Hyppää pääsisältöön

Suomi meni sekaisin turvapaikanhakijoista

Viime syksynä paniikkitunnelmissa avatuissa vastaanottokeskuksissa on ollut ongelmia, jotka ovat johtaneet poliisille tehtyihin tutkintapyyntöihin, oikaisuvaatimuksiin, muille viranomaisille tehtyihin kanteluihin ja mm. Maahanmuuttovirastoon kohdistettuihin miljoonavaateisiin.

Maahanmuuttovirastossa myönnetään, että osa hätämajoitustiloista on ollut käyttötarkoitukseen soveltumattomia. Kiireessä tehtiin taloudellisesti huonoja sopimuksia, palkattiin vääränlaisia ihmisiä osin rapistuneisiin kiinteistöihin.

Suomeen tuli muutamassa kuukaudessa 32 000 turvapaikanhakijaa. Busseja laitettiin Tornion järjestelykeskuksesta liikkeelle eikä kuski lähtiessä tiennyt, mihin lastin vie. Samaan aikaan SPR ja vastaanottokeskus -bisnekseen mukaan rynnänneet yritykset tyhjensivät huonekaluliikkeiden sänkyvarastoja ja pystyttivät kuumeisesti keskuksia eri puolille Suomea.

MOT kertoo vastaanottokeskusten Suomesta - siitä kuinka turvapaikanhakijat sekoittivat pasmat niin kunnissa kuin Maahanmuuttovirastossakin. Turvattomiksi tuntevat olonsa muualta tulleet, paikalliset asukkaat ja jopa virkamiehistö. Kaduilla on partioita ja virkailijoilla luotiliivit päällä.

MOT selvitti tilannetta Asikkalassa, Kirkkonummella, Lappajärvellä, Haminassa, Kemissä ja Espoossa. Kuntalaisten tehtäväksi jäi ihmetellä jatkuvasti saapuvia bussilasteja. Maahanmuuttovirasto Migri sopi keskusten avaamisesta yrittäjien kanssa, kunnan johto ja keskusten naapurit jäivät konsultoimatta.

MOT: Maa sekaisin pakolaisista
TV1 maanantaina 14.3. klo 20
Toimittaja: Marko Niemi

Kommentit