Hyppää pääsisältöön

Näin valmistat makkarasiilin

Noin viikon uutiset -ohjelman juontaja Jukka Lindström poseeraa makkarasiilin kanssa
Noin viikon uutiset -ohjelman juontaja Jukka Lindström poseeraa makkarasiilin kanssa Kuva: Yle / Satu Järveläinen jukka lindström

Makkarasiili on klassinen, suomalainen verorahoilla tehty perinneherkku, joka nautitaan yleensä yksin kotona tai kokouksissa, lähinnä visuaalisesti.

Noin viikon uutisilta kysyttiin: “Miten makkarasiili valmistetaan?”, vaikka oikea kysymys olisi "Miksi?".
Makkarahan on elintarvikkeiden yhteiskuntasopimus. Kaikki raaka-aineet ovat sekaisin suolessa.

Tässä ohjeet siilitalkoisiin.

Ainesosat

Hanki itsellesi sipuliteemakkaraa tai jokin muu paksu pötkö sekä nakkeja.

Kuvassa valmistetaan makkarasiiliä
Kuvassa valmistetaan makkarasiiliä Kuva: Yle / Mika Hokkanen resepti

Resepti

Muotoile makkara sopivaan muotoon. Älä tee siilille jalkoja, koska muuten se saattaisi kaatua. Ylijäämälihan voit lahjoittaa opiskelijoille.

Kuvassa valmistetaan makkarasiiliä
Kuvassa valmistetaan makkarasiiliä Kuva: Yle / Mika Hokkanen resepti

Koverra siilin ruhoon sote-alueiden verran reikiä poralla, sormilla tai muulla vastaavalla työkalulla.

Kuvassa valmistetaan makkarasiiliä
Kuvassa valmistetaan makkarasiiliä Kuva: Yle / Mika Hokkanen resepti

Asettele nakit varovasti runkoon. Toivo, että nakit ovat yhteistyöhaluisia ja sitoutuvat asetettuun tavoitteeseen. Jos nakit eivät meinaa pysyä siilissä, poraa reikiä syvemmäksi tai uhkaile pakkolailla.

Kuvassa keskeneräinen makkarasiili
Kuvassa keskeneräinen makkarasiili Kuva: Yle / Mika Hokkanen resepti

Kun olet päässyt puoleen väliin täytössä, "fist bumppaa" ystäväsi kanssa ja julista kaikille makkarasiilin olevan valmis. Tämän jälkeen jatka reikien täyttöä sinnikkäästi loppuun asti.

Kuvassa paistovalmis makkarasiili
Kuvassa paistovalmis makkarasiili Kuva: Yle / Mika Hokkanen resepti

Viimeisenä silauksena voit lisätä makkarasiilille nenän leikkaamalla nakista palasen ja tehdä sille silmät nuppineuloista tai pippurista. Asettele makkarasiili halutessasi uuniin.

HUOM! Muista käyttää kohtuullista astemäärää paistaessasi makkarasiiliä tai se saattaa pamahtaa rikki.

Kuvassa makkarasiili yhdellä nakilla
Lähes puhtaaksi harjattu siili. Kuvassa makkarasiili yhdellä nakilla Kuva: Yle / Mika Hokkanen resepti

VINKKI

Voit soveltaa #makkarasiili-reseptiä haluamallasi tavalla. Esimerkiksi mystisempi “yksinakkinen” makkarasiili on suosittu mm. lastenjuhlissa sekä Hengen ja Tiedon messuilla.

  • Jukka lähtee, nauru jatkuu – kolme vuotta Noin viikon uutisia takana

    Makkarasiilin ruumiinavaus! Vastauksia katsojien kysymyksiin

    Makkarasiilin ruumiinavaus! Ensi viikon torstaina 23.11. on luvassa Noin viikon uutisten spesiaalijakso, jonka vetää toimittaja-juontaja Ruben Stiller. Ohjelmassa tekijät vastaavat Stillerin uteluihin siitä, miten vitsit syntyvät. Kauden loppuhuipennusta odotellessa, lue vastauksia katsojien esittämiin kysymyksiin ohjelman jatkosta.

  • Kiitos Länsimetro – lataa kuva ja teetä oma paita!

    Noin viikon uutiset on erittäin kiitollinen Länsimetrolle.

    Noin viikon uutiset on erittäin kiitollinen Länsimetrolle. Olemme saaneet viivästyneen metroprojektin käänteistä paljon materiaalia ohjelmaamme. Lataa Kiitos 2007-2017 -kuva itsellesi ja teetä oma paita!

  • Vaalilausekone

    Noin viikon uutisten vaalilausekone - parempia vaalilauseita

    Noin viikon uutisten vaalilausekone - parempia vaalilauseita huomennakin. Luo oma vaalilauseesi ja jaa se kansalle!