Hyppää pääsisältöön

Neuvostoliitto - ja kuinka siitä tuli jälleen Venäjä

Lenin ja kommunismin aikainen seinäveistos
Lenin ja kommunismin aikainen seinäveistos Kuva: Jim Forester rus

Neuvostoliiton alkutaival oli levoton. Lokakuun vallankumousta seurasi sekasorto. Uudet hallitsijat, etunenässä Vladimir Iljitš Lenin, alkoivat luotsata suurvaltaa kohti sosialismia. Jättivaltiolla olivat edessään suuret haasteet.

Rintamerkki sirppi ja tähti
Rintamerkki sirppi ja tähti Kuva: Jim Forester sirppi

Venäjän tsaarinvallan raunioille piti saada uusi, toimiva hallinto. Lokakuun vallankumous 1917 ei rauhoittanut tilannetta, vaan sitä seurasivat sekasorron vuodet. Maassa käytiin samaan aikaan kansalaissotaa sekä puolustussotaa ulkovaltoja vastaan, ja useat Venäjän vähemmistökansat yrittivät irtautua Neuvosto-Venäjästä.

Uusi liittovaltio julistautui sosialistiseksi.
Vuonna 1922 tapahtui vihdoin käänne. Uusi liittovaltio julistautui sosialistiseksi, maa sai perustuslain, ja ylintä valtaa alkoi käyttää keskuskomitea, jonka puheenjohtaja oli samalla valtionpäämies. Kommunistisen puolueen valta keskittyi Moskovan Kremliin.

Talonpojat ja toisinajattelijat kuriin

Stalin-juliste
"Isä Aurinkoinen" eli Josif Stalin Stalin-juliste Kuva: James Vaughan rus

Leninin jälkeen valtaan noussut Josif Stalin kollektivisoi maatalouden: tilat liitettiin yhteen suuriksi yksiköiksi. Satomäärät eivät aluksi nousseet, vaan 1930-luvulla kärsittiin monin paikoin nälänhädästä. Teollisuustuotanto sen sijaan alkoi koneistumisen myötä kasvaa, ja siitä tuli pitkäksi aikaa maan ylpeydenaihe.
Neuvostoliittolaisia sähkötöissä pienessä tehtaassa
Neuvostoliittolaisia sähkötöissä pienessä tehtaassa Kuva: Valerii Sidelnikov sähkötöissä

Käytännössä Neuvostoliitto oli Stalinin käsissä, joka pyrki eliminoimaan vastustajansa. Heitä suljettiin vankileireille ja tapettiin. Uhrien määrää on koko Stalinin kaudelta vaikea laskea, arviot vaihtelevat puolesta miljoonasta jopa 40 miljoonaan.
Pelto kynnetään hevosilla
Pelto kynnetään hevosilla Kuva: eirik sundvor rus
Kyläkauppa Neuvostoliitossa
Kyläkauppa Neuvostoliitossa Kuva: zbigniew kosc rus

Kuuma ja kylmä sota

Toinen maailmansota koetteli Eurooppaa. Vaikka Neuvostoliitto oli yksi voittajavaltioista, Suureksi isänmaalliseksi sodaksi kutsutussa sodassa kuoli yli 20 miljoonaa neuvostokansalaista.

Neuvostoliitto rakensi ympärilleen rautaesiripun.
Sodan jälkeen Neuvostoliiton välit kylmenivät lännen kanssa. Se oli liittänyt itseensä mm. Baltian maat ja pyrki nyt vakauttamaan olonsa raudanlujalla otteella.
Neuvostoliittolainen propagandajuliste
"Vientiä amerikkalaisittain". Propagandajuliste 1990 Neuvostoliittolainen propagandajuliste Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner propagandajuliste

Neuvostoliitto rakensi ympärilleen rautaesiripun eli alkoi eristäytyä naapureistaan. Välit toiseen suurvaltaan Yhdysvaltoihin olivat hyiset.

Sosialismia rakentamassa

Saavutukset tieteen ja tekniikan aloilla, erityisesti avaruusteknologiassa, olivat valtion ylpeydenaihe. Sosialismin ihanne houkutteli mm. 1970-luvulla nuoria eri puolilta maailmaa rakentamaan Siperian halki kulkevaa BAM-junarataa.

Näkymä Siperianradalta
BAM-radalla Näkymä Siperianradalta Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner siperianrata
Vanya-robotti
Vanya-robotti Vanya-robotti Kuva: Tekniska museet rus
Toisinajattelijat vaiennettin tai lähetettiin vankileireille.
Valtiollinen propaganda oli poliittisen kasvatustyön pohjana. Virallisesti oli vain yksi totuus, toisinajattelijat vaiennettiin tai lähetettiin vankileireille.

Jättiläinen horjuu

Ihmisiä Berliinin muurilla 1989
Berliinin muuri sortuu Ihmisiä Berliinin muurilla 1989 Kuva: Arkistokuva 1989

Neuvostoliitton ongelmat taloudessa sekä sisä- ja ulkopolitiikassa kasvoivat 1980-luvulle tultaessa. Neuvostoliiton uusi puoluesihteeri Mihail Gorbatšov nuorensi neuvostojohtoa ja lupasi uudistuksia sekä avoimuutta. Lännessäkin opittiin tunnistamaan uusi iskulause perestroika, glasnost ja uusi ajattelu (перестройка, гласность и новое мысление). Poliittisten ja taloudellisten uudistusten lisäksi oli aika luopua entisen puoluejohtajan Brezhnevin opeista.
Vahdinvaihto Kremlissä
Vahdinvaihto Punaisella torilla Vahdinvaihto Kremlissä Kuva: Seth Morabito neuvostoliitto
Perestroikka seinäjuliste
Perestroika elvyttää leniniläisen sosialismin olemuksen! Perestroikka seinäjuliste Kuva: Seth Morabito rus
Oli aika luopua Brezhnevin opeista.

1980-luvun lopulla Neuvostoliiton vaikutusvallassa ollut Itä-Eurooppa näki tilaisuutensa tulleen. Maat alkoivat irrottautua idän otteesta. Liettua, Latvia ja Viro päättivät irtautua Neuvostoliitosta; myös isoin neuvostotasavalta Venäjä julistautui Boris Jeltsinin johdolla suvereeniksi.

Neuvostopäättäjien vanhoillinen siipi vastusti muutoksia. Se yritti kaapata vallan elokuussa 1991. Kaappaus epäonnistui.

Jeltsin pitää puheen panssarivaunun päällä
Vallankaappaus torjuttiin Boris Jeltsinin johdolla elokuussa 1991. Jeltsin pitää puheen panssarivaunun päällä Kuva: Jim Forester rus

Heikkona pidetyn Gorbatšovin tilalle valtion johtajaksi nousi Boris Jeltsin, jonka johdolla Neuvostoliitto lakkautettiin valtiona 25.12.1991. Jeltsinin johtama Venäjä oli nyt uusien haasteiden edessä. Valtakunta oli pienempi kuin Neuvostoliitto ja sen sotilaallinen vaikutusvalta oli kutistunut. Yskivä talous piti saada kuntoon ja kansalaiset pidettävä tyytyväisinä.

Jeltsinin jälkeen Venäjän presidentiksi nousi vuonna 2000 Vladimir Putin, joka on presidenttinä nyt neljättä kauttaan.

Venäjä nyt

Piirroskartta Venäjästä
Piirroskartta Venäjästä Kuva: Mitja Sirola rus
 • 143 miljoonaa asukasta
 • pinta-ala: n. 17 miljoonaa neliökilometriä
 • pääkaupunki: Moskova
 • valuutta: rupla
 • virallinen kieli: venäjä, lisäksi noin 100 muuta kieltä
 • muodostuu 83 alueesta
 • 15 rajanaapuria (Japani ja Yhdysvallat "merinaapureita")

Kultaisten kupolien maa

Kirkkoa peruskorjataan Venäjällä
Kirkkoa peruskorjataan Venäjällä Kuva: carlfbagge rus

Venäjän valtauskonto on ollut jo tuhatkunta vuotta ortodoksisuus. Virallisia tilastoja kirkkoon kuuluvien määrästä ei ole, mutta arviolta jopa 90 miljoonaa venäläistä pitää itseään ortodoksina. Kirkon päämies on Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill.

Ennen vallankumousta ortodoksinen kirkko oli valtionkirkko ja tiiviissä suhteessa hallitsijaan.

Vuoden 1917 jälkeen kirkon asema vähitellen mureni ja erityisesti Stalinin aikana kirkkoa alettiin vainota. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kirkko- ja luostaritoiminta alkoi elpyä. Tuhottuja tai rapistuneita kirkkoja alettiin korjata ja jälleenrakentaa.

Uskonto kiinnostaa

Sipulikirkko keskellä vilaksta keskustaa
Sipulikirkko keskellä vilaksta keskustaa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Ortodoksisuus näkyy vahvasti venäläisessä kulttuurissa ja katukuvassa. Ikoneita tai ristiriipuksia ei enää peitetä eikä kirkollisia juhlapyhiä vietetä salassa.
Kirkollisia juhlapyhiä ei vietetä enää salassa.
Kaupunkikuvaa värittävät lukemattomat sipulikirkot ja luostareita perustetaan koko ajan lisää.

Vaikka ortodoksinen kirkko ei ole enää valtionkirkko, sillä on tiiviit suhteet vallanpitäjiin ja kirkon mielipidettä kuullaan herkästi.

Nainen sytyttää tuohuksen ortodoksikirkossa
Nainen sytyttää tuohuksen ortodoksikirkossa Kuva: Saint-Petersburg Theological Academy ortodoksikirkossa
Seuraavaksi suurimmat uskonnolliset ryhmät ovat katolinen kirkko ja islamilaisuus. Myös monet muut uskonnot ja elämänkatsomukset kiinnostavat. Tuoreimpien tutkimusten mukaan yli puolet venäläisistä pitää itseään uskonnollisena. Lue lisää täältä.

Oi suuri ja mahtava

Venäläisiä kannattajia jääkiekko-ottelussa
Venäläisiä kannattajia jääkiekko-ottelussa Kuva: Tatyana Zenkovich rus

Aleksandr Aleksandrovin säveltämä ja Sergei Mihalkovin sekä Gabriel El-Registanin sanoittama Venäjän kansallislaulu on jo yli 70-vuotias.  

Kansallishymnin historia alkaa Neuvostoliitosta. Maan ensimmäinen kansallislaulu oli työväenliikkeen tunnetuksi tekemä Kansainvälinen.

Suuren isänmaallisen sodan - kuten toista maailmansotaa kutsutaan Venäjällä -  melskeissä valtiojohto katsoi, että maa tarvitsee uuden kansallislaulun. "Oi suuri ja mahtava Neuvostoliitto" tilattiin 1944 säveltäjä Aleksandr Aleksandrovilta. 

Vuonna 1990 Neuvostoliiton jo natistessa liitoksistaan Venäjän tasavalta nimesi kansallislaulukseen Mihail Glinkan "Patrioottisen laulun", joka oli Venäjän kansallislaulu Neuvostoliiton hajottua.

 

Miehet kansallishymnin takana

Säveltäjä ja muusikko Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tunnettiin myös maineikkaan Puna-armeijan kuoron johtajana. Sergei Mihalkov (1913-2009) oli yksi Neuvostoliiton ja Venäjän tunnetuimpia kirjailijoita, jota arvosteltiin myöhemmin toisinajattelijoiden mustamaalaamisesta hänen toimiessaan Neuvostokirjailijoiden liiton puheenjohtajana.

Osaatko kansallishymnin?

Venäläisryhmä laulaa urheilutakeissaan
Venäläisryhmä laulaa urheilutakeissaan Kuva: DragonWoman venäläisurheilijoita
Vuonna 2000 Venäjän kansallishymniksi palautettiin Aleksandrovin sävellys ja Mihalkov sanoitti kappaleen uudelleen. Venäjän kansallislaulun sanoissa ei ole jälkeäkään Neuvostoliitosta. Patrioottisuus on jäljellä - kuten hymneissä yleensäkin.

Täältä löytyvät Venäjän kansallislaulun sanat.

Suomen kouluissa opiskeltiin takavuosina eri maiden kansallislauluja. "Oi suuri ja mahtava Neuvostoliitto" tuli monelle tutuksi. Muistatko vielä laulun suomenkieliset sanat? Ne löytyvät täältä.

Muokattu: 12.6.2018 poistettu toimimattomia linkkejä.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!