Hyppää pääsisältöön

Mämmikouran käsissä ei synny peruukkia

Maija Ojiemen solmii käsin peruukkia H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä.
Maija Ojiemen on ollut töissä H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä lähes 30 vuotta. Pitkällä kokemuksellaan peruukkien käsin valmistamisesta Maija tuumaa, että tärkeintä hommassa ovat näppärät sormet, näkemys ja tasalaatuisuus. Maija Ojiemen solmii käsin peruukkia H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit,peruukki

Kotimaiset, käsin solmitut peruukit alkavat olla harvinaisuuksia ihmisten päissä. Keinokuituperuukit ja Aasiassa solmitut hiusperuukit ovat vallanneet alan. H. Kuokkasen peruukkiliikettä työllistävät kuitenkin edelleen teatterit ja Ooppera.

H. Kuokkasen peruukkiliike Kansallisteatterin kainalossa viettää 95-vuotispäiviään keväällä. Peruukkiliikkeen ovi käy ja asiakkaita riittää mukavasti. Bisnes on kuitenkin muuttunut vuosien varrella paljon.

”Nyt myymme paljon keinokuituperuukkeja, jotka ovat huomattavasti halvempia kuin käsintehdyt peruukit. Keinokuituperuukkien värit ja laatu ovat kyllä parantuneet huimasti”, kertoo 45 vuotta alalla ollut Gunita Pirinen.

Käsintehtyjen peruukkien kulta-aikaa elettiin 70-luvulla. Yritys työllisti 50 ihmistä ja peruukkeja syntyi jopa 300 vuodessa.

”Yritys ja ammattitaito ei kuitenkaan häviä mihinkään, sillä teatterit ja Ooppera työllistävät kyllä,” Pirinen kertoo.

Gunita Pirinen on työskennellyt H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä 45 vuotta.
Gunita Pirinen kertoo, että yksityisasiakkaille ei heillä enää juurikaan tehdä käsin peruukkeja. Käsityönä tehdyt peruukit menevät lähinnä teattereihin ja Oopperaan. Gunita on työskentellyt peruukkiliikkeessä kolmannessa polvessa vuodesta 1971 lähtien. Gunita Pirinen on työskennellyt H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä 45 vuotta. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit,peruukki
Outi Hautamäki solmii käsin peruukkia H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä.
Outi Hautamäki painottaa hyviä hermoja peruukin solmimisessa. Homma vie aikaa, mutta toisaalta rutiinin synnyttyä pystyy solmija juttelemaan tai ajattelemaan vähän muitakin asioita, Outi kertoo. Outi Hautamäki solmii käsin peruukkia H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit
Häklällä selvitetään peruukkiin solmittavat hiukset.
Outin työpöydän reunaan on kiinnitetty häklä, jonka avulla hiuksia pystyy selvittämään ja pitämään ne siistinä kätevästi. Tosin piikkeihin lyö joskus kätensä vähän liian lujaa epähuomiossa, Outi lisää. Häklällä selvitetään peruukkiin solmittavat hiukset. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit,hiukset
Maija Ojiemen solmii käsin peruukkia H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä.
Peruukkien pohja on tehty hyvin pienireikäisestä tyllikankaasta ja hiukset solmitaan tyllin reikiin joko yhdellä tai kahdella solmulla peruukin valmistukseen tarkoitetun koukun avulla. Maija Ojiemen solmii käsin peruukkia H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit
Anna Viljanen tekee kampauksia peruukkeihin H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä.
Viimeinen vaihe peruukeilla on kampaamo. Anna Viljanen tekee siis kampauksia joko peruukkitukilla tai sitten alakerran liikkeessä suoraan asiakkaan päähän. Peruukin leikkaaminen ja värjääminen on kuulemma usein normaalia hiusta haastavampaa, koska paksua hiusta on paljon ja värit saattavat käyttäytyä arvaamattomasti. Anna Viljanen tekee kampauksia peruukkeihin H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit,peruukki,kampaukset
Toimittaja Reetta Arvila H. Kuokkasen peruukkiliikkeen tiskin takana.
H. Kuokkasen peruukkiliike henkii vanhaa aikaa sisustuksessa. Tiskin takana hymyilee toimittaja Reetta Arvila. Toimittaja Reetta Arvila H. Kuokkasen peruukkiliikkeen tiskin takana. Kuva: YLE/Reetta Arvila peruukit,peruukki

Kuuntele tarinaa kaupalta:

Kommentit