Hyppää pääsisältöön

Jakso 4 - Äidin osa

Kadonnut-podcast jakso 4
Kadonnut-podcast jakso 4 kadonnut-podcast

Tilaa podcast Lataa jakso

Kun ihminen katoaa, läheisten elämään repeää tyhjä aukko. Yllättäen todellisesta tulee epätodellista, aiemmin arkipäiväisestä elämästä epävarmaa. Kun kadonnutta ei löydy, voiko läheinen kuitenkin löytää oman tiensä takaisin?

Saku Inomaa katosi lauantaina 16. toukokuuta 2015. Aikaisemmin samana päivänä hän oli lähtenyt kotimatkalle perheensä mökiltä, vain 50 km linja-autopysäkistä, jolle hän sinä päivänä jäi. Mökillä myös Sakun äiti näki poikansa ehkä viimeisen kerran. Tälle mökille hän on palannut useita kertoja Sakun katoamisen jälkeen.

Kadonneen omaisten tarinoissa törmää yhä uudestaan samaan kuvaukseen tunteiden kulusta: Ensin tulee epäusko, sen jälkeen vuorottelevat pitkään toivo ja epätoivo. Alkujärkytyksen lamaannuksen tunnetta seuraa vasta myöhemmin toiminta. Omainen etsii kadonnutta sekä aktiivisesti että tahtomattaan. Omaiselle etsintä ei lopu järjestettyjen etsintöjen lopussa, vaan jatkuu lähes taukoamatta alitajunnassa. Monet kuvailevat harhanomaisia ilmestyksiä, jolloin säpsähtäen kadonneen läheisen näkee väkijoukossa tai ohikulkijan hahmossa, kuukausiakin myöhemmin.

Pelkkää kävelyä, kävelyä, kävelyä... Tavallaan se oli sellaista ajan tappamista, sitähän tämä on ollut koko vuosi.― Kadonneen Sakun äiti kertoo ajasta katoamisen jälkeen

Kadonneen läheiselle on tarjolla apua, mutta niukasti. Punaisen Ristin alla toimiva Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu (VAPEPA) järjestää esimerkiksi tukea kadonneen omaisille etsintöjen aikana. Apu on joustavaa, yhteyshenkilönä tai juttukaverinakin toimimista.

Jos kadonnutta ei löydy, on luopuminen ja surutyön aloittaminen vaikeaa. Jännitys ja ahdistus voi muuttua pitkäaikaiseksi stressiksi ja pitkittyessään jopa traumaperäiseksi stressihäiriöksi. Pitkittyneen stressin syyt voivat olla psyykkisiä, mutta sen vaikutukset ovat aina myös fyysisiä. Uupumus ja stressi voivat ilmetä muun muassa päänsärkynä, huimauksena, selkäkipuina, verenpaineen nousuna, rytmihäiriöinä, vatsavaivoina tai yleisenä sairastelukierteenä. Kadonneen henkilön henkinen tukeminen on siis hyödyllistä tämän terveydelle.

Katoaminen on mysteeri, jota mieli ei ilman todisteita pääse ratkaisemaan. Useiden skenaarioiden samanaikainen olemassaolo tekee katoamisen järjellä selittämisestä mahdotonta. Taide on kuitenkin tapa ilmaista ja purkaa katoamisen aiheuttamia tunteita. Sakun veli kuvailee tässä jaksossa niitä tunteita, joiden pohjalta hänen etsinnöissä tekemänsä tanssivideo (alla) syntyi.

Taiteesta selviytymis- ja käsittelykeinona on kehitetty myös tunnustettu terapeuttinen metodi: taideterapia. Kuvataide, musiikki, tanssi ja kirjallisuus ovat kaikki taideterapiassa käytettyjä ilmaisumuotoja. Kokijan omat taipumukset ratkaisevat, mikä ilmaisutapa toimii kullekin parhaiten. Sakun veli ja äiti ovat molemmat löytäneet helpotusta taiteen keinoin. Taide ei tarjoa vastauksia, mutta sen ääreltä voi löytää rauhaa ja lohtua.

Saku Inomaata etsittiin Tervakosken, Leppäkosken ja Ryttylän maastosta hänen katoamisestaan toukokuussa aina talven tuloon saakka. Viranomaisten ja vapaaehtoisten etsinnät ovat tähän asti olleet tuloksettomina. Omaiset jaksavat kuitenkin vielä toivoa jotakin löytyvän. Lumien sulettua Sakun etsinnät aloitetaan uudestaan.

Tämä jakso päättää Sakun etsinnät sarjan aikana. Ensi jaksossa Leena etsii pakkovaeltajaa, ihmistä jonka täytyy välillä kadota. Heitä ei ole paljon, varsinkaan Suomessa, mutta yhden rohkean henkilön Leena tapaa. Tämä tietää, miltä itse tuntuu olla kadoksissa.

 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Jakso 7 - Loputon matka

  Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

  Jakso 7 Euroopassa katoaa tuhansia pakolaislapsia vuodessa. Matka mantereen halki vaatii kalliin hinnan jokaiselta sen tekevältä. Leena tapaa nuoren naisen ja murrosikäisen pojan, jotka selvisivät Suomeen asti, aivan yksin.

 • Jakso 6 - Pääsen täältä takaisin

  Yhden ihmisen kohtaaminen teki kadonneen Sonjan näkyväksi.

  Jakso 6 Sonjan tie eheytymiseen alkoi, kun yksi ihminen näki hänet kunnolla. Kun oma todellisuus järkkyy, rinnalla kulkeva läheinen auttaa löytämään tien takaisin. Leena tapaa Sonjan avomiehen Laurin, joka kertoo millaista on rakkaus monipersoonaisen kumppanina.

 • Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

  Sonja on nuori nainen, joka katoaa joskus itseltään.

  Jakso 5 Nuori nainen häviää välillä ulkomaille omaistensa tavoittamattomiin. Toinen havahtuu vieraalta mantereelta tietämättä miten on sinne päätynyt. Voiko kuka tahansa kadota keskellä arkea jopa omalta itseltään? Leena alkaa tutkia dissosiatiivista pakkovaellusta ja löytää Sonjan, joka tietää miltä tuntuu kadota.