Hyppää pääsisältöön

Taskut täyteen köyhien nimissä - Chavezin perintö Venezuelassa

Ihmiset kannattelevat vaakatasoon käännettyä Hugo Chavezin kuvaa
Ihmiset kannattelevat vaakatasoon käännettyä Hugo Chavezin kuvaa Kuva: Yle/Pertti Pesonen Ulkolinja,hajoava venezuela,Venezuela

Se oli vuonna 2004. Olin Venezuelassa, Caracasin slummialueella. Presidentti Hugo Chavez puhui: ”Minulla ei ole mitään suunnitelmaa jatkaa presidenttinä siitä, mihin nykyinen kausi päättyy. Yhtä hyvin voin palata Barinasiin kasvattamaan kanoja.” Yleisö hurrasi. Espanjalainen kuvaajani kuiskasi, ettei tuo lähde ikinä vapaaehtoisesti presidentinpalatsista. Hän oli oikeassa.

Pian tuon jälkeen Chavez äänestytti venezuelalaisia siitä, hyväksyvätkö he presidenttien toimikausien rajoituksen poiston. Kansa vastasi ei. Chavez äänestytti uudestaan, kunnes sai haluamansa.

Vuonna 2012, kun Chavezin syöpäsairaus oli kaikkien tiedossa, niin maassa myytiin rintanappeja tekstillä ”Chavez hasta 2025”. Syöpä vei kuitenkin voiton, Chavez menehtyi maaliskuussa 2013.

Viva la revolucion!

Hugo Chavez oli autoritaarinen johtaja, joka piti yllä demokratian kulisseja, puhui vallankumouksesta - ja keskitti vallan itselleen.

Chavez sai puolelleen myös länsimaista vasemmistoälymystöä, joka sulki silmänsä chavismin ja fasismin ilmeisiltä yhtymäkohdilta: Valtavalta henkilökultilta, aseistettujen rikollisjoukkojen käytöltä poliittisia vastustajia vastaan, univormuissa kulkevien siviilien paraateilta johtajan perässä, poliittisten vastustajien moraaliselta häpäisyltä, historian vääristelyltä ja niin edelleen.

Myöskään mielipidevangit tai opposition tiedotusvälineiden ahdistelu eivät Chaveziin ihastunutta älymystöä häirinneet. Romanttinen tarina ”21 vuosisadan sosialismista” sokaisi monien silmät, Suomessakin.

Maduro hävisi äänestyksen, voitti ääntenlaskennan

Chavezin seuraajaksi valittiin vuonna 2013 Nicolás Maduro. Virallisesti hän voitti presidentinvaalin 1,5 prosentin erolla vastaehdokkaaseensa. Oikeasti hän voitti ainoastaan ääntenlaskennan, äänestyksen vei muutaman tuhannen äänen erolla hänen vastaehdokkaansa Henrique Capriles.

Tämän vahvisti tapaamani maan keskusvaalilautakunnan työntekijä. Hän kertoi, että ylempää tullut ohje oli selvä - Maduro voittoon, keinolla millä hyvänsä.

Myös joulukuussa 2015 Venezuelan hallinto valmistautui väärentämään parlamenttivaalien tuloksen, mutta sillä kertaa armeijan johto esti sen.

Venezuelalainen Kathryn Wagner
Kathryn Wagner sanoo joutuneensa solvausten ja haukkumisten kohteeksi, koska hän ei suostunut tukemaan Chavezia ja vallankumousta. Nyt entiset haukkujat ovat tulleet pyytämään anteeksi. Venezuelalainen Kathryn Wagner Kuva: Yle/Pertti Pesonen Ulkolinja,hajoava venezuela

Venezuelan chavismi on ollut täynnä hyviä aikomuksia - ja surkeita tuloksia.

Maatalousmaata on takavarikoitu ”kansalle” niin kuin sanonta on kuulunut. Seurauksena maataloustuotanto on romahtanut. Venezuela tuo 80 prosenttia tarvitsemistaan elintarvikkeista. Takavarikoidut teollisuuslaitokset rapistuvat unohdettuna. Sementtiteollisuuskin otettiin ”kansalle”, nyt maassa on kova pula sementistä.

Monien valuuttakurssien sekamelskaa eivät ymmärrä edes venezuelalaiset itse. Tulokset tajuaa paremmin: maailman korkein inflaatio ja huutava pula peruselintarvikkeista.

Ihmiset jonottavat Venezuelassa
Venzuelalaiset joutuvat jonottamaan tuntikausia saadakseen peruselintarvikkeita, kuten makaroonia tai jauhoja. Ihmiset jonottavat Venezuelassa Kuva: Yle/Pertti Pesonen Ulkolinja,hajoava venezuela

Chavezin aikana Venezuelaan vakiintui puheenparsi, jossa vastustajaa solvataan ja hänen ihmisarvonsa mitätöidään. Chavez näytti tässä mallia, hän leimasi opposition ”mitättömäksi” ja käytti eri mieltä olevista milloin mitäkin haukkumanimiä.

USA aina paha

Maduro on jatkanut Chavezin linjalla, hän syyttää Venezuelan talouskatastrofista pohjoisen imperiumin käymää taloussotaa maataan vastaan. Se on sota, jota muut eivät näe.

Tammikuussa kaupunkiviljelyksen ministeri Emma Ortega ehdotti, että venezuelalaiset voisivat ryhtyä viljelemään kukkaruukuissaan ja näin helpottaa elintarvikepulaa. Ehdotus herätti yleistä hilpeyttä, ministeri erotettiin tämän jälkeen.

Sama ministeri sanoi, että jos kadulla tulee vastaan amerikkalainen, niin kunnon venezuelalaisen tulee lyödä häntä kepillä, ja jos mukana on kynä, niin sillä voi puhkoa amerikkalaisen silmät.

Rumaa olla rikas

On rumaa olla rikas, sanoi Chavez. Valokuvista hänen ranteestaan tunnistettin kerran sveitsiläinen 20 000 euroa maksava Patek Philippe -kello.

Venezuelassa vallankumous tarkoitti monille omien taskujen täyttämistä köyhien nimissä. Entinen Chavezin luottomies, talousministeri Jorge Giordani sanoi tammikuussa 2016, että Chavezin aikana valtion kassasta ja öljytuloista on varastettu jopa 300 miljardia euroa.

Monet Chavezin lähipiiriin kuuluneista äkkirikkaista elävät nyt mukavasti ulkomailla, lentelevät yksityiskoneilla ja nauttivat kaikesta siitä, mitä rahalla saa.

Venezuelassa yli 70 prosenttia ihmisistä on vajonnut köyhyysrajan alapuolelle.

Pertti Pesonen

Artikkelin kirjoittaja on tehnyt neljä dokumenttia Chavezin ajasta vuodesta 2004 lähtien.

Ulkolinja: Hajoava Venezuela 17.3. klo 22 Yle TV1. Katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää ensilähetyksestä alkaen.

Lisää aiheesta:

- Ulkolinja: Hajoava Venezuela
- Ulkolinja: Tulilinjalla öljyvaltiossa. "Viime vuonna yli 19 000 ihmistä kuoli erilaisten ampumavälikohtausten uhrina. Jopa puolet heistä menehtyi jäätyään rikollisjoukkioiden ristituleen."
- Ulkolinja vuodelta 2004 paneutuu Chávezin omalaatuiseen sosialismiin. Siihen yhdistyy sosialistinen politiikka ja pop-tähden elkeet.

Kommentit