Hyppää pääsisältöön

Sokkona pelimaailmaan - voiko peleillä rikastua nopeasti?

Swing game -dokumentti kertoo pelialasta.
Swing game -dokumentti kertoo pelialasta. Kuva: Yle / Jussi Hellsten swing game

Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen pohtii dokumenttia Swing Game: "Dokumentti on matka pelien tekemisen sisäpiiriin Suomessa ja maailmalla. Päähenkilöt ovat pelintekijöiden kulttuurissa yhtä pihalla kuin mattimeikäläinen, mutta aikovat tehdä Roviosta ja Supercellistä mallia ottaen kansainvälisen menestyspelin. Olisiko se jopa mahdollista?"

Pelimaailman osaajat edustavat tämän ajan Suomessa uuden kapitalismin papistoa. Peliala on ylväs, energinen ja globaali. Se elää jo huomista päivää. Se on tavikselle vaikeasti ymmärrettävissä, mutta ainakin se vie pienen Suomen maailmankartalle. Se tekee joistain suunnattoman rikkaita.

Lehdet kertovat, että pelinörtit ovat rikkaiksi poikkeuksellisen hyväsydämisiä: he maksavat veronsakin kuuliaisesti kotimaahansa, toisin kuin rahaväellä on tapana.

Kyllä: pelimaailma on loistava dokumentin aihe. Swing Gamen tekijöiden kulma aiheeseen on kiinnostava. Heillä on Kotka Games -niminen firma, joka ryhtyy kehittämään mobiilipeliä kansainvälisille markkinoille.

Ensimmäinen peli-idea on nimeltään Pilluralli. Pelissä ajetaan autolla ja yritetään saada kuuma mimmi kyytiin. Melko ymmärrettävistä, jo aivan terminologisista syistä Pilluralli ei saa kansainvälisiä rahoittajia syttymään.

Kotkalaiset elokuvantekijät perustavat pelifirman ja pyrkivät rohkeasti maailman huipulle. yle tv1
Elokuvantekijät Mikko Peltonen ja Pasi Riiali lähtevät tekemään dokumenttia digitaalisesta peliteollisuudesta. He päätyvätkin perustamaan itse pelifirman entiseen kotikaupunkiinsa Kotkaan. Kotkalaiset elokuvantekijät perustavat pelifirman ja pyrkivät rohkeasti maailman huipulle. yle tv1 Kuva: Jussi Hellsten yle tv1

Dokumentaristit esittelevät seuraavaa ideaansa kotimaiselle bisnesenkelille tämän moottoriveneessä. Keski-ikäinen mies sanoo sen suoraan: kalastuspeli kuulostaa kummalliselta. Millaiset ihmiset oikeastaan harrastavat kalastusta, ja toisaalta - miksi kukaan haluaisi pelata kalastamista, kun voi oikeastikin kalastaa?

Kalastaminen on liian tavallista. Eli mitä hullumpaa, sen parempi, Kotka Gamesissa päätellään. He ryhtyvät pelintekoon omalla riskillä. Pelissä keinutaan ja hypätään keinusta mahdollisimman pitkälle.
Keinusta. Siis sellaisesta leikkikentän keinusta.

Siinä ainakin yhdistyvät lapsellinen into ja outo idea.

Kun Kotka Gamesin jätkät käyvät Lontoossa, he pääsevät oitis suurlähetystön vastaanotolle - muuta näyttöä ei tarvita, riittää että ollaan pelibisneksessä.

Markkinointitempauksena järjestetään keinusta hyppäämisen maailmanmestaruuskilpailut vähän saappaanheiton ja akankannon rehdin rahvaanomaisessa hengessä. Kun Kotka Gamesin jätkät käyvät Lontoossa, he pääsevät oitis suurlähetystön vastaanotolle - muuta näyttöä ei tarvita, riittää että ollaan pelibisneksessä.

Kotitantereella Kotkan kaupunginjohtaja hehkuttaa heitä. ”Teillä on porukka, jonka tekemisen palo tarttuu, on hieno tekemisen fiilis”, kaupunginjohtaja ilakoi. ”Ei näy sitä tyypillistä kateutta missään, vain onnistumisen tunne.”

Swing Game on dokumenttina parhaimmillaan, kun se näyttää, miten pelimaailmaan suhtaudutaan. Kun kotkalaiset tavan tallaajat heittäytyvät pelialalle, heistä tulee erinomaisia ihmisiä, joille ovet aukeavat.

Ryhtyivätkö aloittelevat pelintekijät dokumentoimaan elämäänsä ja työtään? Vai ovatko dokkarintekijät liikkeellä pelimaailmassa ihan vitsillä?

Swing Game edustaa dokumenttityyppiä, jossa tekijöillä on kaksoisrooli. He ovat tarinan kertojia mutta myös aktiivisia toimijoita, joiden toiminnasta tarina rakentuu. Vaikka dokumentaristit itse tekevät ratkaisut, joiden mukaan tapahtumat etenevät, todellisuus ja muiden reaktiot määräävät suuntaa enemmän kuin käsikirjoitus. Taannoinen Hymyjen maa, jossa noudettiin alkoholistiystävää Thaimaasta, oli lähtökohdiltaan samanlainen. Swing Gamea on tehty useamman vuoden ajan, ja tekijät ovat koulutettuja elokuva-ammattilaisia.

Tämä dokkarilaji on omilla tavoillaan haastava. Siitä tulee helposti oman navan kaivelua. Swing Gamessakin on hetkiä, joiden huumori tuntuu sisäpiirin jutulta. Kun kotkalaiset tekevät itsestään pellejä vaateostoksilla - he eivät muka ole ymmärtäneet mitä tapahtumaan toivottu pukukoodi ”smart casual” tarkoittaa - vaikutelma on enemmän teennäisen nolo kuin hassu.

Hauskempia ovat hetket, jolloin ollaan englanninkielisissä piireissä ja naivistinen keinupeli tulkitaan väärin. Swinging tarkoittaa englannin kielessä myös parinvaihtoa, siis parisuhteessa olevien ihmisten sovittua seksuaalista kanssakäymistä muiden kuin oman kumppanin kanssa. Swing on englanniksi myös seksiväline, panokeinu. Tulkinta riippuu kuulijan mielikuvituksen likaisuudesta, mutta viattoman junttimaisille kotkalaisille swing on vain swing eli keinu.

Pelin päähenkilö on sarjakuvamaisesti piirretty laatikkopäinen vanhus Ernest, jolla on raidalliset urheilutrikoot. Swing Game on nimenomaan tarina viattomuudesta. Kotka on lintukoto ja suuri maailma on käsittämätön.

vasemmalla kuvaaja Jussi Hellsten, keskellä ohjaaja Mikko Peltonen ja oikealla toinen ohjaaja Pasi Riiali
Samuli Suikkanen, Mikko Peltonen ja Pasi Riiali saavat matkallaan opastusta alan suurilta nimiltä. vasemmalla kuvaaja Jussi Hellsten, keskellä ohjaaja Mikko Peltonen ja oikealla toinen ohjaaja Pasi Riiali Kuva: Yle / Jussi Hellsten dokumenttiprojekti: swing game

Alusta asti on selvää, että kiltit kotkalaiset tavoittelevat kuuta taivaalta. Katsoja voi varhain päätellä, ettei tämä lintu liidä maailmanherruuteen. Mikäli Kotka Games olisi saavuttanut suuret tavoitteensa, olisimme kuulleet firmasta jo ennen tätä dokumenttia ja kaverukset olisivat jo viettäneet itsenäisyyspäivää presidentin kutsumina.

Pelialasta Swing Game antaa värikkään, eikä ainoastaan ihailevan kuvan. Sitä koskee sama sääntö kuin elokuvabisnestä: ”kukaan ei tiedä mitään”. Jokainen viisaus odottaa kumoamistaan. Jokainen menestyjä kohtaa pian vaikeuksia.

Alalla on paljon puhetta ja paljon rahaa, mutta vähän onnistujia. Dokumentin teon aikana mobiilipelien markkinat myllääntyvät, kun maksullisten pelien trendi vaihtuu maksuttomuuteen.
Missä pihvi, kotkalaisilta kysytään, kun he esittelevät maailmalla keinupelin lapsekasta ideaa. Toisaalta se tunnetuin suomalaispeli kertoo vihaisista linnuista ja ilkeistä possuista, ja siinä varsinainen toiminta on ritsalla ampumista. Keinu ei sinänsä ole ritsakonseptista kovin kaukana.

Tarinassa käydään toki Roviolla gurun luona. Peter Vesterbacka kertoo päähenkilöille, miksi Ernestistä ei taida tulla punaisten lintujen veroista hahmoa.

”Toi on globaali markkina, ja on pakko ylittää globaali uutiskynnys”, Vesterbacka tiivistää.

”Te ootte tehneet hyvän perussuorituksen, mutta se ei ihan riitä. Pitäs olla ne muutamat pykälät lisää.”

Pitäisi nousta yksityisestä yleiseksi. Se on vaikeaa. Ajatus koskee paitsi peliä, myös Swing Gamea dokumenttielokuvana. Silti se on parhailla hetkillään tämän ajan peili, joka omalla tavallaan kuvaa, miten pelimaailma on muuttanut koko suomalaista ajattelutapaa ja kansallista omakuvaa.

Kalle Kinnunen

Dokumenttiprojekti: Swing game TV1:llä 13.6. klo 21.30 - ja Yle Areenassa 30 päivää.

Dokumentin traileri (englanniksi Youtubessa):

Muualla dokumentista:

- Swing game -dokumentin esittely TV1:n sivulla

Kommentit