Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Hajoava Venezuela

Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1
Venezuelalaiset jonottavat tuntien ajan saadakseen kilon makaronia tai jauhoja. Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1 ulkolinja: hajoava venezuela

TV1 torstaina 17.3.2016 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 23.3. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Onkohan kaupassa kanaa? "Ei ole kanaa, ei kukkoa, ei munia, ei mitään", vastaa ärtynyt mies jonossa.

Mies on jonottanut kaupan edessä aamuneljästä. Kymmeneltä hän ei ole päässyt vielä edes ovesta sisään. On täysin arvoitus mitä kaupassa tällä kertaa on tarjolla. Mutta jos ei jonota, niin ei ainakaan saa mitään.

Jonottaminen on Venezuelassa pakon sanelema välttämättömyys, sillä pulaa on jauhoista, leivästä, riisistä, pavuista, kahvista, vessapaperista, makaronista, ruokaöljystä, tamponeista, kondomeista, vaipoista. Lista on pitkä.

Ylipäätään tuontitarvikkeista, kun syvälle talouskriisiin uponneessa Venezuelassa ei riitä valuuttaa välttämättömyystarvikkeidenkaan tuontiin.

Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1
Nuori äiti kaupan jonossa toivoo saavansa vaippoja. Niistä on huutava pula. Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1 ulkolinja: hajoava venezuela,Yle TV1

Oma tuotanto tuhottu

Venezuela tuo jo yli 80 prosenttia tarvitsemistaan elintarvikkeista. Oma tuotanto on romahtanut, kun maatiloja ja yrityksiä on takavarikoitu valtion haltuun.

Vicente Brito menetti viljelmänsä valtiolle, kun punaisiin paitoihin pukeutunut virkamiesten joukko tuli ilmoittamaan, että hänen maansa otetaan valtiolle. Korvausta hän ei saanut lanttiakaan. Takavarikoidut pellot kasvavat nyt rikkaruohoa, virkamiehistä ei ollut viljelijöiksi.

Sama tarina on toistunut tuhansia kertoja Venezuelassa. Valtio otti haltuunsa sementtituotannon, seurauksena sementtiä ei saa mistään. Samoin kävi teräkselle ja monille muille.

Presidentti Nicolás Maduro puhuu taloussodasta, jota Yhdysvallat yhdessä Kolumbian kanssa käy Venezuelaa vastaan. Presidentin puheille naureskellaan avoimesti jonoissa kaikkialla Venezuelassa.

Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1
Venezuelan sairaalat ovat kaaoksessa, hoitotarvikkeita ei ole, syöpähoidot viivästyvät, verikokeita ei pystytä ottamaan. Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1 yle tv1

Painajainen sairaalassa

Anzoateguin sairaalassa mies rullailee vastaan pyörätuolilla. Hän kertoo olleensa sairaalassa jo seitsemän kuukautta, sillä lääkäreillä ei ole välineitä millä korjata pahoin murtunut jalka.

Toinen potilas odottaa leikkausta, mutta hänelle ei ole voitu tehdä verikokeita. Sairaalasta puuttuu antibiootteja, veriplasmaa ja kipulääkkeitä. Edes röntgenkuviin tarvittavia filmejä ei ole.

Syöpädiagnooseja ei voida tehdä. Niitä joilla on diagnoosi ei voida hoitaa. Potilaiden omaiset jonottavat apteekeissa, jos onnistuisivat löytämään lääkkeitä sairaalaan vietäväksi. Tosin apteekeistakaan ei saa mitään, lääkepula ulottuu myös sinne.

Lääkerahat varastettu

Vallankumouksen nimissä Venezuelassa monet ovat rikastuneet valtavasti. Valtion valuuttavirastossa tehtiin yhden vuoden aikana 25 miljardin puhallus keinottelemalla virallisen ja todellisen valuuttakurssin eroilla.

Hallitukseen kytköksissä olevat liikemiehet hankkivat valuuttaa edulliseen kurssiin lääkkeiden tuontia varten. Lääkkeet unohdettiin, ja varat pantiin poikimaan mustassa pörssissä satakertaisella voitolla. Ketään ei ole asetettu syytteeseen.

Loppu lähellä

Venezuelassa on nautittu valtavasta öljybuumista siitä lähtien, kun Hugo Chavez valittiin presidentiksi vuonna 1998.

Entinen Chavezin lähimies, talousministeri Jorge Giordani sanoo aikakautta myös varkaiden juhlaksi, Giordanin laskelmien mukaan öljytuloista on varastettu jopa 300 miljardia dollaria. Nyt öljyn hinta on laskenut ja öljytulot romahtaneet.

Myös Chavezin seuraajan Nicolás Maduron suosio on romahtanut, tuoreen mittauksen mukaan yli 70 prosenttia venezuelalaisista toivoo hänen eroaan. Chavismona tunnetun sosialistisen kokeilun lopun hetket ovat käsillä.

Ohjelman toimittaa: Pertti Pesonen. Tuotanto: Yle, 2016.

Teksti: Pertti Pesonen

Lisää aiheesta:
Taskut täyteen köyhien nimissä – Chavezin perintö Venezuelassa

Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1
Venezuela ajautuu kohti humanitaarista katastrofia, presidentti puhuu olemattomasta taloussodasta. yle tv1 ulkolinja: hajoava venezuela,Yle TV1
Kommentit