Hyppää pääsisältöön

Salaliittoteorioita on vaikea todistaa sepitteiksi

Presidentti Niinistö katsoo astronauttipukuista miestä.
Presidentti Niinistö katsoo astronauttipukuista miestä. Kuva: Yle/Janne Lindroos, Mitja Sirola salaliittoteoriat

Salaliittoteoriat roihahtavat liekkeihin esimerkiksi niin, että jostain ihmisiä koskettavasta uutistapahtumasta nostetaan esiin joku poikkeuksellinen yksityiskohta. Tutustu joihinkin salaliittoteorioihin, mutta älä hurahda ;)

Presidentti Sauli Niinistön puheesta katosi ääni teknisen virheen vuoksi. Lue vertailun vuoksi presidentin puhe hänen virallisilta sivuiltaan.

Kun autolautta Estonia upposi aamuyöllä 28.9.1994, eloonjääneitä tuotiin Turkuun sairaalaan. On väitetty, että kaksi avainhenkilöä katosi salaperäisesti, toinen heistä sairaalasänkyineen päivineen.

Elämää vaarantaviksi salaliittoteoriat muuttuvat, kun kysymys on terveyteen ja ravintoon liittyvistä salaliittoteorioista. Rokotteiden tarkoitus on ennaltaehkäisy, etteivät ihmiset saa jotakin sairautta, kuten tuhkarokkoa. Samalla ison joukon rokottaminen antaa suojaa niille vastarannan kiiskeille, jotka syystä tai toisesta pelkäävät rokotuksia. Kaikki eivät pidä rokotuksien antamaa suojaa faktana.

Avaruuden pirut ovat kestosuosikki

Ufoja on nähty ja tallennettu Suomen taivaalla jopa viranomaisten toimesta. Tämä ei tietenkään välttämättä tarkoita sitä, että siellä lentelisi avaruusolioita. Suomalaislääkäri Rauni-Leena Luukanen-Kilde puhui elämänsä aikana taukoamatta mm. kuun ja Marsin siirtokunnista ja miten toisille planeetoille voi matkata ruumiistaan irtautumalla. Lentävien lautasten erikoistutkija Frank E Stranges kertoi näkemyksiään Ylen haastattelussa vuonna 1967.

Stanley Kubrick tunnusti osallistuneensa kuulennon lavastukseen ja käsitteli myöhemmin elokuvataiteen keinoin erittäin salaista tehtäväänsä ja salaamisen aiheuttamaa ahdistusta Hohto-elokuvassaan.

Idolin arkista kuolemaa ei hyväksytä sellaisenaan

Marilyn Monroen kuolemaan liittyvistä tapahtumista kirjoitetaan edelleen spekulatiivista tutkivaa kirjallisuutta, jota on hyvin vaikea varmentaa sen enempää todeksi kuin sepitteeksikään.

Elvis elää ja monet ovat sitä mieltä, ettei pelkästään musiikkinsa kautta.

Prinsessa Diana oli eräiden lehtitietojen mukaan kuollessaan raskaana. Tästä ei ole todisteita. Asia on silti ruokkinut hurjaa salaliittoteoriaa hovin ja tiedustelupalvelun osallisuudesta hänen ja silloisen seurustelukumppaninsa eliminoimiseen.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua