Hyppää pääsisältöön

Nimi miestä myöten

Pappi antaa kasteen vauvalle ristiäisissä
Pappi antaa kasteen vauvalle ristiäisissä Kuva: Yle/ Mika Kanerva ristiäiset (perhejuhlat),kaste,vauvat

Emeritusylipuutarhuri Aarno Kasvi, meteorologi Pekka Pouta ja näyttelijä Aleksi Lavaste kertovat, miten nimi on vaikuttanut heidän urallaan – vai onko mitenkään?

Emeritusylipuutarhuri Aarno Kasvi, onko nimi enne?

- En kyllä näe siinä mitään sellaista, sehän on vain nimi. Minulla oli ilmeisesti taipumusta ja kiinnostusta alalle. Nimi ei ole myöskään haitannut urallani, se vain on kenkuttanut kun ihmiset tulevat minut tunnistaessaan kättelemään ja sanovat että ai, sinäkin olet aikoinasi vaihtanut nimesi ammatin mukaan. Ihmiset pitävät sitä itsestään selvänä, enkä minä jaksa alkaa siitä kinaamaan, tällaista tämä on.

Meteorologi Pekka Pouta, onko nimi enne?

- Ei se kyllä enne ole, mutta joskus se voi ohjata harhailevan ihmisen suunnan jonnekin päin. Jos on tietyssä vaiheessa elämässä ammatinvalintavaikeuksia, niin siinä vaiheessa pienetkin signaalit johonkin päin voivat suistaa ihmisen tietylle uralle. Itse nuorena olin ensin lukemassa biologiaa ja sitten teoreettista fysiikkaa, mutta sitten pääsin kesätöihin meteorologian laitokselle. Ehkä se oli kuitenkin tämän alan vaihtelevuus, joka ratkaisi, että sinne jäin.

- Ei nimestäni ainakaan haittaa ole ollut. Se jää helposti mieleen ja antaa hauskan positiivisen fiiliksen, mistä on apua. Eli nimeni auttaa luomaan positiivista ennakkokäsitystä, pelkkä nimi voi riittää siihen. Siskoni väänsi vitsiä ensimmäisenä, että sinusta tulisi hyvä meteorologi, Ilmari Pouta, toinen nimeni on nimittäin vielä Ilmari. Tämä tapahtui lukioaikana, jolloin vielä mietin, että mitä ihmettä tässä tekisi. Olen saanut kuulla nimestäni tietysti muiltakin, mutta pääosin se on ollut sellaista positiivista naljailua ja ihmettelyä.

Näyttelijä Aleksi Lavaste, onko nimi enne?

- Kyllä se taisi omalla kohdallani niin kääntyä, että nimi ja ammatti kohtasivat elämässäni. Nimi ei kuitenkaan johdattanut minua alalle, eivätkä myöskään vanhempani, jotka olivat teatterialalla, koska sain ihan itse valita ammattini. Isäni, Kimmo Lavaste, on ohjaaja ja teatterinjohtaja, ja äitini, Aila Lavaste, on dramaturgi ja toiminut myös teatterinjohtajana monta vuotta. Siskoni Saana Lavaste on ohjaaja.

- Nimi on ehkä auttanut urallani sitä kautta, että alalla moni tuntee isäni, äitini tai siskoni, ja tämä on antanut jutunjuurta tutustuessani uusiin ihmisiin. Kun taas lukion jälkeen aloittelin uraani, minulla oli tarve selviytyä omilla meriiteilläni, enkä olisi halunnut itseäni yhdistettävän perheeseeni. Jotkuthan ottavat taiteilijanimen, mutta se ei ainakaan ole käynyt mielessäni. Oma nimi on ollut taiteilijanimenä ihan osuva ja varmasti mieleen jäävä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri