Hyppää pääsisältöön

"Synnytin omat arkunkantajani" - yhdeksän lapsen äidin tarina

Jo viisivuotiaana Heidi Hynninen ilmoitti haluavansa aikuisena kymmenen lasta. Omien vanhempiensa ainoana lapsena Heidi kaipasi kovasti elämäänsä sisaruksia nahistelemaan kanssaan. Tänä päivänä Heidillä on kuusi poikaa ja kolme tyttöä, joista vanhin odottaa jo omaa lastaan. Yhdeksän lapsen äidistä on tänä keväänä tulossa mummo.

- Halusin, ettei omien lasteni tarvitsisi olla yksin - että heillä olisi aina lähellä se leikkikaveri, joka minulta puuttui. Sisarus, jolle voisi kertoa asioita, joita edes omalle äidille ei voi, Heidi kertoo.

Heidin ja hänen ensimmäisen miehensä esikoinen, Henna, syntyi marraskuussa 1995. Heidi on viettänyt viimeiset 20 vuotta elämästään enimmäkseen raskaana.

- Hennan jälkeen syntyi poikia. Kolmannen pojan jälkeen sanoin leikilläni, että täytyyhän sitä omat arkunkantajat olla ja niin poikia syntyi vielä kolme lisää. Heistä vanhin, Eemeli, on jo ehtinyt muuttaa pois kotoa Mäntsälästä. Tällä hetkellä kuusi lapsista asuu Heidin ja hänen nykyisen aviomiehensä Jonin kanssa saman katon alla. Nuorin lapsista, Linnea on puolitoistavuotias.

Lapsia saadaan, heitä ei tehdä.― Heidi Hynninen
Heidi Hynninen raskaana
Heidi Hynninen on nauttinut raskaana olemisesta. Heidi Hynninen raskaana Kuva: Nonna Sjöberg yle marja hintikka live

Synnyttäminen plussaa, murrosiät miinusta

Heidin lapsikatraan kokoon on lapsuuden haaveen lisäksi vaikuttanut paljon se, että Heidi on aina tullut helposti raskaaksi. Myös lasten synnyttäminen ja synnytyksistä palautuminen on sujunut mutkitta.

- Synnytystilanne on minulle mieluisa. Saan aikaan jotain suurta ja ihmeellistä - uuden elämän, joka ei ole itsestäänselvyys. Lapsia saadaan, heitä ei tehdä, toteaa Heidi, jolle elämä suurperheen kotiäitinä on ollut tietoinen valinta.

Parasta suurperheen arjessa on Heidin mielestä se hiljaisuus, joka laskeutuu, kun kaikki päät ovat illalla tyynyissä ja hengitykset tuhisevat. Kaaospäivinä parasta on tunne siitä, että tästäkin päivästä selvittiin.

- Kamalinta ovat sairastumiset. Ne kun tulevat yleensä joko samaan aikaan tai peräkanaa ja kiertävät koko perheen.

Haasteellisinta kasvatustyössä on Heidin mielestä lasten ikäskaala - ja murrosiät.

- Pitää hetkessä hypätä iän mukaisesta kasvattamisesta toiseen ja miettiä, montako väärän ikäryhmän korvaa kuulee keskustelut. Tähän asti molemmat aikuiset lapseni ovat kuitenkin lähteneet hyvin eväin elämään. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta yksi elämäni kohokohdista on ollut esikoisen muutto kotoa. Siinä kohtaa tajusin, että selvisin äitiydestä ja sen haasteista.

Kun ventovieraat kuulevat lapsiluvun, he kauhistelevat.― Heidi Hynninen

Suurperhe on myös uusperhe

Suurperhe-elämä on opettanut Heidiä suodattamaan sekä omia että toisten sanomisia. Heidin lapsilla on yhteensä neljä eri isää, joten kritisoijia ja utelijoita riittää.

- Kun ventovieraat kuulevat lapsiluvun, he kauhistelevat. Seuraavaksi kuuluu kysymys lestadiolaisuudesta. Mielestäni kukaan ei voi sanoa kenenkään puolesta, mikä kellekin sopii. Silloin, kun olin osan lapsista kanssa yksin, en kokenut sitä millään lailla hävettävänä tai huonona asiana, muistelee Heidi.

Suurperheen äitejä arvostellaan helposti äidin huomion ja ajan riittämisestä - tai riittämättömyydestä - lasten kesken. Heidin vanhin lapsi, toukokuussa omaa esikoistaan odottava Henna kertoo, että vaikka välillä sisarukset ovat tapelleet äidin huomiosta, on Heidi aina onnistunut olemaan jokaiselle läsnä:

- Äiti yrittää päivittäin järjestää yksittäistä aikaa kaikkien kanssa. Monesti, kun pienimmät olivat jo nukkumassa, leivottiin äidin kanssa kahdestaan omenapiirakkaa iltapalaksi ja syötiin sitä.

Joku saattaisi sanoa, että tämä on pakkomielle.― Heidi Hynninen
Heidi Hynninen
Heidi Hynninen hääpäivänään elokuussa 2015 Heidi Hynninen Kuva: Nonna Sjöberg yle marja hintikka live

Yksi puuttuu joukosta

Vaikka Heidi on silminnähden kiitollinen lahjoistaan eli lapsistaan, haave kymmenennestä lapsesta elää.

- Se otetaan vastaan, mitä annetaan. Joku saattaisi sanoa, että tämä on pakkomielle - itse en koe sitä niin. Lapset ovat lainaa vain. Koko ajan on tunne, että yksi puuttuu joukosta.

Heidin elämässä lapset ovat pysyvästi etusijalla ja omat voimavarat - ja kukkaron nyörit - välillä tiukkaakin tiukemmalla. Katso, miten Heidin lapset ja ystävät halusivat hemmotella Heidiä Marja Hintikka Liven avulla.

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Lapsi hymyilee kameralle ämpäri sylissä.
Lapsi hymyilee kameralle ämpäri sylissä. Kuva: Freeimages lapsi
Kukkaseppelöity vauva hymyilee
Kukkaseppelöity vauva hymyilee Kuva: freeimages.com/Agastecheg marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Heikki Soini: Yksi lapsi on minun valintani
Heikki Soini: Yksi lapsi on minun valintani Kuva: Jussi Nahkuri heikki soini
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.