Hyppää pääsisältöön

Ranskan modernismin kiehtova historia

Kuva sarjasta Ranskan modernismin kiehtova historia
Kuva sarjasta Ranskan modernismin kiehtova historia teeman kulttuuri

Kuusiosainen dokumentti vie katsojan 1900-luvun alun Pariisiin, jossa kukoisti uusia taidesuuntauksia toinen toisensa perään: fauvismi, kubismi, dadaismi, surrealismi...

Sarjan hahmoja ovat Pablo Picasso, Max Jacob, Gertrude ja Leo Stein, Guillaume Apollinaire, Ernest Hemingway, Henri Matisse, Jean Cocteau, Kiki ja lukuisat muut. Taiteilijoita ja kirjailijoita, taidekauppiaita ja muusia, jotka mullistivat taiteen ja jättivät pysyvän jäljen maailmaan ja 1900-lukuun.

Nämä kuvainraastajat elivät lujaa, ja menestys ja maailma heittelivät heitä. Kun rahaa alkoi tulla, he ostivat autoja ja löysivät auringon ja merenrannat. Venäjän vallankumous hurmasi heidät, mutta Stalinin terrori mursi lumouksen. Espanjan sisällissota yhdisti heitä, mutta Ranskan saksalaismiehitys synnytti ylitsepääsemättömiä välirikkoja. He rakastivat ja menettivät toisiaan, kadehtivat ja kehuivat, nousivat yhä ylöspäin ja kuolivat viinaan tai sydänsuruun.

Osa 1: Montmartren boheemit. 1900-luvun alussa joukko pennittömiä taiteilijoita asettuu asumaan Montmartressa sijaitsevaan vanhaan pianotehtaaseen. Max Jacob, Picasso, Apollinaire... Pian jokainen itseään taiteellisena pitävä hakeutuu vanhan tehdasrähjän käytäville norkoilemaan. Seinen vastarannalla Henri Matisse valmistelee vallankumoustaan. Kohta Matisse ja Picasso käyvät sivellinten mittelöön.

Osa 2: Kunnian kentät. Picasson Les Demoiselles d’Avignon aiheuttaa skandaalin ja aloittaa kubismin aikakauden. Alkaa myös välirikkojen aika. Rikastunut Picasso muuttaa mukavampaan ympäristöön. Apollinaire vaihtaa myös kaupunginosaa. Enää Max Jacob jää asumaan Montmartren kurjuuteen. Ja kun maailmansota syttyy, entiset ystävät joutuvat yhä kauemmas toisistaan.

Osa 3: Montparnassen nälkätaiteilijat. Pariisi elää sota-aikaa. Montparnassessa Itä-Euroopan antisemitismiä paenneet juutalaistaiteilijat kärsivät nälkää. Syntyy Pariisin koulukunta. Vuonna 1917 Apollinairen näytelmän alaotsikko lanseeraa käsitteen ”surrealismi”. Espanjantauti vie Apollinairen seuraavana vuonna, ja kun Modigliani kuolee 1920, boheemien aika on ohi.

Osa 4: Jazzin aika. Sota on ohi ja kaduilla juhlitaan. Montparnasse tanssii jazzin sävelin. Sodan järjettömyyden synnyttämät vastaliikkeet dadaismi ja surrealismi marssivat eteenpäin. Kärjessä kolme muskettisoturia: Breton, Aragon, Soupault ja perässä Man Ray, Desnos ja monet muut.

Osa 5: Vapaus! Sotien välinen aika tarjoaa samastumisen kohteita intomielelle. Kommunismi näyttäytyy houkuttelevana vaihtoehtona, ja ilmassa leijuu sosiaalisen, moraalisen, taiteellisen ja poliittisen vallankumouksen tuntua... Vuonna 1936 syttyy Espanjassa sisällissota, ja tasavaltalaisten asiasta tulee maailman älymystön suuri ristiretki.

Osa 6: Keskiyö. Syttyy uusi maailmansota, ja Ranska mobilisoi sotavoimansa. Kesäkuussa 1940 Ranska sortuu hetkessä, vanha Eurooppa on sekaisin ja taiteilijat ja intellektuellit yrittävät paeta kuka minnekin. Monet niistä, jotka jäävät Ranskaan, riitautuvat loppuiäksi. Toiset sopeutuvat, toiset liittyvät vastarintaan.

Sarja perustuu kirjailija Dan Franckin Pariisi-trilogiaan Bohèmes (2000), Libertad! (2004) ja Minuit (2010).

  • Ranskan modernismin kiehtova historia (Les aventuriers de l’art moderne), Ranska 2014. Tuotanto Arte

Lue lisää:

Kääntäjä kuvien pyörteissä

Kääntäjä Marjaana Kulovedelle dokumentti 1900-luvun alkupuolen Pariisin taiteilijoista oli mielenkiintoinen tehtävä. Sarja alkaa Teemalla tiistaina 15.3.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa