Hyppää pääsisältöön

Helsinki - Itämeren helmi venäläisvivahtein

Katukyltti kolmella eri kielellä
Katukyltti kolmella eri kielellä Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Venäläinen Helsinki oli katukylttejä, juhlia ja koristeellisia rakennuksia. Se oli myös painostusta ja sortopolitiikkaa. Lue lisää Helsingin värikkäästä historiasta ja ihaile vanhoja valokuvia.

Helsinki pääkaupungiksi

Vanha kuva Rautatientorista
Rautatientori Vanha kuva Rautatientorista Kuva: Brander Signe HKM 1909 1909

Keisari Aleksanteri I nimitti Helsingin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi 1812. Entinen pääkaupunki Turku oli liian lähellä entistä emämaata Ruotsia. Lisäksi Helsinkiä suojasi Viaporin linnoitus. Tällä oli merkitystä myös Pietarin turvallisuuden kannalta.

Asukkaita kaupungissa oli vuonna 1808 noin 8000 henkeä. Helsingissä puhuttiin pääasiassa ruotsia ja suomea.

Venäläisiä jäätelökauppiaita Kauppatorilla
Venäläisiä jäätelökauppiaita Kauppatorilla Venäläisiä jäätelökauppiaita Kauppatorilla Kuva: Brander Signe HKM 1909 1909

Vuoden 1870 väestönlaskennassa asukasluku oli jo 28 519 henkeä sekä tuhansia varusmiehiä. Nyt kaduilla kuuli ruotsia, suomea, venäjää, saksaa ja monia muita kieliä. Suomalaisten ja venäläisten ohella täällä asui mm. saksalaisia, baltteja, puolalaisia, juutalaisia ja tataareja. Myös uskontojen kirjo oli moninainen: luterilaisia, ortodokseja, juutalaisia, muslimeja.

Kuuntele Adolf Ehrnroothin muistoja elämästä Suomen suuriruhtinaskunnassa.

Itämeren helmi

Näkymä Nikolain kirkolta etelään
Näkymä Nikolainkirkon tornista itään Näkymä Nikolain kirkolta etelään Kuva: Brander Signe HKM 1909 1909

Suuriruhtinaskunnan pääkaupungin piti olla arvonsa ja asemansa mukainen myös ulkoisesti. Aleksanteri I nimitti J.H. Ehrenströmin  ja saksalaisen arkkitehdin C.L. Engelin suunnittelemaan kaupungin uudisrakentamista. Keisari itse seurasi tarkoin suunnitelmien etenemistä.

Helsingin rautatieasema 1909
Vanha rautatieasema Helsingin rautatieasema 1909 Kuva: Brander Signe HKM 1909 rus
Kauppatori 1909
Kauppatori Kauppatori 1909 Kuva: Brander Signe HKM 1909 1909

Vaatimattomasta puukaupungista kasvoi Itämeren helmi, jonka rakennuksissa ja nimistössä näkyy vielä tänäkin päivänä Venäjän vallan aika.

Keisarilliset kadunnimet

Aleksanterin katu 1909
Aleksanterinkatu Aleksanterin katu 1909 Kuva: Brander Signe HKM 1909 rus

Aleksanterinkatu on nimetty Aleksanteri II:n mukaan. Rakentamiskomitean puheenjohtaja Ehrenström ehdotti jo Aleksanteri I:lle 1819, että uusi katu, jota myöten keisari saapui, voitaisiin nimetä hänen mukaansa.

Vanha klinikka Unioninkadulla 1907
Vanha klinikka, Unioninkatu Vanha klinikka Unioninkadulla 1907 Kuva: Brander Signe HKM 1907 rus
Liisankatu 1907
Liisankatu Liisankatu 1907 Kuva: Brander Signe HKM 1907 1907

Keisari hylkäsi ehdotuksen ja nimesi kadun Unioninkaduksi Haminan rauhassa tapahtuneen Suomen ja Venäjän yhdistämisen kunniaksi. Puolisonsa Elisabethin osalta hän hyväksyi nimiehdotuksen Liisankatu.

Vanha Helsinki

Piirroskartta vanhasta Helsingistä
Piirroskartta vanhasta Helsingistä Kuva: Mitja Sirola rus

 

1. Senaatintori
2. Nikolainkirkko
3. Senaatintalo
4. Keisarillinen Aleksanterin yliopisto
5. Kauppatori ja Keisarinnankivi
6. Keisarinpalatsi
7. Uspenskin katedraali ja Rauhankappeli
8. Aleksanterin teatteri
9. Kaivopuisto
10. Aleksanterin klassinen kymnaasi
11. Narinkka
12. Rautatieasema

1. Nikolainkirkko

Grafiikka Nikolainkirkosta 1851
Nikolainkirkko Grafiikka Nikolainkirkosta 1851 Kuva: Liewendal Frans Oscar 1851 Helsingin kaupunginmuseo rus

Nikolainkirkko, jota nykyisin kutsutaan suurkirkoksi tai tuomiokirkoksi, lienee Suomen ja Helsingin tunnetuin rakennus. Mereltä päin saapuvalle se on edelleen maamerkkinä. Kirkon arkkitehti Carl Ludvig Engel ei ehtinyt koskaan nähdä valmiina suunnittelemaansa kirkkoa, joka valmistui vasta 1852.

Katso Ylen Elävästä arkistosta miltä Helsinki näytti yli sata vuotta sitten.

Suurruhtinaskunnan ortodoksinen pääkirkko Uspenskin katedraali rakennettiin 1860-luvulla.

2. Senaatintalo

Bobrikov ampuu Schaumanin, piirros
Bobrikov ampuu Eugen Schaumanin Bobrikov ampuu Schaumanin, piirros Kuva: Tekijä tuntematon Eugen Schauman,Nikolai Bobrikov,piirros

Nykyistä valtioneuvoston taloa kutsuttiin Suomen suuriruhtinaskunnassa aluksi hallituskonseljiksi, myöhemmin senaatiksi. Senaatintalon rakentamistyöt aloitettiin jo 1818, ja se otettiin käyttöön neljä vuotta myöhemmin. Rakennuksessa oli aiemmin myös eri virastoja. Nykyisin rakennusta kutsutaan nimellä Valtioneuvoston linna.

Talon dramaattisin hetki lienee koittanut 16.6.1904, jolloin Eugen Schauman ampui kenraalikuvernööri Bobrikovin ja lopuksi itsensä. Sortokauden Suomi ei riemuinnut tsaari Nikolai II:n vierailusta. Katso lisää Elävästä arkistosta.

3. Keisarillinen Aleksanterin yliopisto

Näkymä Nikolainkirkon tornista yliopistolle 1909
Näkymä Nikolainkirkon tornista lounaaseen Näkymä Nikolainkirkon tornista yliopistolle 1909 Kuva: Brander Signe HKM 1909 näkymä tornista lounaaseen

Turun akatemia (myös nimeä Keisarillinen Turun Akatemia käytettiin) oli perustettu jo vuonna 1640. Vuoden 1827 palossa Keisarillinen Turun Akatemia vaurioitui. Keisari Nikolai I määräsi akatemian muuttamaan Helsinkiin. Nimeksi tuli Keisarillinen Aleksanterin yliopisto, ja aluksi se toimi väliaikaikaisissa tiloissa. Uuden yliopiston empiretyylisen päärakennuksen suunnitteli Carl Ludvig Engel, ja se valmistui vuonna 1832.

4. Aleksanteri II:n patsas

Mielenosoitus Aleksanterin patsaalla, Senaatintori 1899
Mielenosoitus Aleksanterin patsaalla, Senaatintori 1899 Kuva: K.E. Ståhlberg mielenosoitus

Aleksanteri II oli pidetty keisari Suomessa. Hänen patsaansa pystytettiin Senaatintorille 1894. Muistomerkissä keisari on kuvattu pitämässä puhetta vuoden 1863 valtiopäivillä. Keisarin vaatetuksena on Suomen kaartin upseerin univormu, jota hän käytti aina ollessaan Suomessa.

Sortovuosien aikana patsaasta tuli myös suomalaisten hiljaisen protestin väylä. Patsaan juurelle tuotiin kukkia ja siitä tehtiin kortteja, tauluja ja painokuvia. Muistomerkin suunnittelivat Johannes Takanen ja Walter Runeberg.

5. Kauppatorilla

Kauppatori syntyi autonomian aikana, kun Helsinkiä rakennettiin suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi. Sitä ennen kauppaa oli tehty Suurtorilla, josta nyt tehtiin monumentaaliaukio, Senaatintori. Kaupunginlahden pohjukassa oli kalalaitureita ja se oli mutainen. Sinne ajettiin runsaasti täyttömaata, jotta voitiin rakentaa leveä ja laivaliikenteelle sopiva tori. Samassa yhteydessä kaivettiin myös Katajanokan kanava.

Kauppatori 1900-luvulla
Kauppatori 1900-luvulla Kauppatori 1900-luvulla Kuva: Svenska litteratursällskapet rus

Vuonna 1833 Venäjän keisari Nikolai I puolisoineen kävi tutustumassa Helsingin rakennustöihin. Uudelle torille pystytettiin vuonna 1835 keisarinna Aleksandran muistoksi Keisarinnan kivi -niminen muistomerkki, joka on vanhin Helsingin muistomerkeistä.

"Haroosii maroosii!"
Helsingin kaduilla ja mahdollisesti Kauppatorillakin saattoi nähdä katoksella varustettuja puurattaita, joiden vetäjä huusi ”Haroosii maroosii” (хорошее мороженое, hyvää jäätelöä). Tämän huudon ymmärsivät varmasti ruotsin- ja suomenkielisetkin helsinkiläislapset, niin maistuvaa uutta herkkua kärryistä myytiin!

6. Keisarinpalatsi

Presidentinlinna, Helsinki
Presidentinlinna, Helsinki Kuva: Pekka Järveläinen venäjä

Presidentinlinna on aiemmin ollut keisarin Suomen residenssi. Alunalkaen talon omisti kauppias ja laivanvarustaja J.H.Heidentrauch. Arkkitehti Carl Engel suunnitteli palatsin korjaukset ja laajennuksen. Toisessa kerroksessa olivat keisarin vastaanotto- ja työtilat sekä osa makuuhuoneista. Kahden kerroksen korkuisia olivat ruokasali, tanssisali ja palatsin kirkko.Tanssisali muutettiin vuonna 1876 Valtiosaliksi, jonne sijoitettiin keisarin valtaistuin. Kolmannessa kerroksessa olivat keisariperheen tilat.
Nikolai II vierailee sotilassairaalassa (nyk. Presidentin linna) 1915
Keisari vierailulla sotilassairaalassa Nikolai II vierailee sotilassairaalassa (nyk. Presidentin linna) 1915 Kuva: Atelier Apollo 1915, Museovirasto rus

Keisari Nikolai II:n aikana palatsi toimi myös sotilassairaalana, jossa hoidettiin I maailmansodassa haavoittuneita venäläissotilaita.

7. Uspenskin katedraali

Näkymä Nikolainkirkon tornista itä-kaakkoon 1909
Näkymä Nikolainkirkon tornista Uspenskille Näkymä Nikolainkirkon tornista itä-kaakkoon 1909 Kuva: Brander Signe HKM 1909 venäjä rus

Uspenskin katedraali eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali oli aikanaan Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Se rakennettiin vuosina 1862-1868. Arkkitehtina oli tunnettu venäläinen kirkkoarkkitehti Aleksei M. Gornostajev. Arkkitehti sai valita katedraalin paikan, ja hän halusi sen meren läheisyyteen korkealle kalliolle.

Vuonna 1913 katedraalin viereen valmistui Rauhankappeli. Se pystytettiin Romanovien hallitsijasuvun 300-vuotisjuhlan ja Haminan rauhan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Siitä tuli sortovuosien aikana Venäjän sortovallan symboli.

Itsenäistymisen ensimmäisinä vuosina 1919 ylioppilaat tervasivat sen. Kappelin vuolukiviä ei saatu puhdistetuksi yrityksistä huolimatta. Se purettiin 1920. Kappelin sijainti on edelleen nähtävissä Uspenskin katedraalin pihakivetyksessä.

Katso Ylen Elävästä Arkistosta filmi Rauhankappelin vihkiäisistä.

8. Aleksanterin teatteri

Aleksanterin teatteri
Aleksanterin teatteri Aleksanterin teatteri Kuva: Helsingin kaupunginmuseo rus

Aleksanterin teatteri rakennettiin alunperin venäläiseksi varuskuntateatteriksi, jonka tarkoitus oli viihdyttää venäläisiä sotilaita ja virkamiehiä. Talon suunnittelivat everstiluutnantti Petr Petrov ja rakentamista valvonut insinöörieversti Koschperoff. Teatterirakennus on nimetty keisari Aleksanteri II:n mukaan.

Venäläinen ohjelmisto oli erityisesti katsojien suosiossa.
Talo valmistui vuonna 1879 ja avajaisia vietettin 30.3.1880. Tuolloin italialainen oopperaseurue esitti Gounod'n Faustin. Ohjelmisto oli monipuolista - klassikoita ja nykynäytelmiä, vakavaa ja kepeää. Venäläinen ohjelmisto oli erityisesti katsojien suosiossa. 

Näytäntökausi kesti vain kolme-neljä kuukautta, yleensä marraskuusta helmi-maaliskuulle ortodoksisen paaston alkuun. Keväisin ja syksyisin teatteria vuokrattiin ruotsalaisille, suomalaisille ja saksalaisille teatteriseurueille. Myöhemmin teatteri toimi oopperatalona vuosina 1918–1993.

9. Kaivopuisto

Kaivopuisto 1910
Kaivopuisto Kaivopuisto 1910 Kuva: Brander Signe HKM 1910 rus

Kaivopuisto oli liki parikymmentä vuotta erityisesti venäläisen yläluokan suosima kylpyläpaikka. Nikolai I oli määrännyt matkustuskiellon ulkomaille, jotta epämääräiset ja liberaalit ajattelutukset ja levottomuus eivät leviäisi Venäjälle. Puolan kapina 1830-luvulla oli varoittavana esimerkkinä. Toisena syynä oli höyrylaivaliikenteen kehittyminen Helsingin ja Pietarin välillä.

Helsingistä tuli Pietarin seurapiirien suosima kylpyläkaupunki.

Henrik Bergströmin perustama yhtiö rakennutti ennestään asumattomaan Helsinginniemen kärkeen kylpylän puistoineen. Itse keisari merkitsi joitain yhtiön osakkeita.

Helsingistä tuli Pietarin seurapiirien suosima kylpyläkaupunki. Matkustuskielto kumottiin 1852 ja pietarilaisten kylpylävieraiden määrä väheni merkittävästi. Vanha kylpylärakennus nykyisen Ison Puistotien ja Ehrenströmintien risteydessä tuhoutui ilmapommituksissa 1944, mutta kaunis Kaivopuisto on edelleen helsinkiläisten ilona.

10. Aleksanterin kymnaasi

Aleksanterin klassinen kymnaasi 1913-1919
Aleksanterin kymnaasi eli venäläinen lyseo Aleksanterin klassinen kymnaasi 1913-1919 Kuva: Eric Sundström 1913-1919 HKM rus

Helsingissä toimi autonomian aikana venäläisiä kouluja, joista tunnetuimpia lienevät Tabunovin koulu, Aleksanterin kymnaasi pojille ja tytöille puolestaan Marian kymnaasi. Aleksanterin kymnaasissa moni on käynyt tietämättään, sillä rakennus on nykyisin Luonnontieteellinen museo. Koulu muutti rakennukseen vuonna 1913. Rakennus edustaa Helsingissä harvinaista barokkityyliä.

Aleksanterin kymnaasin kouluvarusteet olivat aikanaan maan parhaimpia. Koulun kirjastossa oli 9 000 teosta ja opiskelijakirjastossa 2 000. Siinä sijaitsivat myös koko imperiumin koulujen parhaimmat fysiikan ja kemian laboratoriot. Myös opettajakunta oli kansainvälistä ja monet Euroopan eri yliopistoista tulleita, kansainvälisiä pedagogeja.

Aleksanterin kymnaasin oppilaat saivat autonomian aikana oikeuden jatkaa opiskelua yliopistoissa. Suosituimmat olivat Pietarin yliopisto, Tarton yliopisto ja Keisarillinen Aleksanterin yliopisto Helsingissä.

11. Narinkkatori

Narinkka Simonkadulla 1909
Narinkka Narinkka Simonkadulla 1909 Kuva: Brander Signe HKM 1909 rus

Narinkka tulee venäjän sanoista na rynke (на рынке), torilla. Narinkassa tavallisimmin juutalaiset ja venäläiset myivät käytettyjä vaatteita. Vuosina 1876-1929 narinkka toimi Kampissa entisellä Kampintorilla, nykyisen hotellin paikalla. Sitä ennen kauppapaikka oli ollut nykyisen Suomen Pankin tontilla, mutta se siirtyi Kamppiin, kun pankin rakennustyöt alkoivat.

Katso allaolevasta videosta, kuinka Narinkkatori on muuttunut vuosien varrella.

12. Rautatieasema

Helsingin rautatieasema 1907
Helsingin rautatieasema 1907 Kuva: Brander Signe HKM 1907 1907

Keisari Aleksanteri II pyrki edistämään Suomen talouselämää. Hän piti tärkeänä Suomen sisäisten liikenneyhteyksien parantamista. Tätä edistettiin rakentamalla kanavia ja rautateitä. Suomen ensimmäinen rautatie rakennettiin Helsingistä Hämeenlinnaan. Rakennustyöt alkoivat 1858.

Helsingin ensimmäinen rautatieasemarakennus valmistui 1861. Sen suunnitteli Albert Edelfelt. Kun Aleksanteri II saapui Suomen valtiopäiville vuonna 1863, järjestettiin juhlaillallinen asemahallissa, koska muuta tarpeeksi suurta tilaa ei löytynyt.

Liikenne kasvoi nopeasti. Uutta asemarakennusta alettiin suunnitella jo 1895. Arkkitehti Bruno Granholm suunnitteli sekä rautateiden hallintorakennukset että itse aseman. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä vuonna 1914 Suomikin julistettiin sotatilaan. Jo alkaneen aseman rakentaminen keskeytettiin ja Nikolai II:n määräyksestä rakennus muutettiin vuosiksi 1915-16 venäläisten sotasairaalaksi.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!