Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Sähköpostihuijarit huijauksen kohteena

Kuvakaappaus huijaussähköpostista
Kuvakaappaus huijaussähköpostista Kuva: YLE Valheenpaljastuskone,Kuningaskuluttaja

Kaikki meistä saavat sähköposteihinsa spämmiä. Mutta mitä tapahtuu, jos alkaakin kirjeenvaihtoon sähköpostihuijarin kanssa? Yksi verkon vanhimmista rikollisia jahtaavista yhteisöistä harrastaa huijareiden huijaamista.

Sain sydäntäsärkevän viestin herralta, joka oli lapsettomana leskenä jäänyt vaille perillistä. Nyt hän oli kuoleman kielissä ja kirjoitti minulle selvällä Google-suomella:

------------------------------------

From: Erwin Häsler
To: Valheen Paljastaja

Hei Hon.
Olen herra Erwin Häsler. Kärsin eturauhas-, joka on terminaali, joka on sanoa, että olen tuomittu varmaan kuolemaan. Oma lääkäri vain ilmoitti minulle, että päivät ovat luetut, koska minun terveydentila heikkeni.

Siksi haluaisin ystävällisesti, ja jotta voidaan auttaa köyhiä, jätät minun perintö määrä arvosta 45.800.000.

Erwin Häsler

From: Valheen Paljastaja
To: Erwin Häsler

Hei Erwin,
Ikävä kuulla, että eturauhasesi on terminaalissa. Kertoisitko hieman lisää siitä, miksi haluat jättää mittavan perintösi juuri minulle – mehän emme tunne toisiamme. Odotan viestiäsi.
VP

Erwin Häsler
To: Valheen Paljastaja

Kiitos vastauksesta, se teki minut suunnattoman onnellinen. Minun henkinen isä neuvoi minua minulla on enemmän toivoa tiedän jo viimeisen käyttöpäivän (loppu minun olemassaolon maan päällä) totta, että olen kristitty uskovainen mutta tiede on Advanced. Mielestäni olet oikea henkilö, jolle Jumala on johdattanut minua, olen valmis luovuttamaan vapaa € 45.800.000.
Toivoen nopean vastauksen teiltä.

En toviin vastannut Erwinille, joten hän viestitti uudestaan:

From: Erwin Häsler
To: Valheen Paljastaja

Tein lahjoitus koska minun henkinen isä neuvoi minua, olen kristitty lapseton sitten mitä kuolevat kaikki, että olen täällä on, miksi aloin etsiä oikea henkilö, joka voi hallita minun omaisuus jälkeenkin minun kuolema. Ja se on Pyhä Henki, joka ohjasi minut teille Jumalan armosta. Kerrohan kun saat että lahja mitä teet ensin?
pidät lapsia? Mitä seuraavaksi rakastat?

Tällä kertaa vastasin:

From: Valheen Paljastaja
To: Erwin Häsler

Mukava kuulla lisää sinusta, Erwin. Itse en ole uskonnollinen, mutta se vaikuttaa olevan sinulle tärkeää. Mitäkö seuraavaksi rakastan? Erikoinen kysymys, Erwin. Voitko hieman avata, mitä tarkoitat tällä?

From: Erwin Häsler
To: Valheen Paljastaja

Ymmärrän teitä täydellisesti. Se vahvisti valitsin sinut perillinen. Onnekseni että otit hyvä kuin lupaat pitää sen. Ainoa asia pyydän vastineeksi on vain rukous niin minä hyvin mennä nukkumaan vieressä vaimolleni että rakastan tuonpuoleisessa. Tarjoan sinulle tämän lahja 45 800 000 sydämestä. Ota yhteyttä sähköpostitse ensin asianajajani lunastaa lahjoituksen minun täytyy vain kun hän odottaa. Kiitos ja muista lupauksen kerran, että summan tilillesi.

Tässä vaiheessa Erwin ohjasi minut keskustelemaan “asianajajansa” kanssa. Siitä ei seurannut enää mitään vanhan toistoa kummempaa. Niin kutsuttu asianajaja pyyteli henkilö- ja pankkitietojani, mutta ei vastannut kysymyksiini hänestä itsestään tai Erwinistä. Kirjeenvaihto päättyi hedelmättömänä, mutta jokusen viikon se oli toki ollut viihdyttävää. Kenties huijari pysyi poissa pahanteosta sen aikaa, kun laati käännösohjelmalla suomenkielisiä viestejä tyypille, jonka nimi on Valheenpaljastaja.

Huijareiden huijaamista

Kokeilin juuri scambaitingia eli yritin vikitellä huijaria omaan ansaansa. Noviisina en päässyt kovin pitkälle tässä ikivanhassa internet-taidossa.

Huijareiden huijaamista harrastavien kohteena olivat aikanaan erityisesti niin kutsuttujen nigerialaiskirjeiden kirjoittajat. Vaikka spämmikirjeiden lähtömaat vaihtelevat nykyään enemmän, lajityyppi tunnetaan englanniksi edelleen 419-huijauksena nigerialaisen lakipykälän mukaan. Meilihuijauksille omistettu verkkoyhteisö 419Eater antaa noviiseille useita neuvoja huijareiden naruttamiseksi. Sivustolla on yli 60 000 rekisteröityä jäsentä.

Sivustolta löytyy satoja esimerkkejä scambaitingista. Jäsenet ovat muun muassa saaneet huijarit lähettämään itselleen puusta kaiverretut pienoispatsaan Ohukaisesta ja Paksukaisesta. Toinen sai postissa puisen kopion Commodore 64:sta.

Kuvakaappaus The Atlanticin artikkelista.
Kuvakaappaus The Atlanticin artikkelista. Kuva: Kuvakaappaus The Atlanticin artikkelista/YLE Kuningaskuluttaja,commodore
Kuvakaappaus 419Eater-sivustosta.
Kuvakaappaus 419Eater-sivustosta. Kuva: Kuvakaappaus 419Eater-sivustosta/YLE Kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

419Eater on yksi varhaisimmista tunnetuista verkossa omankädenoikeutta toteuttavista ryhmittymistä. Se perustettiin syyskuussa 2003, muutamaa kuukautta ennen Anonymousta.

Ryhmän jäsenet perustelevat toimintaansa muun muassa sillä, että kun huijari juoksee heidän ohjeidensa ja absurdien pyyntöjensä perässä, hän on poissa pahanteosta eli oikeasti haavoittuvaisilta ihmisiltä varastamisesta.

Tarkoituksena on hankkia huijarista tietoa.

Tarkoituksena on hankkia huijarista tietoa joko viranomaisille annettavaksi tai julkisesti paljastettavaksi. Niinpä sivustolla on “palkintohuone” täynnä kuvia useimmiten afrikkalaisista miehistä pitelemässä kylttejä, joissa lukee esimerkiksi “olen idiootti”.

Juuri palkintohuoneeseen liittyy huijausten kitkemisen toinen, rumempi puoli. 419Eater-yhteisöä syytettiin pitkään rasismista, sillä yhteisö koostuu lähinnä valkoisista länsimaalaisista, jotka pyrkivät tekemään afrikkalaisista naurunalaisia. Alkuaikoina monet scambaiting-tarinoista oli myös kirjoitettu rasistiseen sävyyn, mutta tätä ei enää suvaita. Rasismisyytösten vuoksi sivustoa ryhdyttiin moderoimaan tiukasti, ja siellä on näkyvästi esillä tekstejä, joiden mukaan yhteisö ei hyväksy rasistista kielenkäyttöä eikä hyökkää tahallaan nimenomaan tummaihoisten huijareiden kimppuun.

419Eaterin väsymätön toiminta lienee vaikuttanut siihen, että en itse saanut “Erwinistä” tai hänen asianajajastaan (todennäköisesti yksi ja sama henkilö) irti mitään heidän todellisista taustoistaan. Spämmääjät tunnistavat jo, kun asialla on joku, joka pyrkii tuhlaamaan heidän aikaansa.

Scambaitingissa on myös vaaransa. Jos päätät kokeilla, muista sama perussääntö kuin spämmimeilin kohdalla muutenkin: älä koskaan anna mitään oikeita tietojasi, joiden perusteella vihainen spämmääjä voi jäljittää sinut. Älä vastaa henkilökohtaisesta tai työsähköpostistasi, vaan luo spämmääjiä varten oma meiliosoite.

Sähköpostikirjeenvaihtoa on lyhennetty.
Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com


Muokattu 26.3.2016: Päivitetty hakusanoja.
Muokattu 29.3.2016: Päivitetty hakusanoja.
Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.