Hyppää pääsisältöön

Taskut täyteen köyhien nimissä - Chavezin perintö Venezuelassa

Ihmiset kannattelevat vaakatasoon käännettyä Hugo Chavezin kuvaa
Ihmiset kannattelevat vaakatasoon käännettyä Hugo Chavezin kuvaa Kuva: Yle/Pertti Pesonen Ulkolinja (Tv),hajoava venezuela,Venezuela

Se oli vuonna 2004. Olin Venezuelassa, Caracasin slummialueella. Presidentti Hugo Chavez puhui: ”Minulla ei ole mitään suunnitelmaa jatkaa presidenttinä siitä, mihin nykyinen kausi päättyy. Yhtä hyvin voin palata Barinasiin kasvattamaan kanoja.” Yleisö hurrasi. Espanjalainen kuvaajani kuiskasi, ettei tuo lähde ikinä vapaaehtoisesti presidentinpalatsista. Hän oli oikeassa.

Pian tuon jälkeen Chavez äänestytti venezuelalaisia siitä, hyväksyvätkö he presidenttien toimikausien rajoituksen poiston. Kansa vastasi ei. Chavez äänestytti uudestaan, kunnes sai haluamansa.

Vuonna 2012, kun Chavezin syöpäsairaus oli kaikkien tiedossa, niin maassa myytiin rintanappeja tekstillä ”Chavez hasta 2025”. Syöpä vei kuitenkin voiton, Chavez menehtyi maaliskuussa 2013.

Viva la revolucion!

Hugo Chavez oli autoritaarinen johtaja, joka piti yllä demokratian kulisseja, puhui vallankumouksesta - ja keskitti vallan itselleen.

Chavez sai puolelleen myös länsimaista vasemmistoälymystöä, joka sulki silmänsä chavismin ja fasismin ilmeisiltä yhtymäkohdilta: Valtavalta henkilökultilta, aseistettujen rikollisjoukkojen käytöltä poliittisia vastustajia vastaan, univormuissa kulkevien siviilien paraateilta johtajan perässä, poliittisten vastustajien moraaliselta häpäisyltä, historian vääristelyltä ja niin edelleen.

Myöskään mielipidevangit tai opposition tiedotusvälineiden ahdistelu eivät Chaveziin ihastunutta älymystöä häirinneet. Romanttinen tarina ”21 vuosisadan sosialismista” sokaisi monien silmät, Suomessakin.

Maduro hävisi äänestyksen, voitti ääntenlaskennan

Chavezin seuraajaksi valittiin vuonna 2013 Nicolás Maduro. Virallisesti hän voitti presidentinvaalin 1,5 prosentin erolla vastaehdokkaaseensa. Oikeasti hän voitti ainoastaan ääntenlaskennan, äänestyksen vei muutaman tuhannen äänen erolla hänen vastaehdokkaansa Henrique Capriles.

Tämän vahvisti tapaamani maan keskusvaalilautakunnan työntekijä. Hän kertoi, että ylempää tullut ohje oli selvä - Maduro voittoon, keinolla millä hyvänsä.

Myös joulukuussa 2015 Venezuelan hallinto valmistautui väärentämään parlamenttivaalien tuloksen, mutta sillä kertaa armeijan johto esti sen.

Venezuelalainen Kathryn Wagner
Kathryn Wagner sanoo joutuneensa solvausten ja haukkumisten kohteeksi, koska hän ei suostunut tukemaan Chavezia ja vallankumousta. Nyt entiset haukkujat ovat tulleet pyytämään anteeksi. Venezuelalainen Kathryn Wagner Kuva: Yle/Pertti Pesonen Ulkolinja (Tv),hajoava venezuela

Venezuelan chavismi on ollut täynnä hyviä aikomuksia - ja surkeita tuloksia.

Maatalousmaata on takavarikoitu ”kansalle” niin kuin sanonta on kuulunut. Seurauksena maataloustuotanto on romahtanut. Venezuela tuo 80 prosenttia tarvitsemistaan elintarvikkeista. Takavarikoidut teollisuuslaitokset rapistuvat unohdettuna. Sementtiteollisuuskin otettiin ”kansalle”, nyt maassa on kova pula sementistä.

Monien valuuttakurssien sekamelskaa eivät ymmärrä edes venezuelalaiset itse. Tulokset tajuaa paremmin: maailman korkein inflaatio ja huutava pula peruselintarvikkeista.

Ihmiset jonottavat Venezuelassa
Venzuelalaiset joutuvat jonottamaan tuntikausia saadakseen peruselintarvikkeita, kuten makaroonia tai jauhoja. Ihmiset jonottavat Venezuelassa Kuva: Yle/Pertti Pesonen Ulkolinja (Tv),hajoava venezuela

Chavezin aikana Venezuelaan vakiintui puheenparsi, jossa vastustajaa solvataan ja hänen ihmisarvonsa mitätöidään. Chavez näytti tässä mallia, hän leimasi opposition ”mitättömäksi” ja käytti eri mieltä olevista milloin mitäkin haukkumanimiä.

USA aina paha

Maduro on jatkanut Chavezin linjalla, hän syyttää Venezuelan talouskatastrofista pohjoisen imperiumin käymää taloussotaa maataan vastaan. Se on sota, jota muut eivät näe.

Tammikuussa kaupunkiviljelyksen ministeri Emma Ortega ehdotti, että venezuelalaiset voisivat ryhtyä viljelemään kukkaruukuissaan ja näin helpottaa elintarvikepulaa. Ehdotus herätti yleistä hilpeyttä, ministeri erotettiin tämän jälkeen.

Sama ministeri sanoi, että jos kadulla tulee vastaan amerikkalainen, niin kunnon venezuelalaisen tulee lyödä häntä kepillä, ja jos mukana on kynä, niin sillä voi puhkoa amerikkalaisen silmät.

Rumaa olla rikas

On rumaa olla rikas, sanoi Chavez. Valokuvista hänen ranteestaan tunnistettin kerran sveitsiläinen 20 000 euroa maksava Patek Philippe -kello.

Venezuelassa vallankumous tarkoitti monille omien taskujen täyttämistä köyhien nimissä. Entinen Chavezin luottomies, talousministeri Jorge Giordani sanoi tammikuussa 2016, että Chavezin aikana valtion kassasta ja öljytuloista on varastettu jopa 300 miljardia euroa.

Monet Chavezin lähipiiriin kuuluneista äkkirikkaista elävät nyt mukavasti ulkomailla, lentelevät yksityiskoneilla ja nauttivat kaikesta siitä, mitä rahalla saa.

Venezuelassa yli 70 prosenttia ihmisistä on vajonnut köyhyysrajan alapuolelle.

Pertti Pesonen

Artikkelin kirjoittaja on tehnyt neljä dokumenttia Chavezin ajasta vuodesta 2004 lähtien.

Ulkolinja: Hajoava Venezuela 17.3. klo 22 Yle TV1. Katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää ensilähetyksestä alkaen.

Lisää aiheesta:

- Ulkolinja: Hajoava Venezuela
- Ulkolinja: Tulilinjalla öljyvaltiossa. "Viime vuonna yli 19 000 ihmistä kuoli erilaisten ampumavälikohtausten uhrina. Jopa puolet heistä menehtyi jäätyään rikollisjoukkioiden ristituleen."
- Ulkolinja vuodelta 2004 paneutuu Chávezin omalaatuiseen sosialismiin. Siihen yhdistyy sosialistinen politiikka ja pop-tähden elkeet.

 • Ennen olin pakolainen

  Kahdeksan ääntä pakolaisuudesta.

  Kukapa ei olisi miettinyt millaista on olla pakolainen. Kahdeksan entistä pakolaista kertovat miten ja miksi he Suomeen päätyivät ja millaista täällä on.

 • Stalinin varastama nuoruus

  Jelena Markova menetti nuoruutensa Stalinin vankileirillä

  Mikäli kohtalo etenisi aina todennäköisimmän vaihtoehdon mukaan, Jelena Markova olisi ollut kuolleena jo vuosikymmeniä. Markova on selvinnyt hengissä Ukrainan saksalaismiehityksestä, sodasta, Stalinin vankileireistä ja karkotuksesta. Nyt Moskovassa asuva 94-vuotias Markova ihmettelee, kuinka miljoonia ihmisiä tapattaneesta Stalinista puhutaan nyky-Venäjällä taas myönteiseen sävyyn.

 • Elämästä kuolemaan - Valaistumisia Sambiassa

  Janette Leino kertoo radiodokumentin teosta Sambiassa.

  Olin lähdössä reissuun Tansaniaan 2016 joulukuussa moikkaamaan edellisvuoden vaihtokavereitani. Haaveilin, että voisin tehdä reissun päältä jonkin radiodokumentin. Kuten mille tahansa dokumentille tyypillistä on, alussa ei juurikaan ole käsitystä, mitä tuleman pitää.

 • Isänmaallisuutta ja aseiden kalistelua

  Venäjällä ei lokakuun vallankumousta juuri juhlita

  Toukokuussa 2017 tankit ja ohjuslavetit jyräsivät taas Punaisella torilla. Natsi-Saksasta saavutettua voittoa on juhlittu näyttävästi joka toukokuussa mutta viime vuosina juhlinta on saanut yhä massiivisemman luonteen. Historian sotilaallisista voitoista ammennetaan poliittista käyttövoimaa päivänpolitiikkaan. Tämä on erityisen tärkeätä nyt kun lännen ja Venäjän suhteet ovat kärjistyneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.