Hyppää pääsisältöön

Hollywoodin sotahullu anarkisti: John Milius ja Villit vuodet Teemalauantaissa 12.3.

Elokuvaohjaaja John Milius. Kuva dokumenttielokuvasta Milius (2013).
John Milius rakastaa elokuvia, surffausta, aseita ja sotaa. Elokuvaohjaaja John Milius. Kuva dokumenttielokuvasta Milius (2013). John Milius,Teemalauantai,elokuvaohjaajat

"Hän ei tee elokuvia nynnyille eikä naisille. Hän tekee elokuvia miehille." Äijämeininkiä Teemalauantaissa, päähenkilönä elokuvaohjaaja John Milius.

Teeman lauantai-ilta 12.3. on omistettu macholle zen-anarkistille, sotahullulle surffarille, ohjaaja-käsikirjoittaja John Miliusille. Milius on hämmentävä ja siksi kiehtova yhdistelmä intohimoista elokuvantekijää ja äkkiväärää äärioikeistolaista. 1970-luvun Hollywoodissa se oli todella harvinainen yhdistelmä. Teemaillassa esitetään Miliusin omaelämäkerrallinen elokuva Villit vuodet sekä erittäin mielenkiintoinen dokumenttielokuva Milius.

Joey Figueroan ja Zak Knutsonin ohjaamassa, vuonna 2013 valmistuneessa dokumenttielokuvassa Milius ääneen pääsee suoranainen Hollywoodin all star -kokoonpano: Clint Eastwood, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, George Lucas, Paul Schrader, Oliver Stone, Steven Spielberg, Charlie Sheen, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone... Heillä kaikilla on sanottavaa John Miliusista. Yleensä hyvää.

Steven Spielberg, John Milius ja George Lucas. Kuva dokumenttielokuvasta Milius (2013).
Steven Spielberg (vas.), John Milius ja George Lucas. Steven Spielberg, John Milius ja George Lucas. Kuva dokumenttielokuvasta Milius (2013). John Milius,Steven Spielberg,George Lucas,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,elokuvaohjaajat

Vuonna 1944 syntynyt John Milius kuului samaan Hollywoodin nuorten kukkojen sukupolveen kuin Steven Spielberg, George Lucas ja Francis Coppola. Hän aloitti elokuvissa käsikirjoittajana, ja monet ikimuistoiset repliikit elokuvissa Dirty Harry,Tappajahai ja Ilmestyskirja.Nyt. ovat hänen luomuksiaan. Viime vuosina hänen "suuria puheitaan" on kuultu muun muassa tv-sarjoissa Deadwood ja Rooma.

Poliittisesti Milius on aina kulkenut omalla radallaan. Ennen Hollywoodiin päätymistä hän yritti päästä sotimaan Vietnamiin, mutta sen esti astma. Milius on myöhemmin arvellut, että koska hän ei päässyt "omaan sotaan", hänelle kehittyi sodasta pakkomielle. Tätä puolta hän on päässyt toteuttamaan muun muassa elokuvissa Conan, barbaari ja Red Dawn.

Conanista Milius teki synkän ja raskaan väkivaltaeepoksen, joka sinkosi Arnold Schwarzeneggerin maailmanmaineeseen. Red Dawnista tuli äärioikeistolaisten aseenkantajien suosikkielokuva, joka kiellettiin 1980-luvun Suomessa ulkopoliittisista syistä. Elokuvassa Neuvostoliitto miehittää Amerikan, mutta teinipojat nousevat vastarintaan. Milius itse piti maansa demokraattihallitusta suurempana vaarana kuin valloittajakommunisteja.

John Milius ohjaa Arnold Schwarzeneggeriä elokuvassa Conan, barbaari. Kuva dokumenttielokuvasta Milius (2013).
John Milius ohjaa Arnold Schwarzeneggeriä. John Milius ohjaa Arnold Schwarzeneggeriä elokuvassa Conan, barbaari. Kuva dokumenttielokuvasta Milius (2013). John Milius,Arnold Schwarzenegger,Conan – barbaari,Teemalauantai

Conan, barbaari -elokuvan Miliusin kanssa käsikirjoittanut Oliver Stone toteaa dokumentissa, että politiikassa Milius on kuin sarjakuvahahmo. George Lucas yrittää selittää ystävänsä jyrkät mielipiteet osaksi julkisuuskuvaa. Milius itse sanoo joutuneensa poliittisten kantojensa vuoksi Hollywoodin mustalle listalle.

"En ole fasisti, olen kansan mies, lähempänä maolaisuutta", Milius toteaa. "Olen zen-anarkisti." Zen-fasisti-sanaakin hän on itsestään käyttänyt. Miliusin omia ihailun kohteita ovat muun muassa Akira Kurosawa, Theodore Roosevelt ja Jack Kerouac.

"Ihan kuin isä!" huudahti John Miliusin tytär nähdessään Coen-veljesten elokuvan Big Lebowski. Kyse oli John Goodmanin esittämästä paranoidista, asetta heiluttavasta Vietnam-veteraanista Walter Sobchakista.

Milius halvaantui vuonna 2010 mutta on toipumassa. Hän kehittelee yhä pitkäaikaista projektiaan, elokuvaa Tšingis-kaanista.

Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius.
Jan-Michael Vincent, William Katt ja Gary Busey. Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius. john milius,Teemalauantai

Teemalauantain avaa John Miliusin henkilökohtaisin elokuva, vuonna 1978 valmistunut Big Wednesday eli Villit vuodet. Elokuva perustuu Malibussa varttuneen, surffausta harrastaneen Miliusin omiin kokemuksiin. Se kertoo kolmesta kalifornialaisesta surffariystävyksestä, jotka odottavat suurta aaltoa samalla kun maailma muuttuu ympärillä. Tapahtumat sijoittuvat Amerikan murroksen vuosiin 1962–74.

Villit vuodet sai ensi-illan aikaan huonon vastaanoton, mutta elokuvan maine on kasvanut vuosien mittaan, ja nykyisin sitä pidetään – toki arvion esittäjän poliittisista näkemyksistä riippuen – Miliusin parhaana ohjauksena. Elokuvan autenttiset surffauskuvat ovat komeaa katsottavaa, ja mahtipontinen kerronta saarnaa vapauden ja rohkeuden sanomaa. Pääosia esittävät Jan-Michael Vincent, William Katt ja Gary Busey. Pikkuroolissa nähdään myös Robert "Saksikäsi" Englund.

Teemalauantai 12.3.

  • Klo 21.00 Villit vuodet (Big Wednesday), USA 1978. Ohjaus John Milius. Pääosissa Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey.
  • Klo 22.55 Milius, USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Joey Figueroa ja Zak Knutson.
Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius.
Suurta aaltoa odottamassa: Villit vuodet. Villit vuodet (Big Wednesday), ohjaus John Milius. teeman elokuvat,John Milius,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa