34-vuotias räppäri aika palkita elämäntyöstään Erikois-Emmalla 19 vuotta kestäneestä urastaan? Cheekilläkin on jo sellainen.

- Luulen, että Ela on siinä vaiheessa uraansa, ettei vielä ole sen aika. Uskon, että musiikillisesti on tulossa vielä niin relevantteja julkaisuja, että niillä ansioilla voi Emman hankkia. Erikoispalkinnot ovat rinnastettavissa elämäntyöpalkintoon. Cheek sai Erikois-Emman stadionkeikoistaan viime vuonna, koska se oli niin spesiaalihomma.

Sen sijaan edelleen keikkaileva ja uutta materiaalia julkaiseva Apulanta noteerattiin Erikois-Emmalla vuonna 2012, kun bändi oli ollut kasassa 21 vuotta.

- Mutta Apulannalla onkin pikkaisen pidempi ura taustalla kuin Elastisella, Kyyrä kommentoi.

Totta. Eroa on kaksi vuotta: Elastinen on ollut suomiräpin uranuurtaja jo vuodesta 1997 eli hänellä on 19 vuoden ura takanaan. Apulanta palkittiin vuonna 2012 siihen mennessä 21-vuotiaasta urastaan.

Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen hengailivat pitkään punaisen maton tuntumassa Emma-gaalassa. // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Emma Gaalan lemmikit

Entä sitten ne lemmikit? Gaalan suurvoittajiin ovat kuuluneet vuosien varrella muun muassa Jenni Vartiainen, Chisu, Cheek ja Haloo Helsinki!, jotka ovat pokanneet useita palkintoja, sekä olleet ehdolla lukuisissa kategorioissa.

Vartiainen on saavuttanut urallaan yhteensä yhdeksän Emma-palkintoa. Laulaja putsasi pöydän vuoden 2011 Emma Gaalassa, jossa hänet palkittiin peräti seitsemällä Emmalla Seili-albuminsa johdosta. Myös Chisu on voittanut uransa aikana yhdeksän Emma-palkintoa. Haloo Helsinki! -yhtyeellä on yhteensä kuusi Emmaa.

"En usko tässä asiassa demokratiaan, että palkintoja pitäisi jakaa tasaisemmin."― Tommi Kyyrä

Cheek kahmi eniten pokaaleja vuonna 2014, jolloin hänet palkittiin muun muassa vuoden miessolistina sekä myydyimmästä albumista, joka oli Kuka muu muka. Cheek keräsi tuolloin yhteensä viisi Emmaa, eikä emmasade ole siihen loppunut.

- En usko tässä asiassa demokratiaan, että palkintoja pitäisi jakaa tasaisemmin. Jos jollain artistilla sattuu olemaan hyvä vuosi, se on ihan oikein, että hän pääsee siitä nauttimaan. Se vaan menee niin, IFPI:n Tommi Kyyrä kommentoi.

Cheek putsasi pöydän Emma-gaalassa viidellä pystillään. // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Kuka päättää, kenet palkitaan?

Emma-ehdokkaat ja suurimman osan voittajista valitsee musiikkikriitikoista ja -toimittajista sekä muista musiikin asiantuntijoista koottu raati, johon kuuluu myös levykauppiaita ja festarijärjestäjiä. Raati keskustelee ehdokkaista yhdessä, mutta äänestys tehdään suljetusti. Voittajat kerrotaan myös raadille ja artisteille vasta itse gaalassa.

- Raatiin on valittu sellaisia henkilöitä, jotka ovat kuluneen vuoden aikana tutustuneet monipuolisesti ja laaja-alaisesti kotimaiseen musiikkikenttään. Yksi kriteeri on se, että äänestäjät ovat jollain tavalla neutraaleja. Esimerkiksi levy-yhtiöiden edustajia ei ole raadissa.

Emma-palkintojen virallisia myöntökriteerejä ovat musiikillinen kiinnostavuus, menestys musiikillisesti ja kaupallisesti sekä taiteilijan suosio eri mittareilla arvioituna. Kyyrä kiistää, että kaupallisuus olisi ainoa valintakriteeri.

- Eivät ne tarkoita samaa asiaa. Kaupallista menestystäkin voi olla niin monenlaista. Ei katsota puhtaasti vain myyntimääriä, vaikka tämä onkin äänitealan palkinto. Kun artistin yleistä suosittuutta arvioidaan, niin siihen vaikuttaa myös esimerkiksi some-näkyvyys.

Suosiiko Emma Gaala isoja levy-yhtiöitä?

Emma Gaalaa on usein kritisoitu siitä, että siellä suositaan suuria levy-yhtiöitä pienten kustannuksella. Kyyrän mukaan väite ei ole totta.

"Kaikki lähtevät samalta viivalta."― Tommi Kyyrä

- Mielestäni ei suosi. Jos laskee kaupallisesti menestyneiden julkaisujen määrän, niin tietysti isoilta tulee niitä lukumääräisesti enemmän, mutta ei se ole ikinä ollut mikään kriteeri, miltä yhtiöltä se musiikki tulee. Kaikki lähtevät samalta viivalta, Kyyrä vakuuttaa.

Aiemmin juuri tätä tilannetta yritettiin paikata indie-kategorialla. Kyyrän mukaan se tuntui kuitenkin keinotekoiselta. Siksi tilalle tuli Kriitikoiden valinta -kategoria.

- Toivotaan, että siinä kategoriassa nousee taiteellisesti merkittävät albumit, jotka eivät ole kaupallisesti niin menestyneitä.

Joskus kaikilla on sama lemmikki kategoriaan katsomatta. Esimerkiksi Chisun Polaris-albumilla on mahdollisuus voittaa Emma tänä vuonna sekä Kriitikoiden valinta että Vuoden naisartisti -kategorioista.

Chisu & Emma // Kuva: Tomi Mikola

Lue myös:

Axl Smith vetäytyy Emma Gaalan juontamisesta kohun takia – korvaavat juontajat julkistetaan huomenna

Emma Gaalan kiinnostavin kategoria on tänä vuonna hip hop – näin Paperi T ja Mikael Gabriel kommentoivat

Suomirockin hiusraja pakenee: Santa Cruz ainoa nuori edustaja Emma Gaalan rock-kategoriassa