Hyppää pääsisältöön

Mahdollisuuksien Pietari

Pyöräilijä puistossa Pietarissa
Pyöräilijä puistossa Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä

Tiesitkö, että vielä satakunta vuotta sitten Pietarissa asui kymmeniä tuhansia suomalaisia? Kansainvälinen kaupunki houkutteli työskentelemään, opiskelemaan ja käymään kauppaa. Pietari oli myös suomalaisen kulttuuriväen suosiossa.

Heinätori 1800-luvulla
Heinätori 1800-luvulla Kuva: Svenska litteratursällskapet venäjä

Kerrotaan, että Pietarin kaupungin rakennustyöt alkoivat 16.5.1703. Ensimmäinen lapionisku tehtiin Pietari-Paavalin linnoitussaarella, jolla oli siihen aikaan suomalainen nimi Jänissaari (kartalla numero 2).

Kaupunki tarvitsi rakentajia, ja Pietari Suuri komensi talonpoikia töihin valloittamiltaan alueilta mm. Viipurin ympäristöstä ja Savosta.

Vähitellen kaupunkiin alettiin muuttaa vapaaehtoisestikin. Pietarin perustaminen merkitsi suomalaisille vilkastuvaa kaupankäyntiä ja erityisesti polttopuiden, rakennuskivien kuten graniitin, sekä elintarvikkeiden myymistä.

Houkutteleva Pietari

Vanha arkistokuva Nevski Prospektilta
Vanha arkistokuva Nevski Prospektilta Kuva: Svenska litteratursällskapet rus

1800-luvulle tultaessa kaupungin väkiluku oli kasvanut nopeasti. Pietarin vaikutus ulottui jo pitkälle Suomeen asti. Kaupunkiin muutettiin myös lyhyiksi ajoiksi, ja suomalaisten muuttoliike oli vilkasta molempiin suuntiin.
Vuonna 1870 Pietari oli maailman suomenkielisin kaupunki.
1830-1890 -luvuilla suomalaisia asui Venäjällä Topeliuksen sanoin jo “Ahvenanmaan Eckeröstä aina Alaskan Sitkaan asti”. 

Vuonna 1870 Pietari oli maailman suurin suomenkielinen kaupunki. Siellä asui 16 000 suomenkielistä, kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä.

Kansainvälinen Pietari

Vanha arkistokuva Nevski prospekt
Vanha arkistokuva Nevski prospekt Kuva: Svenska litteratursällskapet. rus,Nevski prospekt

Väestölaskennan mukaan vuosituhannen vaihteessa Pietarin kaupungissa ja sitä ympäröivässä “kuvernementissa” eli läänissä asui jo noin 30 000 “Suomen alamaista Venäjällä”. 

1800-luvun puolivälin jälkeisessä Suomessa kärjistyneet kieliriidat eivät näkyneet monien kielien värittämässä Pietarissa. Kaupunki oli aito metropoli ja paljon suurempi kuin pohjoismaiset pääkaupungit. 

Kansainvälinen kaupunki sykki elämää ja tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden solmia kontakteja ihmisiin, jotka olivat saapuneet sinne eri puolilta Eurooppaa ja laajaa Venäjänmaata.

Suomalainen Pietari

Piirroskartta vanhasta Pietarista
Piirroskartta vanhasta Pietarista Kuva: Mitja Sirola rus

1. Suomen asema
2. Jänissaari, Pietari-Paavalin linnoitus
3. Pyhän Marian kirkko
4. Pyhän Katariinan kirkko
5. Finljandskij pereulok ja suomalaiskasarmit
6. Fabergén kultasepänliike
7. Pääkatu Nevski Prospekt
8. Aleksanteri Nevskin luostari
9. Heinätori
10. Лахта - Lahta
11. Автово - Avtovo
12. Коломяги - Kolomjagi

Piikomaan, sotimaan ja taiteilemaan

Vanha arkistokuva Mannerheimista
C.G. Mannerheim Vanha arkistokuva Mannerheimista Kuva: Museovirasto rus

Suomalaisille Pietari tarjosi työtä ja opiskelumahdollisuuksia. Armeija, seurakunnat, piikominen, teollisuus, torikauppa, rakentaminen, lumityöt - toimettomana ei tarvinnut olla. Suomalaiset muodostivat omia tunnettuja ammattikuntiaan kuten nuohoojat, rautatieläiset ja vossikka-ajurit.

Marsalkka C.G. Mannerheimille Pietari oli erityisen tärkeä kaupunki. Hän asui siellä 17 vuotta, opiskeli ja teki uraa tsaarin armeijassa. Lue lisää Mannerheimin oleskelusta Venäjällä.

Käsityöläiset opintiellä

Fabergé-muna
Fabergé-muna Kuva: Carlos Octavio Uranga Peter Carl Fabergé,fabergé

Suomesta muutti Pietariin runsaasti väkeä lyhyiksi ajoiksi. Käsityöläiset kuten kello- ja kultasepät, kirjansitojat, leipurit, suutarit ja räätälit työskentelivät muutaman vuoden tunnettujen mestareiden opissa ja muuttivat sen jälkeen takaisin Suomeen.

Legendaarisen kultasepän Carl Fabergén (kartalla 6) mestareista yli puolet oli kotoisin Suomesta, joten monet heistä osallistuivat kuuluisien keisarillisten pääsiäismunien valmistukseen.
Lue lisää Fabergén historiasta.

Kulttuuriväen suosikki

Vanha arkistokuva Iida Aalbergista
Iida Aalberg Vanha arkistokuva Iida Aalbergista Kuva: Hedda Gablerina iida aalberg

Taidemaalari Albert Edelfelt oleskeli usein kaupungissa; myös Venny Soldan ja Eero Järnefelt opiskelivat Pietarissa taidetta. 

Pietari oli runoilija Edith Södergranin kaupunki. Tässä katkelmia Ylen klassikkodraamasta Edith Södergranin elämästä.
Näyttelijä Iida Aalberg oli kuuluisa jo Pietarissa asuessaan, ja Ansa Ikonen asui siellä lapsuutensa.

Kirkko keskellä kaupunkia

Vanha arkistokuva Pietarin Marian kirkosta
Vanha arkistokuva Pietarin Marian kirkosta Kuva: Museovirasto rus

Kirkko oli pietarinsuomalaisille pitkään hengellisen ja sosiaalisen elämän keskus. Se ylläpiti kouluja, ja kirkon rooli oli merkittävä myös yhdistysten perustamisessa.

Ruotsinkieliset suomalaiset kokoontuivat Pyhän Katariinan kirkossa (Sankta Katarina kyrka, Шведская церковь Святой Екатерины) (kartalla 4) ja suomenkieliset Pyhän Marian kirkossa (Финская церковь Святой Марии) (kartalla 3). 

Molemmat kirkot sijaitsevat pääkatu Nevski Prospektin (kartalla 7) tuntumassa. Puukirkkojen tilalle rakennettiin 1800-luvulla kivikirkot.

Kirkko ja vallankumous

Pyhän Katariinan kirkko Pietarissa
Pyhän Katariinan kirkko Pyhän Katariinan kirkko Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Vallankumouksen jälkeen neuvostohallinto lakkautti suurimman osan kirkoista. Pyhän Marian kirkko muutettiin mm. asuntolaksi ja luontotaloksi. Kun Neuvostoliittoa ei enää ollut, kirkko vihittiin uudelleen v. 2002 ja on nykyään Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko.

Neuvostoliiton aikana Pyhän Katariinan kirkossa toimi urheilukoulu. Seurakunta sai rakennuksen haltuunsa 2000-luvun alussa, ja kirkko uudelleenvihittiin remontin jälkeen vuonna 2005.

Koulutiellä Pietarissa

Vanha kuva Uno Cygnaeus
Uno Cygnaeus Vanha kuva Uno Cygnaeus Kuva: Museovirasto Uno Cygnaeus

Ruotsalainen seurakunta perusti koulun 1824 ja suomalainen seurakunta 1844, tosin opetusta järjestettiin suomeksi ajoittain jo 1700-luvun puolivälistä lähtien.

Pappi ja opettaja Uno Cygnaeus vietti 1800-luvulla Pietarissa 12 vuoden ajanjakson, jolloin hän pyrki uudistamaan koulua siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ehkäpä juuri tästä sisuuntuneena Cygnaeus pani kotimaassa tuulemaan ja jäi historiaan suomalaisen kansakoulun perustajana.

Teatteria ja torvisoittoa

Emil Väre
Emil Väre Kuva: Urheilumuseo Emil Väre,voimistelu

1800-luvun puoliväliin asti vapaa-ajan vietto keskittyi seurakuntiin. Sen jälkeen pietarisuomalaiset alkoivat perustaa erilaisia järjestöjä kuten Suomalainen käsityöläisseura, raittiusyhdistys Alku ja Suomalainen hyväntekeväisyysseura. 

Yhdistykset järjestivät luentoja, iltamia, tanssi-iltoja ja juhlia. Oli kuoroja, torvisoittokuntia, voimisteluryhmiä sekä kirjastoja.

Pietarissa oli myös innokkaita teatteriryhmiä, mutta sensuuri ei katsonut hyvällä suomenkielisiä teatteriesityksiä.

Sanomalehtikansaa

Tapahtumista tiedotettiin sanomalehdissä. Kaupungissa ilmestyi 1870-luvulta lähtien suomenkielisiä paikallislehtiä, mm. Pietarin Wiikko-Sanomat, jota julkaistiin vuoteen 1883 saakka. Sen jälkeen suomalaislukijoille ilmestyi muitakin lehtiä kuten Inkeri, Uusi Inkeri ja Neva.

Pietarinsuomalaisille raittiusyhdistys oli samalla työväenliike. Ammatillinen järjestäytyminen kehittyi vähitellen, ja vuosituhannen vaihteessa se muuttui avoimen poliittiseksi.

Vallankumouksen seurauksia

Leninin patsas ja Suomen asema Pietarissa
Leninin patsas Suomen asemalla Leninin patsas ja Suomen asema Pietarissa Kuva: Peter Elman rus

Vuosi 1917 merkitsi pietarinsuomalaisille suurten muutosten aikaa. Levottomuudet jatkuivat ja elintarvikepula hankaloitti arkea.

Vallankumouksen jälkeen Pietarissa asui neuvostohallituksen silmissä vain kahdenlaisia suomalaisia: punaisia liittolaisia tai vihollisia. Vuoden 1923 jälkeen maastamuutto oli jo hyvin vaikeaa, ja vuonna 1926 Pietarissa asui enää tuhatkunta suomalaista.

Katso Elävästä Arkistosta katkelma haastatteluista, joissa oli mukana vallankumouksen silminnäkijöitä.

Pietarin suomalaisosoitteita

Katukyltti Hangon katu venäjäksi Pietarissa
Hangonkatu Katukyltti Hangon katu venäjäksi Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Vaasankadulta Valtakadulle

Pietarin katukuva on varsinkin keskustan alueella muuttunut varovaisesti. Vanhoista kuvista tunnistaa yhä Nyky-Pietarin. 

Kaupunki laajenee kolmeen ilmansuuntaan, ja uudet kadut ovat vuosien saatossa saaneet nimiä, joista osa on meille hyvin tuttuja: Helsinginkatu (Гельсингфорсская улица), Vaasankuja (Вазаский переулок), Loviisankuja (Ловизский переулок), Suomen valtakatu (Финляндский проспект)…  

Hangonkatu (Гангутская улица) on uudempaa kadunnimistöä (1950), ja Turunkatu (улица Турку) on niinkin tuore kuin vuodelta 1987.

Suomalaisten suosikkialueet

Vanha kuva Suomen asemasta Pietarissa
Suomen asema Vanha kuva Suomen asemasta Pietarissa Kuva: Museovirasto rus

1700-luvun alussa Pietari-Paavalin linnoituksen (kartalla 2) eteläpuolella oli alue, jota kutsuttiin “Suomen saaristoksi”. 

1800-luvun puolivälin jälkeen suomalaisten suosiossa olivat Kazanskaja ja Heinätorin (kartalla 9) viereinen Spasskaja. Suomalaisia asui myös lähellä Aleksanteri Nevskin luostaria (kartalla 8) joen vastarannalla.

1800-1900 -lukujen vaihteessa Suomen aseman (Финляндский вокзал) (kartalla 1) kyljessä asui suomalaisia rautatieläisiä ja tehdastyöläisiä, joiden mukaan on nimetty pieni kadunpätkäkin, Финcкий переулок (Suomalainen kuja).

Pietarin suomalaisjuuret

Suomenkuja niminen katu Pietarissa
Suomenkuja Suomenkuja niminen katu Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Pikkuinen Suomenkuja (Финляндский переулок) (kartalla 5) löytyy keskustan tuntumasta Vasilinsaarelta. Se on saanut nimensä vuonna 1851 lähellä sijainneen suomalaisen henkivartiorykmentin kasarmien mukaan.

Pietarin keskusta oli pitkään muutaman saaren kokoinen. Sen ympärillä oli maaseutua, jossa asui suomensukuisia inkeriläisiä. Suomea puhuttiin myös lyhyen matkan päässä Kannaksella.

Muutamien kaupunginosien nimet kertovat niiden suomalaisjuurista: Лахта (Lahta > Lahti) (kartalla 10), Автово (Avtovo > Autuansaari) (kartalla 11) ja Коломяги (Kolomjagi > Kolomäki) (kartalla 12).

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!