Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Sinullakin on lempilapsi

Marja Hintikka: Osaanko olla lapsilleni tasapuolinen?
Marja Hintikka: Osaanko olla lapsilleni tasapuolinen? Kuva: Jussi Nahkuri marja hintikka kolumni

Törmään keskustelupalstoilla säännöllisesti ketjuihin, joissa puidaan, ketä lapsistaan vanhemmat rakastavat eniten. Ahdistun aina. Eihän näin synkkiä voi miettiä kukaan! Äidinrakkaus on loputon ja ikuinen, laajeneva kuin maailmankaikkeus! Mutta osaanko minäkään olla pojilleni riittävän tasapuolinen?

Luin taannoin ihmisen lajityypillisen lisääntymisvälin olevan 3-4 vuotta ja aloin miettiä lyhyen ikäeron vaikutuksia lasteni sisarussuhteen laatuun. Heidän ikäeronsa on vain 1 vuotta ja 9 kuukautta.

Osaanko olla tasapuolinen ja huomaanko tilanteet, joissa on minun tehtäväni vahvistaa sisarussuhdetta? Missä määrin poikieni keskinäinen veljeyden kokemus on kiinni minusta kasvattajana ja kuinka paljon lapsista itsestään? Huomaan huolestuvani erityisesti esikoiseni tilanteesta: saako hän riittävästi huomiota vaippaikäisen vaatiessa kaiken energian?

Olen itse esikoinen ja samaistun tienraivaajan ja sääntöjen testaajan rooliin.

Pohdintaani vaikuttaa varmasti sekin, että olen itse esikoinen ja samaistun tienraivaajan ja sääntöjen testaajan rooliin. "Esikoinen on vanhempien harjoituskappale", on minusta varsin osuva lentävä lause. Muutkin stereotyyppiset rooliodotukset tunnollisista esikoisista, diplomaattisista keskimmäisistä ja sosiaalisista kuopuksista istuvat syvällä arkipuheissamme. Kovaa tieteellistä näyttöä niiden pätevyydestä ei kuitenkaan ole.

Sisaruus on useimmiten vahvuus, mutta kyllä se vanhemmilta paljon työtä vaatii. Todennäköisesti “Taas ne tappelee!” on monilapsisen perheen vanhemman yleismantra. Parhaimmillaan lapset leikkivät yhdessä ja heistä on seuraa toisilleen, kääntöpuolena on jatkuva nahistelu ja kaaos. Ja kun yhden uhmaikä helpottaa, toisella alkaa uusi.

Moni vanhempi huokaakin, kuinka “yhden kanssa oli niin helppoa”. Sisarusten välinen kemia kun vaikuttaa koko perheen arkeen ja jaksamiseen.

On tärkeää jaksaa käydä tappelut hissinnapin painantavuoroista.

Asiantuntijoiden mielestä on tärkeää jaksaa käydä tappelut hissinnapin painantavuoroista, jakaa jäätelöannokset tasan viivottimella ja pitää kiinni kullekin tärkeistä rajoista, kuten sovituista istumapaikoista autossa. Toisaalta aina ei voi olla 100% tasapuolinen. Jos yksi rakastaa Ryhmä Hauta, pitääkö kaikille lapsille ostaa Vainu-lelu, ettei kenellekään tule paha mieli? Ei tietenkään. Kaikki eivät voi saada kaikkea samaa yhtä paljon ja yhtä aikaa.

Lasten riitojen taustalla on usein juuri sisarusten erilainen kohtelu tai kokemus siitä. Lapset itse kokevat, että heitä kohdellaan epäreilusti, vaikka vanhemmat pyrkisivätkin omasta mielestään kaikessa tasapuolisuuteen. Lasten mielestään joku on aina lempilapsi, ja näitä riitoja ja katkeruuksia puidaan usein vielä aikuisiälläkin.

Onko meillä kaikilla lempilapsi, vaikkemme sitä myöntäisikään?

Vaikuttaako oma asema lapsuuden perheessä siihen, miten suhtautuu omiin lapsiinsa? Onko meillä kaikilla lempilapsi, vaikkemme sitä myöntäisikään? Kuka saa perheessä eniten huomiota: ensimmäisen ja ainoan lapsen asemasta nauttinut esikoinen vai kuopus, jota hemmotellaan? Mikä on lasten optimaalinen ikäero ja kannattaisiko lapset saada mahdollisimman nopeasti peräkkäin, jolloin heistä olisi seuraa toisilleen ja pikkulapsikausi menisi kerralla ohi? Vai pitäisikö sittenkin odottaa, että selviää vauva-ajan väsymyksestä ennen kuin lähtee uudelle kierrokselle?

Paljon kysymyksiä, joihin haetaan vastauksia, kun MHL käsittelee sisarussuhteita. Maanantaina 14.3. suorassa lähetyksessä keskustelemassa ovat kahden pojan isä, pikaluistelija Mika Poutala ja kolmen lapsen äiti, kirjailija, bloggaaja ja maatilan emäntä Olga Temonen. Tiistaina 15.3. Yle Puheella puolestaan pohditaan sitä, entä jos ainoa lapsi onkin onnellisempi lapsi - tämän puolesta puhuvat ainakin tilastot ja monet tutkimukset.

Tervetuloa siis mukaan keskustelemaan, olit sitten esikoinen, keskimmäinen tai kuopus!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Katso Marja Hintikka Liven lähetykset Yle Areenassa - nähtävissä kaikki lähetykset 1. kaudesta alkaen!

Lisää ohjelmasta

Lapsi hymyilee kameralle ämpäri sylissä.
Lapsi hymyilee kameralle ämpäri sylissä. Kuva: Freeimages lapsi
Kukkaseppelöity vauva hymyilee
Kukkaseppelöity vauva hymyilee Kuva: freeimages.com/Agastecheg marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Heikki Soini: Yksi lapsi on minun valintani
Heikki Soini: Yksi lapsi on minun valintani Kuva: Jussi Nahkuri heikki soini
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.