Hyppää pääsisältöön

Maksaako Migri liikaa?

SPR:n Evitskogin vastaanottokeskuksen nimikyltti.
SPR:n Evitskogin vastaanottokeskuksen nimikyltti. Kuva: Yle, MOT kirkkonummen vastaanottokeskus,Punainen Risti

Maahanmuuttovirasto eli Migri julkaisi helmikuun lehdistötilaisuudessaan mielenkiintoisen listan vastaanottokeskusten yksikköhinnoista. Se antoi vauhtia spekulaatioille, joiden mukaan Migri maksaa keskuksia pyörittäville tahoille reilusti yli markkinahintojen.

Toinen mielenkiintoinen dokumentti on Kirkkonummella sijaitsevan Evitskogin hinnasto. Ennen vastaanottokeskuksen (vok) perustamista tiloissa toimi KN-keskus niminen hostel, jossa on 136 yhden hengen huonetta ja 14 kahden hengen huonetta. Yhden hengen huoneisiin on laitettu vok-aikana lisävuode. Näin huoneisiin on saatu mahtumaan 300 turvapaikanhakijaa.

Käsitellään ensin KN-keskuksen aikaiset eli vapaiden markkinoiden hinnat, jotka saadaan suoraan majoitusliikkeen hinnastosta: 136 x 350€ + 136x 30€ (lisävuode) + 14 x 450€ (kahden hengen huone) = 47 600€ + 4080€ + 6300€ = 57 980€/kk/300 henkilöä = 6,44€ per päivä per henkilö.

Vuodevaatteille on hinnastossa laskettu 35e/kk. Tästä saadaan laskukaava 35 x 300 = 10 500e.
Näin ollen markkinahinnaksi saadaan 57 980€ + 10 500€ = 68 480€, mikä summa jaetaan 30:llä (päivien määrä kuussa) ja se vielä 300:lla (henkilömäärä), niin saadaan majoitushinnaksi 7,60€ henkilöltä.

Evitskogin vok toimi ensin tasan kolme kuukautta 13.8.-13.11. Helsingin vastaanottokeskuksen alla. Migri on julkaisemansa listan mukaan maksanut vuokraa tuosta ajasta 566 225€ pelkästään kiinteistökuluja. Summan kun jakaa ensin 92 päivällä ja sitten 300 asukkaalla, niin Migrin maksamaksi päivähinnaksi pelkän majoituksen osalta saadaan noin 20 €. Tai näin Migristä ensin annettiin ymmärtää.

Yllä laskimme Evitskogin vapaiden markkinoiden kuukausihinnaksi (KN-keskuksen hinnasto) 68 480€, kun tupa on täysi. Kuukausihinnan kun kertoo kolmella, pitäisi saada vertailukelpoinen hinta, mikä on 205 440€. Sitä kun vertaa Migrin maksamiin kiinteistökuluihin, ero on yli 300 000€, mitä ei voi pitää vähäisenä.

Migrin muuttuva hinnasto

Kustannusten vertailu ei ole kuitenkaan näin yksinkertaista. Migrin talousjohtaja Kari Kananen korosti, ettei hintoja voi verrata. Kiinteistökulujen lisäksi ”muut menot ovat osa Helsingin Punavuoren vastaanottokeskusta. Helsinki ei pysty erittelemään Kirkkonummen kustannuksia.”

Kului päivä ja Migrin talousjohtaja Kanasella oli taas lisätietoa: ”Tuohon 566 225 euroon sisältyy myös ruokahuolto. Lisäksi kiinteistöön kuuluu iso liikuntahalli hätämajoituksen järjestämiseen. Lisäksi kiinteistössä on toimistotiloja, joita on hyödynnetty turvapaikkapuhuttelujen tekemiseen.”

Puhelimessa talousjohtaja Kananen lisäsi vokin kustannuksiin vielä vartioinnin.
Vartioinnille ja muille tiloille on vaikea arvioida hintaa tässä yhteydessä.

Ruokailukustannukset voi arvioida SPR:n ohjeellisella 12€ päivähinnalla per asukas. Näin ollen kaava on 12€ x 300 (asukasta) x 92 päivää = 331 200€. Nyt jos vähennämme Migrin maksamasta 556 225€ ruokailun osuuden 331 200€, saamme 235 025€, mikä on varsin lähellä KN-keskuksen hostel-hintoja.

Myös SPR:n hintoja on pidetty kiinteistöalalla ”ilmavina”. Joku on ne vain päättänyt. Esimerkiksi ruokailu voitaisiin monen mielestä hoitaa kahdeksalla eurolla/päivä/asukas. Näin joissakin vokeissa on laskettu.

Migri sulkee elokuun loppuun mennessä muun muassa Kivitipun vokin Lappajärvellä. Sitä on pidetty kalliina ja sen takia epäsopivana tilana. Kivitipun vokin ja Lomayhtymä Finlandin johtaja Henry Paasikivi kertoi MOT:lle, että sen Migrin kanssa solmima sopimus perustuu nimenomaan SPR:n kustannustasoon.

Tuhlaileva SPR

Mikäli luotamme Migrin viimeiseen arvioon, jossa mukana on kaikki mahdollinen, miten on mahdollista, että SPR sai tuhlattua samassa tilassa, samalla turvapaikanhakijamäärällä lähes kolminkertaisen summan puolet lyhyemmässä ajassa?

Migrin tietojen mukaan Helsingin vokin alaisuudessa Evitskogin vok kustansi kolmessa kuukaudessa 556 225€. Reilussa puolessatoista kuukaudessa 14.11.-31.12. SPR kulutti noin 1,4 miljoonaa euroa.

Jos Evitskogin vokin majoitushinnan haluaa laskea tarkasti Migrin ilmoittamilla luvuilla, kaava on tämä: 1 394 338€ / 300 asukasta / 48 päivää = n. 97€

SPR:n edustaja kertoi MOT:ssa Maa sekaisin pakolaisista, että heti alkajaisiksi tilat piti myrkyttää lutikkaongelman takia. Turvallisuus piti laittaa kuntoon, mikä tarkoitti valaistuksen parantamista ja valvontakameralaitteiston asentamista. Vartijoita palkattiin kahden sijasta viisi. Silti kustanusero vaikuttaa hurjalta.

Majoitusvuorokauden pitkän aikavälin keskihinta on 43 euroa, johon ei tosin päästy viime vuonna. Vastaanottokeskusten pystyttämiset paniikinomaisissa tunnelmissa nostivat keskihinnan 66 euroon per henkilö. Vastaanottokustannusten suunta oli siis väärä, kun tavoitteena on painaa keskihinta 37 euroon.

Nyt kysymys kuuluu, voiko Migrin muuttuviin kustannustietoihin luottaa? Ja jos voi, niin minkä päivän tietoon? Yleisötilaisuuksissa puhutaan toista ja toimittajalle puhelimessa toista.

"He pettivät meidät" – turvapaikanhakijoita majoittanut yritys hakee valtavia korvauksia Maahanmuuttovirastolta

Kommentit