Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Tuntematon pakolainen

Dokumenttielokuva Tuntematon pakolainen, joka näyttää toisenlaisen totuuden turvapaikkaa hakevien elämästä.
Dokumenttielokuva Tuntematon pakolainen, joka näyttää toisenlaisen totuuden turvapaikkaa hakevien elämästä. yle tv1

TV1 sunnuntaina 23.10.2016 klo 13.10 - 14.25
Yle Areenassa kuukauden ajan.

Palkittu elokuvaohjaaja Hamy Ramezan ja stand up -koomikko Ali Jahangiri matkustivat kolme viikkoa pakolaisten mukana.

Syntyi dokumenttielokuva Tuntematon pakolainen, joka näyttää toisenlaisen totuuden turvapaikkaa hakevien elämästä. Se on elokuva kohtaamisista, joita uutiskuvat eivät tavoita. Se ei kerro virrasta, tulvasta tai vyörystä. Se kertoo ihmisyydestä.

Dokumentti voitti Tampereen elokuvajuhlilla yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa pääpalkinnon. Se voitti myös kotimaisen kilpailun yleisöpalkinnon.

Pintaa syvemmälle

Elokuva kuvattiin marraskuussa 2015, jolloin Jahangiri ja Ramezan pakkasivat kameran reppuun ja suuntasivat Kreikkaan Lesboksen saarelle.

Itsekin lapsina Iranista Suomeen pakolaisina saapuneet tekijät halusivat tallentaa pakolaisten matkan halki tämän päivän Euroopan. Molemmat puhuvat farsin kieltä.

Seurantadokumentti johdattaa aiheesta tehtyjä reportaaseja syvemmälle ja intiimimmälle tasolle.

"Tämän totuudenmukaisempaa elokuvaa emme olisi voineet Hamyn kanssa tehdä. Elokuvassa on kohtauksia, jotka ovat ristiriidassa omien arvojemme kanssa", sanoo Jahangri mietteliäänä.

Ali Jahangiri ja pakolaiset
Ali Jahangiri ja pakolaiset dokumenttiprojekti

Mitä pakolaisuus oikeasti on?

Ali Jahangirin mutkaton tapa lähestyä ihmisiä ja Hamy Ramezanin pitkät leikkaamattomat kohtaukset antavat katsojalle mahdollisuuden pysähtyä.

”Olen itse kokenut pakolaisuuden, joten halusin näyttää ihmisille mitä pakolaisuus oikeasti on. Herättävintä on ollut se pelko, jonka pakolaistilanne on Suomessa nostanut esiin. Pelko tuottaa pahimmat konfliktit, siitä on lyhyt matka vihaan. Toivottavasti tämän elokuvan avulla turvaa hakevat ihmiset saavat kasvot ja pelkokerroin putoaa”, Ramezan kiteyttää.

Dokumenttielokuva piirtää kuvaa ihmisistä, joiden haaveet ja unelmat ovat pohjimmiltaan samoja kaikkialla – suuria ja pieniä, henkilökohtaisia, turhamaisia, kauniita, arkisia ja koskettavia.

Tuotanto: ITV Studios Finland/Yle, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran maaliskuussa 2016.

Lisää aiheesta:
Yle Uutiset: Tuntematon pakolainen näyttää turvapaikanhakijan elämän läheltä
"Harva pakolaisista kuvitteli koskaan olevansa siinä tilanteessa"

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.