Hyppää pääsisältöön

Punainen virta

John Wayne ja Montgomery Clift elokuvassa Punainen virta
John Wayne ja Montgomery Clift John Wayne ja Montgomery Clift elokuvassa Punainen virta kino klassikko

Lännenklassikko karjatilan omistajasta, joka ottopoikansa kanssa lähtee suureen karjanajoon. Teema esittää elokuvan pitemmän, monen mielestä "sen oikean" version.

Howard Hawks Teemalla 29.10.–4.12.2016

Teemalauantai 29.10. klo 21.00–0.00
Howard Hawks, mestariohjaaja Areenassa 45 päivää
Syvä uni Areenassa vain suorana

Kino Klassikko 30.10.–4.12. sunnuntaisin klo 18.00
30.10. Hätä ei lue lakia Areenassa 30 päivää
6.11. Vain enkeleillä on siivet Areenassa vain suorana
13.11. Kirjava satama Areenassa vain suorana
20.11. The Thing – "se" toisesta maailmasta Areenassa 30 päivää
(27.11. Teeman elokuvafestivaali)
4.12. Punainen virta Areenassa vain suorana

Howard Hawksin ohjaama lännenklassikko Punainen virta (Red River, 1948) oli oikeastaan Montgomery Cliftin ensimmäinen elokuva. Siinä perinteinen hollywoodilainen miestähti ottikin ensi kertaa mittaa uuden sukupolven “modernista” näyttelijätyypistä. Edellistä edusti John Wayne, tuo jämerä miesten mies, joka vakuutti karismallaan ja yksinkertaisesti olemalla John Wayne. Jälkimmäistä taas Clift, joka edusti uutta, modernia näyttelijätyyliä ja metodinäyttelemistä, joka pian 1950-luvulla oli nouseva oikeaksi muotisuuntaukseksi.

Punainen virta oli molemmille tärkeä virstanpylväs. Wayne teki yhden parhaista roolitöistään, “osoitti osaavansa näytellä”, ja nuori Clift nousi tähdeksi yhdessä yössä. Itse lännenelokuvana Punainen virta on lajityypin suuria klassikkoja, jossa yhdistyy eeppinen juoni suuresta karjanajosta, yllättävän monisyinen henkilöpsykologia, vaikuttava kuvailmaisu lännenmaisemineen sekä iskevä toimintaohjaus.

Wayne esittää karjatilallista Thomas Dunsonia, joka aikoo viedä valtavan karjalauman Teksasista lähimmälle rautatieasemalle Missouriin. Pitkän matkan aikana karjapaimenet kohtaavat monia vaaroja, mutta seuruetta uhkaa myös sisäinen hajaannus kun Dunsonin kasvattipoika Matthew alkaa kapinoida jääräpäistä johtamistapaa vastaan.

Dunson on raivaaja ja rakentaja, joka luottaa väkivaltaan ja voimaan, uskoen vain vahvemman lakiin. Nuori Matthew edustaa uutta aikaa, lain ja oikeudenkäytön yhteiskuntaa. Wayne ja Clift ovat näiden vastakkaisten näkökulmien tulkkeina täydellisiä.

Elokuvan kolmas suuri näyttelijä on Walter Brennan, joka menetettyään hammaskalustonsa 1930-luvun alussa teki tekohampaistaan tai niiden puutteesta oman tavaramerkkinsä. Ne pistetään mainiosti peliin myös Punaisessa virrassa, ja Brennan teki vielä kuuluisamman roolityön saman ohjaajan toisessa suuressa lännenklassikossa Rio Bravo. Brennan on muuten yksi ainoastaan kolmesta miesnäyttelijästä, jotka ovat voittaneet kolme Oscar-palkintoa – ne tulivat kuitenkin sivuosista jo vuosina 1936-1940.

Kaksi Punaista virtaa

Punainen virta valmistui vuonna 1948 ja nousi nopeasti lännenklassikon asemaan. Vuosikymmenien ajan sitä kuitenkin arvosteltiin ja arvotettiin kahdesta eri syystä lyhennetyn version pohjalta. Alkuperäistä, “oikeaa” Punaista virtaa ei nähnyt juuri kukaan ja harva edes tiesi että elokuvasta oli kaksi eri versiota.

Versiot on sinänsä helppo erottaa toisistaan, sillä toisessa kohtauksia yhdistää toisiinsa Walter Brennanin kertojanääni ja toisessa käytetään kertojan sijasta eräänlaisen “päiväkirjan” tekstiä. Niinpä versioita voi kutsua vaikkapa “Puheversioksi” ja “Kirjaversioksi”.

Niissä on paljon muitakin pieniä eroja. “Kirjaversio” on yli seitsemän minuuttia pidempi ja siinä on enemmän musiikkia. “Puheversiosta” puuttuu eräitä kohtauksia ja toisia on lyhennetty, ja Brennanin kertojanääni tuo siihen omaa lupsakkaa, jutustelevaa tunnelmaa, joka ei välttämättä sovi muun elokuvan luonteeseen. “Kirjaversiosta” ei puutu yhtään kohtausta, ja erityisesti sen loppukohtaus on sävyltään paljon väkevämpi.

Yllämainituista syistä “Kirjaversio” on monen puristin mielestä “oikea” versio. Lisäksi se valmistui ensin. Juuri sellaisena Punaista virtaa esitettiin elokuvan ennakkonäytöksissä, mutta kun koeyleisö ja rahoittajat kokivat elokuvan liian pitkäksi, ohjaaja-tuottaja Howard Hawks lyhensi sitä ja korvasi kuvat päiväkirjasta Brennanin kertojanäänellä. Mutta tämäkään versio ei vielä päässyt ensi-iltaan.

Hawks oli vuosikymmenen alussa tehnyt miljonääri Howard Hughesin tuottamaa lännenelokuvaa Lainsuojaton (The Outlaw) kunnes oikukas miljonääri antoi hänelle potkut. Nyt, vain viikko ennen Punaisen virran ensi-iltaa, Hughes syytti Hawksia siitä, että tämä oli kopioinut Lainsuojattoman loppukohtauksen Punaisen virran loppuun.

Hughes ei välttämättä ollut väärässä. Hawks oli kirjoittanut molemmat kohtaukset ja hän tunnetusti kierrätti hyviä ideoita elokuvissaan (esimerkiksi eräs Punaisen virran musiikkiteema toistuu Rio Bravossa). Ehkä hän jopa halusi Punaisessa virrassa näyttää, kuinka Lainsuojattoman loppukohtaus olisi pitänyt tehdä Hughesin pilattua sen.

Mutta nyt uusi kallis elokuva oli tulossa ensi-iltaan, Hughes uhkaili oikeusjutulla ja Hawks itse oli jo menossa Eurooppaan tekemään elokuvaa Olin mies-sotamorsian. Hawks käski leikkaaja Christian Nybyn hoitaa loppukohtaus sellaiseksi, että se kelpaisi Hughesille. Nyby teki parhaansa, 450 filmikopioon tehtiin muutamassa päivässä tarvittavat muutokset, ja Punainen virta ehti ajoissa ensi-iltaan.

Kiitokseksi avusta Nyby pääsi ohjaamaan Hawksin tuottaman mestarillisen tieteisjännärin The Thing (1951). Punaista virtaa esitettiin vuosikymmenien ajan kahteen kertaan lyhennettynä versiona ilman että juuri kukaan tiesi siihen kohdistuneista muutoksista. United Artists -yhtiö kuitenkin säilytti alkuperäisen version negatiivit ja 1980-luvulta alkaen alkuperäinen “kirjaversio” pääsi myös levitykseen. Myös Teema esittää nyt tuon version.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

Elokuva on edellisen kerran nähty Teemalla osana Montgomery Clift -sarjaa.

  • Punainen virta (Red River), USA 1948. O: Howard Hawks. N: John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan

Lue lisää:

Montgomery Clift

Vain 45-vuotiaana kuollut Montgomery Clift oli varhaisia "moderneja" näyttelijöitä, joka oli pitkään supertähteyden kynnyksellä. Hieno ura katkesi auto-onnettomuuteen ja päihteisiin.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa