Hyppää pääsisältöön

Daft Punk Unchained

Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta.
Thomas Bangalter (vas.? oik.?) ja Guy-Manuel de Homem-Christo (oik.? vas.?) ovat Daft Punk. Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Kevin Winter / Getty Images / Yle Kuvapalvelu Daft Punk,daft punk unchained

Daft Punk Unchained on dokumenttielokuva maailmankuulusta mutta salaperäisestä ranskalaisesta robottikypäräduosta, joka on myynyt yli 12 miljoonaa albumia, voittanut seitsemän Grammya ja pitänyt ohjat tiukasti omissa käsissään.

Tuore ranskalainen dokumenttielokuva Daft Punk Unchained tekee selkoa huippusuositun ranskalaisen elektroduon 1990-luvulla alkaneesta urasta. Yli 12 miljoonaa levyä myyneet, robottikypäriin piiloutuvat Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo eli Daft Punk tunnetaan muun muassa hiteistään Around the World, One More Time ja Get Lucky.

1990-luvun alussa teini-ikäisillä Bangalterilla ja Homem-Christolla oli rockbändi nimeltä Darlin’, mutta duo siirtyi nopeasti tekemään musiikkia syntesoijilla ja rumpukoneilla. Nimi Daft Punk on peräisin brittiläisen musiikkilehden arvostelusta, jossa Darlin'-yhtyeen musiikkia haukuttiin nimityksellä "daft punky trash", typerää punkahtavaa roskaa.

Daft Punk julkaisi ensisinglensä vuonna 1994. Debyyttialbumi Homework (1997) sekä siltä irrotetut singlet musiikkivideoineen saivat paljon huomiota, samoin albumi Discovery (2001). Menestyksekkään Coachella-festivaaliesiintymisen jälkeen vuonna 2006 Daft Punk alkoi kiertää maailmaa.

Daft Punkin konserttialbumi Alive 2007 voitti Grammyn, ja vuoden 2013 albumi Random Access Memory sinkosi duon megasuosioon. Pharrell Williamsin ja Nile Rodgersin kanssa tehty Get Lucky -single nousi kymmenien maiden soittolistojen kärkeen.

Pharrell Williams. Kuva dokumenttielokuvasta Daft Punk Unchained.
Get Lucky: Pharrell Williams teki Daft Punkin kanssa superhitin. Pharrell Williams. Kuva dokumenttielokuvasta Daft Punk Unchained. Pharrell Williams,Daft Punk,teeman rockdokumentit

Hervé Martin Delpierren ohjaama dokumenttielokuva kertoo nuorista tinkimättömistä artisteista, jotka loivat oman robottimaailmansa ja joista tuli supersuosittuja. He ovat onnistuneet pitämään luovan kontrollin tiukasti itsellään ja säilyttämään salaperäisyytensä. Päänsä he piilottavat keikoilla robottikypäröihin ja haastatteluissa vaikkapa mustiin pusseihin.

Arvoituksellisten päähenkilöiden ohella äänessä ovat duon monet ystävät, työtoverit ja kuuluisat yhteistyökumppanit, muun muassa Kanye West, Pharrell Williams, Nile Rodgers, Giorgio Moroder ja Paul Williams, DJ:t Skrillex, Pete Tong ja Eren , Around the World -musiikkivideon ohjannut Michel Gondry, Interstella 555 -animaatioelokuvan duon kanssa tehnyt Leiji Matsumoto sekä Daft Punkin futuristiset robottikypärät suunnitellut Tony Gardner.

Elokuvasta esitetään pitkä 84-minuuttinen teatteriversio, ei tunnin mittaista, BBC:ssä helmikuussa 2016 nähtyä tv-versiota. Elokuva sai Suomen tv-ensi-iltansa Teemalla maaliskuussa 2016.

  • Daft Punk Unchained. Britannia/Ranska 2015. Ohjaus Hervé Martin Delpierre.
Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta.
Daft Punk Chicagossa vuonna 2007. Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: DJ Falcon / Yle Kuvapalvelu Daft Punk,teeman rockdokumentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa