Hyppää pääsisältöön

The Wrecking Crew on dokumenttielokuva maailman parhaista studiomuusikoista

Sessio Gold Star -studioilla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew.
The Wrecking Crew: jälleen yksi sessio Gold Star -studioilla Los Angelesissa. Sessio Gold Star -studioilla. Arkistokuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew. The Wrecking Crew,populaarimusiikki,Studiomuusikko

Miten yksi bändi voi soittaa kaikilla levyillä? The Wrecking Crew on dokumenttielokuva maailman parhaista studiomuusikoista.
Teemalla 15.7.2017 klo 20, Areenassa 30 päivää.

Motownilla oli Funk Brothers, länsirannikon soundin loi The Wrecking Crew. 1960–70-lukujen Los Angelesissa vaikuttaneiden studiomuusikoiden ansiolista on pökerryttävä. He soittivat muun muassa Beach Boysin, Byrdsin, Righteous Brothersin, Associationin, Elvis Presleyn, Nat King Colen, Dean Martinin, Frank Sinatran, Nancy Sinatran, Cherin, Herb Alpertin, The Mamas & The Papasin, John Lennonin, Simon & Garfunkelin ja Monkeesin levyillä, ja he loivat Phil Spectorin maailmankuulun äänivallin.

Lempinimen The Wrecking Crew saaneen löyhän ryhmän keskeisen jäsenen, kitaristi Tommy Tedescon poika Denny Tedesco teki studiomuusikoista intiimin ja informatiivisen dokumenttielokuvan, suurenmoisin soundein. Elokuvan ensimmäiset kuvat on taltioitu jo vuonna 1996, Tommy Tedescon vielä eläessä, mutta ensi-iltakierrokselle elokuva pääsi vasta vuonna 2015.

The Wrecking Crew jatkaa komeasti rockin tuntemattomia sankareita esittelevien musiikkidokumenttien sarjaa. Teemalla on esitetty myös taustalaulajista kertova 20 Feet from Stardom ja alabamalaisista studiomuusikoista kertova Muscle Shoals.

Sessiokitaristien kuninkaaksi nimetyn Tommy Tedescon lisäksi "romutusryhmän" keskeisiä jäseniä olivat rumpali Hal Blaine, basisti Carol Kaye (joukon ainoa nainen) ja saksofonisti Plas Johnson. Jos nimet eivät sano mitään, kuunnelkaa Be My Babyn alkutahteja, Good Vibrationsin ja The Beat Goes Onin bassokuvioita, Pink Pantherin fonia... Tai tv-sarjojen Batman ja Mission: Impossible tunnusmusiikkia. Tai satoja muita hittejä joilla nämä muusikot soittavat.

Glen Campbell ja Leon Russell aloittivat studiomuusikkoina ennen kuin heistä tuli sooloartisteja, mutta useimmat Wrecking Crew'n huippumuusikot jäivät nimettömiksi. He soittivat nimetyn yhtyeen sijasta paitsi Monkeesin ja Associationin levyillä myös Brian Wilsonin johtamissa, Beach Boysin nimiin menneissä Pet Sounds -sessioissa sekä Byrdsin Mr. Tambourine Manillä.

Wrecking Crew'n jäsenet tulivat yleensä jazzpiireistä, ja rockin pariin heidät toi raha. Muusikot olivat paitsi taitavia myös ahkeria, mistään studiokeikasta ei kieltäydytty, ja vaikkei nimi näkynyt levynkansissa, palkkioita kertyi. "Yhtenä vuonna tienasin enemmän kuin USA:n presidentti", Carol Kaye toteaa.

Denny Tedescon dokumenttielokuva valmistui jo vuonna 2008, mutta hänellä ei ollut varaa lunastaa esitysoikeuksia siinä käytettyyn runsaaseen musiikkiin. Elokuva jäi vain erikoisnäytösten ja festivaalien aarteeksi. Olisi ollut elokuvan aiheen ja eetoksen vastaista vähentää musiikkia tai ryhtyä tinkimään korvauksista. Sana kuitenkin kiiri, ja kiinnostus elokuvaa kohtaan kasvoi.

Lopulta päädyttiin tyylikkääseen ratkaisuun: elokuvan musiikkioikeudet kustannettiin joukkorahoituskampanjalla. Nyt elokuvassa soi upea musiikki juuri niin runsaasti kuin tekijät halusivat. Mukana on 110 kappaletta, ja 297 studiomuusikkoa sai niistä korvauksia.

Lopputekstien pyöriessä alkaa jo pyörryttää ääniraitaa kuunnellessa: nämä kuolemattomat hitit olivat siis niitä biisejä, jotka eivät mahtuneen varsinaiseen tarinaan...

Dokumenttielokuvan Suomen-ensi-ilta oli Teemalla maaliskuussa 2016.

  • The Wrecking Crew, USA 2008/2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Denny Tedesco.
The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista.
George Harrison ja Joe Osborn. The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista. the wrecking crew
Studiomuusikko Carol Kaye soittaa bassoa. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew.
Carol Kaye ja Bill Pitman. Studiomuusikko Carol Kaye soittaa bassoa. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew. The Wrecking Crew,Carol Kaye,dokumenttielokuva,Studiomuusikko
Brian Wilson ja Hal Blaine. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew.
Brian Wilson ja Hal Blaine. Brian Wilson ja Hal Blaine. Kuva dokumenttielokuvasta The Wrecking Crew. Brian Wilson,Hal Blaine,The Wrecking Crew,populaarimusiikki

The Wrecking Crew on esillä myös dokumentissa Rockin klassikkolevyt: Pet Sounds.

The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista. Elokuvan juliste.
The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista. Elokuvan juliste. The Wrecking Crew,elokuvajuliste

Artikkelia on muokattu 13.3.2016: kitaristi Bill Pitmanin nimi on lisätty kuvatekstiin. Uusintatiedot on lisätty 5.6.2017.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa