Hyppää pääsisältöön

Stressaantunut juoksija kiri taidekilpailun voittoon

kiasma, taidekilpailu 2016, voittajat, running man, watercolour,
KulttuuriCocktailin versiot voittajatöistä kiasma, taidekilpailu 2016, voittajat, running man, watercolour, Kuva: Yle / Tomi Paijo kiasma, taidekilpailu 2016, voittajat, running man, watercolour, nestori syrjälä, harri ahonen

“Juokseva mies” ja “värisumu” jakavat Kiasman taidekilpailun ensimmäisen palkinnon. Nestori Syrjälän Running man -performanssilla ja Harri Ahosen Watercolour-teoksella on juuret ilmastonmuutoksessa.

Kuvataiteilija Nestori Syrjälä kertoo yllättyneensä, että Valtion taideteostoimikunnan ja Kiasman kilpailun nimeksi tuli lopulta Marskille kaveri. Alun perin kilpailussa haettiin vain taideteosta Kiasman yhteyteen.

- Jos Running man liittyy johonkin julkiseen teokseen, niin Aleksis Kiven muistomerkkiin. Kivi on parempi esikuva ja muisteluiden kohde kuin Mannerheim, Syrjälä toteaa.

Myös Watercolour-teoksen tekijä arkkitehti Harri Ahonen hämmästyi kuulleessaan, että kilpailun nimeksi tuli lopulta Marskille kaveri. Tosin hän ei olisi tehnyt mitään toisella tavalla, vaikka olisi nimen tiennytkin.

- Ei tämä ota selkeästi kantaa Mannerheimiin, en tiedä onko se sitten hyvä vai huono asia.

Marskille kaveri -kilpailussa haettiin uusia muotoja julkiselle taiteelle. Running man-performanssi on juuri sitä. Liikkuva esitys, joka elää ja muuttuu tilanteiden mukaan. Stressaantuneeksi maskeerattu näyttelijä juoksee kerran viikossa, vuoden ajan, tietyn reitin ja reagoi näkemäänsä ennalta sovittujen ohjeiden mukaan. Syrjälä kertoo, että hän haluaa hahmosta kapitalistisen, patriarkaalisen ja työkeskeisen ihmisen haamun.

- Hahmo on vähän kuin aavelaiva, joka leijailee kaupungilla ilman päämäärää.

Mitä maailmassa tapahtuu, kun talouskasvu hiipuu ja ekologiset kriisit kärjistyvät?

Idean teokseensa Syrjälä sai eräästä kaupungilla näkemästään hetkestä. Kadulla juoksi cheerleaderiksi pukeutunut hahmo, joka tuntui olevan eksynyt ja vailla suuntaa.

- Siitä tuli melankolinen fiilis. Hahmo yhdistyi mielessäni Yhdysvaltojen suuruuden aikaan.

Mustarinda-taidekollektiiviin kuuluvalle Syrjälälle talouteen ja ympäristöön liittyvät kysymykset ovat läheisiä. Hän toivoo, että Running man saisi ihmiset miettimään, mikä elämässä on tärkeää ja tavoittelemisen arvoista.

- Mitä maailmassa nyt tapahtuu, kun talouskasvu hiipuu ja ekologiset kriisit kärjistyvät?

Myös toisen voittajan Watercolour-teoksen taustalla on ilmastonmuutos. Arkkitehti Harri Ahonen pohtii, että teokselle ei olisi parikymmentä vuotta sitten ollut edellytyksiä, kun oli vielä kunnon talvet ja paljon lunta.

- Varsinkin Helsingissä talven pimeys on nykyään niin läpikäypää, että tuli ajatus että Kiasman edessä olevia altaita olisi kiinnostavaa hyödyntää ja tuottaa väriä harmauteen.

Watercolour-teoksessa usvakoneella tuotetaan tehostesavua altaisiin, jotka myös valaistaan värivaloin. Teosesittelyssä puhutaan turnerilaisesta värihuurusta. Viittaus romantiikan ajan englantilaiseen maisemamaalari William Turneriin syntyi Ahosen mukaan keskusteluissa valosuunnitteilijan kanssa.

- Jos Turnerin viimeisiä maalauksia ajattelee, niin nehän on valosumuja, joissa on hyvin vähän konkreettista ja esittävää.

Mikä elämässä on tärkeää ja tavoittelemisen arvoista?

Tärkeä osa Watercolour-teosta on sen arvoituksellinen äänimaisema. Ahosen mukaan äänimaiseman esikuva on Stanisław Lemin tieteisromaanin Solaris-planeetta, joka toimii oman logiikkansa mukaan.

- Pitää vielä tutkia, miten äänen ja valon saisi törmäilemään ja reagoimaan toisiinsa. En halua valmiiseen teokseen luuppia, joka toistaa samaa pätkää koko ajan.

Selvitettävänä on myös, miten usva toimii pakkasella. Harri Ahonen pohtii vuokraavansa jonkin elintarviketukun pakastehuoneen, jossa konetta ja usvan käyttäytymistä voisi testata.

Ensimmäistä kertaa julkista taideteosta tekevä Ahonen haluaa tuoda teoksellaan ihmisille toisenlaista todellisuutta ja vaihtoehtoista arkea.

- Pidän konserteissa ja näytelmissä siitä, että minulle esitetään outoja asioita ja toisenlaista todellisuutta. Sellaisessa surrealistisessa hengessä, naurahtaa Ahonen.

Kiasman taidekilpailu 2016, watercolour, running man, nestori syrjälä, harri ahonen
Kiasman taidekilpailu 2016, watercolour, running man, nestori syrjälä, harri ahonen Kuva: Yle / Tomi Paijo kiasman taidekilpailu, watercolour, running man, tiivistys, nestori syrjälä, harri ahonen