Hyppää pääsisältöön

Perijätär

Montgomery Clift ja Olivia de Havilland elokuvassa Perijätär
Montgomery Clift ja Olivia de Havilland. Montgomery Clift ja Olivia de Havilland elokuvassa Perijätär kino klassikko

Henry Jamesin romaaniin perustuva neljän Oscarin klassikko, pääosissa Olivia de Havilland ja Montgomery Clift.

Neljällä Oscarilla palkittu melodraama Perijätär (The Heiress, 1949) perustuu Henry Jamesin romaanista Washington Square tehtyyn näytelmään. Miespääosaa esittää Montgomery Clift, joka tässä uransa vaiheessa alkoi tuoda miellyttävän hurmuripojan rooleihin ristiriitaisia ja petollisia, jopa uhkaavia piirteitä, jotka ajan mittaan vain synkistyivät.

Nimiroolia esittää Olivia de Havilland, joka sai roolityöstään Oscar-palkinnon. Elokuva voitti Oscar-palkinnot myös lavastuksesta, puvustuksesta ja Aaron Coplandin hienolla tavalla painostavasta musiikista.

William Wylerin ohjaama Perijätär kertoo varakkaan, leskeksi jääneen tohtorin tyttärestä Catherinesta, joka elää tyrannimaisen isänsä talossa harmaata, tapauksetonta elämää. Isä luonnehtii Catherinea julmasti arkisen ikäväksi ja epävarmaksi hissukaksi, joka on tuomittu vanhanpiian kohtaloon.

Kosijat pysyvät poissa, kunnes Catherine tapaa tanssiaisissa hurmaavan ja komean Morrisin. Catherine rakastuu häneen, vaikka isä varoittaa, että Morris on pelkkä onnenonkija, joka vain jahtaa Catherinen tulevaa perintöä.

Olivia de Havilland tekee Perijättäressä yhden uransa suurista näyttelijäsuorituksista. Sen aikana hän muuttuu hauraasta, hiirimäisen myötäilevästä uhrista päättäväiseksi ja vahvatahtoiseksi aikuiseksi. Palkintoja putoilee yhä – vielä helmikuussa 2016 de Havilland sai englantilaisen Oldie-lehden palkinnon Oldie of the Year. Ranskassa nykyisin asuva de Havilland täytti heinäkuussa 2016 sata vuotta.

Myös Ralph Richardson tytärtään halveksivana mutta suojelevana isänä ja Miriam Hopkins ymmärtäväisen tädin roolissa olivat Oscar-ehdokkaina. Cliftin tavoin he eivät koskaan tätä palkintoa saaneet.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Perijätär (The Heiress), USA 1949. O: William Wyler. N: Olivia de Havilland, Montgomery Clift, Ralph Richardson, Miriam Hopkins.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa