Hyppää pääsisältöön

Uudet tavoitteet vanhalle harrastukselle

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ratsastajia on monenlaisia. Toiselle on tärkeää kisoissa menestyminen, toiselle taas tallilla hengailu ja hevosten rapsutus. Itse koen kuuluvani johonkin tältä väliltä. Viime viikkojen aikana olen pohtinut tarkemmin omia ratsastuksen tavoitteitani. Miksi kadotin motivaation vuosia sitten? Entä miksi tallilla käyminen tuntuu taas mielekkäältä?

Takaisin Satulaan –sarjan viimeisessä osassa Veera pohtii, miksi ratsastus nuorempana jäi. Mitä tällä kertaa voisi tehdä toisin?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Luulin, että vain kisaaminen on tapa kehittyä paremmaksi ratsastajaksi.

Kilpaileminen kuuluu vahvasti ratsastuksen luonteeseen. Talleilla järjestetään kisoja kaiken tasoisille ratsastajille. Kisaaminen on oiva tapa nähdä sekä oma kehitys, että parantamisen kohteet.

Ratsastuspiireissä vasta aloittanut ratsastaja voi helposti luulla, että kilpaileminen on pakollista. Ainakin jos haluaa olla oikeasti hyvä ratsastaja. Sellaisen käsityksen minäkin sain nuorena ratsastusleireillä ja lukiessani hevoskirjoja ja –lehtiä.

En silti koskaan kiinnostunut kilpailemisesta. Koin sen aina väkinäiseksi ja epämiellyttäväksi. Ajan myötä päättelin, että koska kisaaminen ei ole minun juttuni, ei ratsastuksessa oikein ole enää järkeä. Luulin, että vain kisaaminen on tapa kehittyä paremmaksi ratsastajaksi. Monen mielestä tämä voi kuulostaa hassulta. Tuskin olen kuitenkaan ainoa, joka on paininut tällaisten ajatusten kanssa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen


Tavoitteita on monenlaisia, ne kaikki ovat yhtä tärkeitä

Aiemmin ajattelin, että koska en halua kisata, kannattaa keksiä jokin muu harrastus. Nyt kun aloitin ratsastuksen uudelleen, olen omaksunut toisenlaisen asenteen. Minusta ei koskaan tule huippukisaajaa, mutta onko sillä väliä? Pitäisikö kaikki harrastaminen lopettaa, jos ei kilpaile ja pyri olemaan kaikista paras? Ei tietenkään.

Hevosten kanssa oleskellessa voi oppia paljon itsestään, omasta persoonastaan ja käytöksestään. Siksi se on mahtava ja hyödyllinen harrastus kaikenlaisille ihmisille. Myös niille, jotka rakastavat eniten hevosten harjausta ja rauhallista sunnuntaimaastoilua.

Nyt voin ratsastaa, koska se on minusta mukavaa. En osaa hienoimpia temppuja, enkä hyppää korkeimpia esteistä. Voin silti nauttia ratsastuksesta täysin rinnoin. En kehitä itseäni tuomaria varten, vaan itseäni ja hevosta varten. En malta odottaa, että pääsen taas ratsaille!

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.