Hyppää pääsisältöön

Gettomasa pilasi monen päivän ja näytti suomiräpistä toisen näkökulman - ota seurantaan myös nämä artistit

Draama-Helmi kertoo surrealistisia tarinoita, Mercedes Bentso räppää rankasta taustastaan ja Dxxxa D höyryilee menemään minkä ehtii.

Gettomasa julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2012. // Kuva: tropeone.com

Jyväskyläläinen rap-artisti Gettomasa julkaisi viime viikolla uuden albumin. Chosen One on saanut runsaasti kehuja, ja erityisesti levyn omaelämäkerrallinen yhdeksänminuuttinen Pelkuri on kerännyt ylistävää palautetta. Kappale on pysäyttävä kuva avioeroperheessä ja alkoholisti-isän kuristavassa otteessa elävästä lapsesta, ja sitä on luonnehdittu muun muassa yhdeksi kaikkien aikojen ahdistavimmista suomalaisista kappaleista.

Pelkuri  edustaa sitä näkökulmaa suomiräppiin, joka on todella kaukana kaikista laveimman valtavirtaräpin todellisuudesta. Toisaalta levyllä on kuultu paljon kaikuja vanhaan Ruudolfiin. Mutta jos Pelkurin edustama maailma kiinnostaa, kannattaa tutustua myös seuraaviin artisteihin.

Draama-Helmi

Helmi Kajaste eli Draama-Helmi kirjoitti musiikkia aluksi omaksi ilokseen ja kavereiden kotibileisiin. Kun esitykset menivät hyvin, tehtiin lisää biisejä, kuvailee Hanna Räty Imagen blogissaan. Kun biisejä oli tarpeeksi, niistä äänitettiin kasetti. Se oli pitkään ainoa tallenne Draama-Helmin musiikista. Kasettinsa puhkikelanneille musanörteille on kuitenkin hyviä uutisia: Draama Helmi julkaisee toukokuussa ensimmäisen LP:nsä Draama-Helmin erehdys. Sen musiikki on jo nyt kuultavissa Bandcampissa. Kokeellista räppiä kirjoittava Kajaste myös keikkailee. Rumban Jarkko Fräntilä luonnehtii Draama-Helmiä "parhaaksi artistiksi, josta et ole koskaan kuullut".

Mercedes Bentso

Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine herätti pari vuotta sitten kiinnostusta valtakunnallisestikin. Roine on nuoreksi ihmiseksi kokenut poikkeuksellisen paljon. Muun muassa parisuhdeväkivallasta ja huumeidenkäytöstä selvinnyt Roine nousi pohjalta ja pääsi toteuttamaan unelmiaan. Lopputuloksena on syntynyt kantaaottavaa musiikkia.

Dxxxa D

Muut koettavat käsittää simppeleitäkin asioita parhaan kykynsä mukaan, mutta minulle kaikki on selkeää, toteaa Dxxxa D kappaleessaan Erilainen jäbä. Samaa ei voi sanoa Dxxxa D:n musiikista, joka on jokseenkin hämärää. Räppihommien ohella Dxxxa D toimii kuvataiteilijana ja runoilijana. Hänet tunnetaan myös taiteilijanimellä Yliurheilu-Jeff. Kun muut sössivät hommansa, niin meikä hoitaa hommat. Asia kunnossa.