Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Nyt Ensio uskaltaa olla Eveliina

Ensio Nyman pukeutuu välillä Eveliinaksi.
Ensio Nyman uskaltaa olla nyt julkisestikin Eveliina. Ensio Nyman pukeutuu välillä Eveliinaksi. Kuva: Yle, Mira Pelo transvestismi,ensio nyman

12-vuotiaana Ensio Nyman huomasi kiinnittävänsä huomiota tyttöjen vaatteisiin ja kenkiin. Ensio olisi halunnut pukeutua pitsipuseroihin ja värikkäisiin mekkoihin, mutta joutui tyytymään poikien vaatteisiin. Omista mietteistä ja ajatuksista ei tuolloin uskaltanut puhua. Vuodet kuluivat ja synkät ajatukset ajoivat piilossa pysytelleen transvestiitin välillä jopa itsemurha-ajatuksiin.

Nykyään 72-vuotiaana Ensio uskaltaa jo olla oma itsensä, sillä kolme vuotta sitten hän rohkaistui ulos kaapista. Puoli vuosisataa kestäneen salailun jälkeen Ensio on välillä myös kauniisiin vaatteisiin pukeutuva Eveliina. Akuutti vierailee Eveliinan luona hänen kotonaan Hyrynsalmella. Miten ihmiset ovat suhtautuneet, kun lähikaupassa saattaa Ension sijaan asioidakin Eveliina? Katso Ension tarina Areenassa: http://areena.yle.fi/1-3353079

Onko syövästä tulossa krooninen sairaus?

Syöpähoidoissa on menossa voimakas kehitysvaihe. Jokainen syöpä on oma yksilönsä ja sitä vastaan kannattaa taistella yksilöllisellä hoidolla. Niinpä nykyiset syöpähoidot tähtäävät ennen kaikkea potilaan oman immuunipuolustuksen parantamiseen. Tuleeko syövästä tulevaisuudessa yhä useammin krooninen tauti? Syöpää ei välttämättä saada kokonaan parannettua, mutta sitä voidaan sairastaa jopa yli 20 vuotta, ennustaa akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen, joka on tehnyt uraauurtavaa tutkimustyötä syöpätautien hoidossa.

Kun homma lähtee lapasesta - missä menee raja normaalin ailahtelun ja vakavan persoonallisuushäiriön välillä?

Epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivän ihmisen on vaikea säädellä omia tunteitaan. Häiriö on monitahoinen: ihmissuhteet saattavat olla myrskyisiä, tyhjyyden tunne on jatkuva ja itsetuhoiset ajatukset mylläävät. Ihminen saattaa toimia liian impulsiivisesti esimerkiksi seksin tai rahan suhteen. Oireiden kirjon takia epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivät ihmiset käyttävät runsaasti erilaisia terveydenhuollon palveluja. Häiriö onkin yleisin terveydenhuollossa hoidettava mielenterveyden häiriö, eikä sitä voi hoitaa lääkkeillä. Oulussa on muutaman vuoden ajan ollut käytössä uudenlainen hoitomalli, jossa terapiaa on tarjolla aiempaa useammin ja intensiivisemmin. Tulokset ovat olleet lupaavia.

Omalääkärin vinkit nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Omalääkärin vastaanotolla pohditaan tällä kertaa, miten lääkkeitä kannattaa kotona säilyttää. Millaisia lääkkeitä pitää ehdottomasti säilyttää lääkekaapissa ja mitkä lääkkeet tulisi suojata valolta? Lisäksi Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat luvanneet näyttää parhaat vinkit nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi.

Akuutti, TV1 maanantaina 14.3. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 15.3. klo 5:55 ja sunnuntaina 20.3. klo 15:15.