Hyppää pääsisältöön

Poliisi kotona kuvaamisesta: Valvontakameralaitteiston asentamiseen on erittäin tarkat ohjeet

Helsingin poliisin rikosylikomisario Jari Illukka kommentoi YleX:lle, että valvontakameran asentaja vastaa siitä, että se on lain mukaan asennettu tai viime kädessä se henkilö, joka on kameran pyytänyt asentamaan.

Axl Smith // Kuva: Iida Korhonen

The Voice of Finland -juontaja Axl Smith jakoi keskiviikkona 9. maaliskuuta Jook Joint TV:n Youtube-kanavalla videon, jossa hän kertoo joutuneensa pidätetyksi salakuvaamisen takia. Mediapersoona sanoo, että video on kuvattu 2. maaliskuuta, jolloin hän on juuri päässyt poliisikuulusteluista.

- Vietin yön sellissä, mua syytetään salakuvaamisesta, Smith sanoo.

Axl Smith kertoo, että hänellä on ollut kotonaan valvontakamerat siitä asti, kun hän oli Tukholmassa MTV:llä töissä. Videolle on tallentunut myös seksiä kumppaneiden tietämättä. Smith kertoo, että videovalvonnan tarkoitus on ollut itsepuolustus, jos häntä joskus mahdollisesti syytettäisiin perusteetta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

- Jos näin kävisi, mulla olisi todistusaineistoa, joka puolustaisi mun tapausta. Ja se on ainoa syy, miksi mulla on videovalvontaa kotona.

Vankeutta enintään yksi vuosi

Helsingin poliisin rikosylikomisario Jari Illukka kommentoi asiaa yleisellä tasolla YleX:lle ottamatta suoraan kantaa Smithin tapaukseen, jonka käsittely on vielä kesken.

Illukka kertoo, että salakatselusta voi tulla sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Rikosylikomisarion mukaan kameravalvonnan täytyy täyttää sekä salakatselusäännöstöt että henkilötietolain asettamat edellytykset. Oikeudettomasti ei voi kuvata edes omassa kodissaan. Murtovarkaus on esimerkiksi tapaus erikseen, mutta jos toisen kodissa oleillaan kutsutusti, niin asia on eri.

Sillä on myös eroa, kahvitellaanko videolla vai harrastetaanko siinä seksiä.

- Äkkiä se yksityisyyden loukkaus tulee tietyissä tilanteissa. On kiellettyä kuvata käymälöissä, pukuhuoneissa ja vastaavissa tiloissa, joissa ihminen olettaa, että hänen yksityisyytensä on suojassa. Se on eri asia kuin, että juodaan kahvia. Kun ihminen menee intiimille alueelle, niin hänen pitää voida luottaa siihen, ettei kuvata, Helsingin rikosylikomisario Jari Illukka kommentoi YleX:lle.

Valvontakameran voi asentaa laillisesti kotiin, jos siitä ilmoittaa asiallisesti. Illukan mukaan kameran asentaja vastaa siitä, että se on lain mukaan asennettu ja viime kädessä se henkilö, joka on kameran pyytänyt laittamaan.

- Jos asennetaan virallinen valvontakameralaitteisto, niin firmalla on erittäinkin tarkat ohjeet, miten se tehdään ja mitä pitää ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle, jos se tallentaa ja millaiset rekisteriselosteet pitää pitää. Siitä muodostuu rekisteri, kun ihmisiä tallentuu tunnistettaviin kuviin, Illukka sanoo.

Smith kertoo videolla, ettei tiennyt, että kotona ei saa kuvata ilmoittamatta siitä kuvattaville.

- Laitteita on nykyään paljon saatavilla, joita voi myös itse asentaa. Jos ei itse perehdy asiaan, voi syyllistyä rikokseen tietämättäänkin, mutta jos palvelun tilaa joltain firmalta, niin se tulee tehtyä oikein, Illukka kommentoi.

Smithin mukaan syy varovaisuuteen on se, että hänen MTV-kollegaansa Peteriä oli aikoinaan syytetty raiskauksesta. Lehdet ja yleisö tuomitsivat sen jälkeen Peterin, ja hän menetti työpaikkansa musiikkikanavalla. Peter joutui vankilaan ja poispääsyn jälkeen hänen elämänsä lähti alamäkeen, ja Smithin mukaan Peter lopulta joi itsensä hengiltä.

Katso koko video alta.

Axl Smithin piti juontaa Emma Gaala huomenna perjantaina, mutta hän vetäytyi pestistä kohun takia.

Muokkaus: Jari Illukan titteli on rikosylikomisario, eikä rikoskomisario, kuten jutussa ensin luki.

Lue myös:

Axl Smith vetäytyy Emma Gaalan juontamisesta kohun takia – korvaavat juontajat julkistetaan huomenna

Axl Smithin videotunnustus tuntuu vilpittömältä – mutta mitä pidemmälle sitä ajattelee, sen ällöttävämmältä se tuntuu