Hyppää pääsisältöön

Miten nenäverenvuoto tyrehdytetään? Akuutin omalääkäri Risto Laitila kertoo

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Näin tyrehdytät nenäverenvuodon

Nenäverenvuoto kuuluu tyrehdyttää painamalla vuotava sierain tukkoon nenän väliseinää vasten muutaman minuutin ajan. Veri vuotaa yleensä väliseinästä, joten tällä tavalla sen saa loppumaan. Jotkut laittavat jääpalan suuhun tai niskaan, mutta varmin konsti on puristaa vuotava suoni tukkoon.

Saimme myös katsojaltamme hieman erilaisen vinkin nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi. Toimiikohan seuraava kikka oikeasti?

1. Potilas maahan makaamaan selälleen.
2. Toinen jalka ylös, noin 45 astetta ja jalka rentona.
3. Avustaja lyö kädellä napakasti potilaan jalkapohjaan.

Tuossa keinossa on varmasti jotain verenseisauttajien taikaa. Keinon toimivuudesta ei ole takeita, mutta tuskin sen kokeilemisesta mitään haittaakaan on.

Käsilläseisonta ja nenäverenvuoto

”Olen normaalipainoinen 32-vuotias nainen. Olen harjoitellut käsilläseisontaa noin viikon ajan joka päivä seinää vasten, ja huomannut viime päivinä, että herätessäni nenästäni on vuotanut yön aikana verta. Normaalisti tällaista ei tapahdu, joten arvelen sen liittyvän mahdollisesti ylösalaisin oloon. Mistä tämä voi johtua ja pitäisikö minun olla huolissaan?”

Kannattaa pitää taukoa tuossa harjoittelussa ja katsoa, loppuuko vuotokin. Jos loppuu, se todennäköisesti johtuu tuosta asennosta. Jos käsilläseisominen tosiaan aiheuttaa verenvuotoa, voi tietenkin miettiä, löytyisikö jotain muuta harrastusta. Toki, jos tällainen harjoittelu on kovin tärkeää, voi käydä lääkärissä ja katsoa, jos nenästä löytyy joku vuotava suoni, jonka voisi sitten polttaa kiinni.

Lääkkeiden säilyvyys

”Monet säilyttävät lääkkeitään doseteissa. Yleensä dosetti täytetään viikoksi kerrallaan ja säilytetään kaapissa, pois suorasta valosta. Säilyvätkö painopakkauksessa myytävät lääkekapselit dosetissa, jos ne poistaa alkuperäisestä pakkauksestaan?”

Hyvä motto olisi ”tunne lääkkeesi”. On olemassa lääkkeitä, jotka eivät kestä lainkaan valoa. Ne täytyy säilyttää pimeässä ja poistaa vasta lääkkeenoton yhteydessä alkuperäisestä pakkauksestaan. Kaikkia ei siis voi dosettiin laittaa. Lääkepakkauksessa on ohje, joka kannattaa aina lukea. Myös apteekista voi kysyä neuvoa. Siis: ”tunne lääkkeesi”!

Paleltuma

”Kuinka paleltumaa kannattaisi hoitaa?”

Kuten palovammatkin, myös paleltumat voidaan luokitella vakavuusasteen mukaan lievästä jopa kudosta tuhoavaan vaurioon. Jos iho säilyy ehjänä, paranee tällainen lievä paleltuma itsekseen. Jos paleltuma on pahempi ja tulee vaikka rakkuloita, tarvitaan usein lääkäriä, sillä rakkulat tulehtuvat helposti ja ne vaativat hoitoa. Mutta tärkeintä on totta kai suojautuminen. Vaatetta päälle siis!

Katkenneet polven takaristisiteet

”Minulla ei vaurion takia ole käytännössä lainkaan polven takaristisiteitä. Minkälainen liikunta minulle sopisi, jotta pystyisin elämään terveenä vanhaksi?”

Hyvä tavoite! Polven takaristisiteiden puuttuminen ei välttämättä ole niin paha asia kuin miltä se ehkä kuulostaa. Takaristisiteen merkitys on pääasiassa, että se estää sääriluuta liukumasta taaksepäin. Jos takaristiside puuttuu, täytyy muiden tukirakenteiden kompensoida tuota puutetta. Ilmeisesti tässäkin tapauksessa on ajateltu, ettei siteiden puuttumisesta ole niin suurta toiminnallista haittaa, että ne täytyisi välttämättä korjata.

Polvea tukevien lihasten ja rakenteiden vahvistaminen on siis tärkeää, ja totta kai pitää välttää sellaisia urheilumuotoja, jossa tällainen voimakas lonksahtaminen saattaisi tulla. Kovin suuria rajoituksia harrastamiseen tuskin tulee, kunhan ei nyt älyttömyyksiin ryhdy.

Voit katsoa Omalääkärin vastaukset lähetyksestä kohdasta 11:10 - 16:26