Hyppää pääsisältöön

Jokainen syöpä on oma yksilönsä – hoidot räätälöidään tulevaisuudessa tarkemmin

Sirpa Jalkanen
Immunologian professori Sirpa Jalkanen palkittiin vastikään 50 000 euron arvoisella innovaattoripalkinnolla. Sirpa Jalkanen Kuva: Yle, Akuutti Sirpa Jalkanen

Syöpähoidoissa on menossa voimakas kehitysvaihe. Jokainen syöpä on oma yksilönsä ja sitä vastaan kannattaa taistella yksilöllisellä hoidolla. Niinpä nykyiset syöpähoidot tähtäävät ennen kaikkea potilaan oman immuunipuolustuksen parantamiseen. Tuleeko syövästä tulevaisuudessa yhä useammin krooninen sairaus?

Kehossamme on käynnissä kiihkeä asevarustelu. Oma immuunipuolustuksemme on jatkuvasti hereillä ja etsii taudinaiheuttajia. Erään arvion mukaan kehoomme tulee päivittäin noin 40 syöpäsolua.

– Syöpäsolut ovat itse asiassa meidän omia soluja. Niissä on vain tapahtunut sellaisia geenivirheitä tai muita muutoksia, että ne eivät vastaa elimistön säätelysignaaleille, akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen Turun yliopistosta kertoo.

Ennen luultiin, että kun syöpäsoluun tulee kehon omia puolustusmekanismin soluja, niin se on merkki siitä, että ne tappaisi syöpäsolut. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tajuttu, että osa näistä soluista estääkin immuunipuolustusta toimimasta.

Syöpä kouluttaa itselleen oman armeijan

Syöpäkudoksella on kyky kouluttaa itselleen edullisia, niin kutsuttuja säätelijäsoluja, jotka rajoittavat immuunipuolustusta.

– Ne ovat vaarallisia ja uusilla immunopuolustusta lisäävillä syöpälääkkeillä estetään nimenomaan näiden säätelijäsolujen toiminta, Jalkanen avaa.

Syöpä on salakavala vastus. Se etsii uusia keinoja iskeä, kun yksi reitti suljetaan joko lääkkeillä tai kehon omalla immuunipuolustuksella. Se pystyy ottamaan käyttöönsä koko meidän geenistöstä erilaisia säätelyreittejä.

– Nykytekniikoilla pystytään analysoimaan koko geenistö ja signalointireitit. Suuri haaste on, että analysointi ei ole ilmaista ja kun syöpäsolu kasvaa ja tekee lisää geenivirheitä tai muuttaa muotoaan, meidän täytyy tehdä uusi analyysi ja katsoa, mitä syöpäsolu keksi kasvaakseen uudelleen, Jalkanen tarkentaa.

Tulevaisuudessa tarvitaan laaja arsenaali syöpälääkkeitä

Jalkanen uskoo, että pikkuhiljaa opitaan sulkemaan uusia reittejä, sitä mukaa kuin syöpä ottaa niitä käyttöönsä. Se tarkoittaa, että tulevaisuudessa syövän hoitoon pitää olla käytössä laaja arsenaali lääkkeitä, joista voidaan valita sen mukaan, minkä hyökkäysreitin syöpä on valinnut.

Uskonkin, että on alkanut uusi aikakausi, kun on ymmärretty immunopuolustuksen parantamisen olevan olennainen osa syövänhoitoa― akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen

– Nykyiset immunopuolustuksen parantamiseen tähtäävät hoidot ovat hyvin lupaavia. Uskonkin, että on alkanut uusi aikakausi, kun on ymmärretty immunopuolustuksen parantamisen olevan olennainen osa syövänhoitoa, Jalkanen iloitsee.

Ovelaa syöpää vastaan pitää hyökätä monelta suunnalta. Yhdistämällä perinteisiin hoitoihin uusia hoitoja saadaan paras tulos. Nyt on jo Suomessakin käytössä lääkeaineita, joilla voidaan vahvistaa immuunipuolustusta siten, ettei anneta säätelijäsolujen syntyä lainkaan eli estetään ne signaalit jolla säätelijäsolut syövässä syntyy.

– Uskoisin, että syövästä tulee yhä useammin krooninen tauti. Emme välttämättä saa moniakaan syöpiä kokonaan parannettua vaan niistä kärsitään 15–20 vuotta eikä se ole se mihin lopullisesti kuollaan, Jalkanen arvelee.

Asiantuntija: SIRPA JALKANEN, akatemiaprofessori, Turun yliopisto
Toimittaja: NINA MALMBERG

Voit katsoa jutun Akuutin lähetyksestä kohdasta 05:25 - 10:52

Sirpa Jalkaselle myönnettiin vastikään 50 000 euron arvoinen toinen palkinto EU Prize for Women Innovators -tunnustuskilpailussa. Lue lisää: http://yle.fi/uutiset/sirpa_jalkaselle_50_000_euron_innovaattoripalkinto/8736859