Hyppää pääsisältöön

Tekijät

Ohjelmaa tekee kolme miestä, joiden suhde tietotekniikkaan ja verkkoon on pitkä ja pakkomielteinen.

Olli Sulopuiston kuva Vikasietotila-podcastin logolla
Olli Sulopuiston kuva Vikasietotila-podcastin logolla Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Olli Sulopuisto on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa tietokoneista muun muassa Helsingin Sanomiin, Mikrobittiin, Tiviin ja internettiin. Muina aikoina hän kuuntelee podcasteja tai nauhoittaa niitä. Hänen .bashrc-tiedostossaan on 73 riviä. Twitterissä tunnuksella @osulop

Panu Rädyn kuva Vikasietotila-podcastin logolla
Panu Rädyn kuva Vikasietotila-podcastin logolla Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Panu Räty on toimittaja, editoija ja kouluttaja, joka on rakentanut oman Linux-jakelun. Hänen työpöydällään on samanaikaisesti käynnissä vähintään kolme tietokonetta. Silloin kun Räty ei ole internetissä, hän istuu jalat ristissä meditointityynyllä. Twitterissä tunnuksella @panuraty

Kari Haakanan kuva Vikasietotila-podcastin logolla
Kari Haakanan kuva Vikasietotila-podcastin logolla Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kari Haakana on Yle Areenan palvelupäällikkö. Ennen Yleä hän oli toimittajana, toimitussihteerinä ja toimituspäällikkönä Tietokone- ja ITviikko-lehdissä. Vapaa-aikanaan hän harrastaa toisen maailmansodan aikaisia tankkeja ja Ruotsin kuningasperhettä. Haakana kirjoittaa myös kolumneja MikroBitti-lehteen. Twitterissä tunnuksella @karde

Ohjelman tunnusmusiikin on säveltänyt Juha Jaakkola.

* * *

Lopuksi Tampereen yliopiston Elli-tietokone esittää Säkkijärven polkan vuonna 1968.

Vikasietotila

 • Ääni on toinen, uusi maailma

  Äänillä voi muuttaa kuvan tunnelman.

  Äänimaailma muuttaa kaiken. Äänillä - esimerkiksi musiikilla - voi muuttaa kuvan tunnelman. Äänellä voi tulkita kuvaa ja vaikuttaa katsojan tunteisiin voimakkaasti. Kuvauksissa alkuperäisen äänen taltiointi on tarkkaa työtä. Ääniä voidaan myös tehdä tarkoituksella erikseen ja niitä voidaan järjestää haluttuun järjestykseen.

 • Viestit ovat valintoja

  Viesti koostuu viestin laatijoiden valinnoista.

  Kaikki, mitä eri medioista näemme, kuulemme tai luemme näemme, on monien vlintojen tulosta. Kannattaa pysähtyä pohtimaan näitä valintoja tutunkin viestin äärellä – lopputulos voi yllättää. Eri ihmiset lukevat mediaa eri tavalla, eikä yhtä ja oikeaa tulkintaa tietenkään ole. Jokainen voi kuitenkin treenata omaa medialukutaitoaan. Mediataju on valmius, jota voi kehittää koko eliniän.

 • Mainonnan tarkoituksena on myydä

  Mainonta on tunnistettavan lähettäjän maksamaa

  Mainokset näkyvät ja kuuluvat joka puolella ympärillämme. Mainonta määritellään tunnistettavan lähettäjän maksamaksi, tavoitteelliseksi tiedottamiseksi, joka yleensä kohdistuu suureen ihmisjoukkoon ja toteutetaan medioiden välityksellä.

 • Vikasietotila: Avaa ohjelmat ja tiedostot parilla painalluksella

  Käynnistinsovellus avaa ohjelmat, tiedostot ja verkkosivut.

  Käynnistinsovellus käynnistää ohjelmat, löytää tärkeät tiedostot ja tekee hakuja internetistä. Graafinen käyttöliittymä asiakirjoineen, kansioineen ja roskakoreineen ei ole uusi keksintö. Alkujaan graafisen käyttöliittymän kehittivät Xerox Palo Alto Research Centerin tutkijat. Ensimmäinen graafisen käyttöliittymän omaava tietokone oli tutkimustarkoituksiin rakennettu Xerox Alto vuodelta 1973.

Media- ja digitaidot