Hyppää pääsisältöön

Perijätär

Montgomery Clift ja Olivia de Havilland elokuvassa Perijätär
Montgomery Clift ja Olivia de Havilland. Montgomery Clift ja Olivia de Havilland elokuvassa Perijätär kino klassikko

Henry Jamesin romaaniin perustuva neljän Oscarin klassikko, pääosissa Olivia de Havilland ja Montgomery Clift.

Neljällä Oscarilla palkittu melodraama Perijätär (The Heiress, 1949) perustuu Henry Jamesin romaanista Washington Square tehtyyn näytelmään. Miespääosaa esittää Montgomery Clift, joka tässä uransa vaiheessa alkoi tuoda miellyttävän hurmuripojan rooleihin ristiriitaisia ja petollisia, jopa uhkaavia piirteitä, jotka ajan mittaan vain synkistyivät.

Nimiroolia esittää Olivia de Havilland, joka sai roolityöstään Oscar-palkinnon. Elokuva voitti Oscar-palkinnot myös lavastuksesta, puvustuksesta ja Aaron Coplandin hienolla tavalla painostavasta musiikista.

William Wylerin ohjaama Perijätär kertoo varakkaan, leskeksi jääneen tohtorin tyttärestä Catherinesta, joka elää tyrannimaisen isänsä talossa harmaata, tapauksetonta elämää. Isä luonnehtii Catherinea julmasti arkisen ikäväksi ja epävarmaksi hissukaksi, joka on tuomittu vanhanpiian kohtaloon.

Kosijat pysyvät poissa, kunnes Catherine tapaa tanssiaisissa hurmaavan ja komean Morrisin. Catherine rakastuu häneen, vaikka isä varoittaa, että Morris on pelkkä onnenonkija, joka vain jahtaa Catherinen tulevaa perintöä.

Olivia de Havilland tekee Perijättäressä yhden uransa suurista näyttelijäsuorituksista. Sen aikana hän muuttuu hauraasta, hiirimäisen myötäilevästä uhrista päättäväiseksi ja vahvatahtoiseksi aikuiseksi. Palkintoja putoilee yhä – vielä helmikuussa 2016 de Havilland sai englantilaisen Oldie-lehden palkinnon Oldie of the Year. Ranskassa nykyisin asuva de Havilland täytti heinäkuussa 2016 sata vuotta.

Myös Ralph Richardson tytärtään halveksivana mutta suojelevana isänä ja Miriam Hopkins ymmärtäväisen tädin roolissa olivat Oscar-ehdokkaina. Cliftin tavoin he eivät koskaan tätä palkintoa saaneet.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

 • Perijätär (The Heiress), USA 1949. O: William Wyler. N: Olivia de Havilland, Montgomery Clift, Ralph Richardson, Miriam Hopkins.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema