Hyppää pääsisältöön

Suomirokkareiden sisäjalkapallon SM-kisat Perniössä 1990

Rokkiväellä oli 1990-luvun alussa tapana kokoontua vuosittain kamppailemaan jalkapallomestaruuksista niin sisällä kuin ulkona. Vuoden 1990 lokakuussa oli vuorossa sisäpelikisailu. Rokkareiden taitotaso oli varsin korkea ja monella rytmitaju siirtyi esiintymislavoilta pelikentille.

Oheisessa raportissa seurataan Perniössä miteltyä Fudisrockin halli SM-kisailua. Mukana pelikentillä ja ainakin kentän laidalla tavataan 1990-luvun alun tunnetuimpia rokkipersoonia. Kaikki osalllistujat eivät olleet muusikoita, joukkueisiin kelpuutettiin myös pelaajia, mikäli nämä olivat kunnostautuneet esimerkiksi musiikkilehdistön tai näytelmätaiteen puolella.

Mä en tiedä kovinkaan montaa ihmistä, jotka tykkää kauheasti lenkkeilystä. Monille tämä on – niin kuin mullekin – pururadan korvike.― Epe Helenius, levypomo

Maailman kisat -ohjelmassa hankkeen puuhamiehenä esittäytyy Rockmuusikot ry:n puheenjohtaja Pekka Nissilä. SM-kisoihin osallistui myös Epe's Music Shop -levykaupan perustaja ja Poko Rekords -levy-yhtiön toimitusjohtaja Epe Helenius, joka kertoi haastattelussa suosivansa jalkapalloa harrastuksena pururatarääkin sijaan.

Kahdeksankymmentäluvun diskoyhtye Bogart Co.:n johtajana tunnetun Ressu Redfordin kuullaan vitsailevan pukukopissa. Näyttelijä Ville Virtanen yhytetään suihkusta ja Dingon Neumann nähdään lähinnä kentällä potkimassa.

Suomen ensimmäisen punkbändi Briardin perustaja Pete "Räkä" Malmi keskeytetään kentän laidalta reggaeta kuuntelemassa. Suomen Ramonesien eli Ne Luumäet -yhtyeen Heko Luumäki sekä Pete Luumäki taas antavat yhteiskunnallisiakin sävyjä saavan yhteishaastattelun. Pelikentällä väliaikamusiikista vastaa The Riverside Blues Band.

Sisäjalkapallon tärkeimpiä piirteitä ja sääntöjä

  • Pelialueena on käsipallokenttä ja maalit ovat käsipallomaaleja.
  • Peliä ei katkaista mikäli pallo osuu kentän sivuseinään.
  • Mikäli pallo osuu kattoon, seuraa epäsuora vapaapotku vastustajalle.
  • Peliaika on 2 x 15 minuuttia.
  • Joukkueille on rajaton vaihto-oikeus ja vaihdot suoritetaan "lentävinä".
  • Ottelussa ei noudateta paitsiosääntöä.

Tallenteessa nähtävää varsin vapaamuotoista sisäjalkapalloa ei tule sekoittaa Suomessakin sarjatasolla pelattavaan futsaliin. Suomessa on pelattu futsalia jo 1980-luvulla, mutta varsinainen toiminta käynnistyi vasta vuonna 1994. Palloliitto otti futsalin osaksi toimintaansa vuonna 1996 ja ensimmäisestä SM-tittelistä pelattiin vuonna 1997.