Hyppää pääsisältöön

Venäjä - kieltä, klassikoita ja kulttuuria

Katusoittajia Pietarissa
Katusoittajia Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Taiteen tekemisellä on Venäjällä pitkät perinteet, ja maa on vetänyt taiteilijoita puoleensa jo vuosisatojen ajan. Venäjän kielikin on puhuttuna ja kirjoitettuna varsinaista sanataidetta.

Venäläiset aakkoset

Venäläiset aakkoset
Venäläiset aakkoset Kuva: Mitja Sirola rus

Kyrillisiä aakkosia kutsutaan venäläisiksi aakkosiksi. Ne ovat tutunnäköisiä - ja vähän lystikkäitäkin. Ovatko ärrä ja ännä väärin päin ja mitä numero kolme tekee kirjainten seassa?

Venäjässä on sen seitsemän ässää, mutta kirjaimet on helppo omaksua pienellä harjoittelulla. Кот on kissa, ei mikään lintu eikä varsinkaan kana. Kahvi on кофе ja kahvila кафе - helppoahan tämä on!

Puhutsä venäjää?

Second hand - kyltti venäjäksi
Second hand - kyltti venäjäksi Kuva: Mika Meskanen venäjä

Kouluvenäjällä pärjää itänaapurissa hyvin, kunnes törmää arkiseen, puhuttuun kieleen. Perinteisesti puheesta on voinut kuulla, onko henkilö käynyt kouluja. Просторечие, yksinkertainen kieli, on “rahvaan” kieli, jossa sanoja esimerkiksi taivutetaan kieliopin vastaisesti.

Puhekieli ja mainokset vilisevät lainasanoja: tervetuloa fitness clubille (фитнес-клуб), bisnes lunchille (бизнес-лaнч) tai osta älypuhelin, smart phone (смартфон)! Presidentin asetus vaatii kuitenkin keksimään lainasanoille venäjänkieliset vastineet.

Sashat ja Anjat

Kaksi venäläistä nimeä kaiverrettu puuhun
Kaksi venäläistä nimeä kaiverrettu puuhun Kuva: Khuroshvili Ilya rus

Venäläinen tapa muodostaa etunimistä “hellittelymuotoja” voi kuulostaa yllättävän tuttavalliselta. Annasta tulee Anja, Aleksandrista Sasha ja Nikolaista Kolja – vaikkei sinunkauppoja olisi tehtykään.

Venäjällä teititellään kunnes tutustutaan paremmin, ja esimerkiksi koulussa oppilas teitittelee opettajaansa aina.

Oma erityispiirre on isännimien käyttö. Jos Annan isä on Pekka, Annasta tulee luontevasti Anna Pekkavna eli Анна Пеккавна.

Ei ihme, että ulkomaalainen on nimien kanssa välillä hukassa. Lue lisää täältä.

Oi tapoja, oi sanoja

Sanakirjoja suomi-venäjä-suomi
Sanakirjoja suomi-venäjä-suomi Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Mediassa törmää silloin tällöin Venäjä-uutisoinnin yhteydessä sanoihin, joita laiskat toimittajat eivät jaksa suomentaa. Korjataanpa tilanne tässä.

oligarkki - varakas, vaikutusvaltainen liikemies = олигарх
silovikki - turvallisuusorganisaatioiden, ns. voimaministeriöiden, entinen tai nykyinen vaikutusvaltainen taho = силовик
gopnikki - pikkurikollinen, istuu usein slaavikyykyssä = гопник
slaavikyykky = славянские корточки

Venäjä rulettaa

Turistialus Pietarin edustalla
Turistialus Pietarin edustalla Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Venäjään kuten muihinkin kieliin tulee vaikutteita muualta - vielä pari sataa vuotta sitten ranskasta ja saksasta, nyt englannista. Uusi terminologia tulee useimmiten englannin kielestä aiheesta riippumatta. Nettikieli on englannin läpitunkema, ja kielipoliisi on Venäjällä tässä suhteessa yhtä voimaton kuin muuallakin.

Moni asia rulettaa Nyky-Venäjällä kuten mainos veneen kyljessä. Toisaalta on hienoa, että ihmiset saattavat uudissanojen avulla ymmärtää toisiaan, vaikkeivät muuten puhuisikaan toistensa kieltä. Esimerkkejä tutuista sanoista:

tykätä = лайкать (like)
klikata = кликать (click)
selfie = селфи (selfie)
blogi = блог (blog)
muistikortti = флешка (flash memory card)
rulettaa = рулить (rule)

Ruma sana niin kuin se on

Kirosana venäjäksi (mulkku) ikkunassa
Kirosana venäjäksi (mulkku) ikkunassa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Venäjällä kiroillaan uskontoon tai naisen sukupuolielimiin liittyvän sanaston kautta harvemmin kuin meillä. Ronskit ilmaisut ovat Venäjälläkin ronskeja. Keskeisin kirosanasto pyörii alapään ja erityisesti miehisen varustuksen ympärillä. Venäjällä kiroillaan mat-sanojen (мат, матерное слово) avulla. Niitä ei pidä sotkea äiti-sanaan (мать).

Tiesitkö, että kiroilu on tällä haavaa Venäjällä lailla kielletty mediassa, musiikissa, elokuvassa, kirjallisuudessa ja näyttämöllä?

Mistä sitten tietää, mitä ilmaisuja on syytä välttää? Lue tästä, jos kehtaat.

Slaavikyykystä tuli ilmiö

Mies istuu slaavikyykyssä
Mies istuu slaavikyykyssä Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä,Yhtenäinen Venäjä

Otitko itsestäsi kyykkyselfien? Slaavikyykky (славянские корточки) oli hetki sitten mitä suomalaisin ilmiö ja netissä kiersivät tuhannet slaavikyykkykuvat. Slaavikyykkääjän esikuvina pidetään joutilaita venäläismiehiä tai tauolla olevia työläisiä, joilla ei satu olemaan istuinta lähettyvillä.

Näin teet slaavikyykyn:

Kyykisty niin alas kuin pääset, mutta pidä kantapäät maassa. Tosikyykkääjä ei huoju eikä horju. Autenttiseen kyykky-lookiin tarvitaan myös kolmiraitaverkkarit ja mahdollisesti nautintoaineita. 

Mutta onko kyykkyistunta alunperin Venäjältä? Kyykitäänhän Aasiassa ja arabimaissakin. Slaavikyykyllä on myös synkempi historiansa, joka liittyy alamaailmaan ja karuihin vankilaoloihin. Lue lisää Fontanka-nettilehdestä.

Näistä venäläinen kulttuuri tunnetaan

Venäläiset pitävät itseään perin juurin kulttuurikansana. Sananlaskussakin sanotaan: Бог даст, батюшка дворик продаст, а балалаечку купит eli jos Luoja suo, pappi tilan myy ja balalaikan ostaa. Tehdäänpä pikakatsaus venäläiskulttuurin kultahetkiin.

Kirjallisuus

Rakastan lukemista venäjäksi
Rakastan lukemista. Я люблю читать Rakastan lukemista venäjäksi Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Venäläinen kirjallisuus vetää aloittelijan helposti uppeluksiin. Mistä aloittaa, kun haluaa päästä jyvälle maailmankirjallisuuden helmistä? 

 • Sodan ja rauhan olemusta pohtii LeoTolstoi. 
 • Virkamiesten ja byrokraattien rauhaa järkyttää ironian keinoin Nikolai Gogol.
 • Suuria tunteita välittää kansallisrunoilija Aleksandr Pushkin.

  Ihmisen moraali on suurennuslasin alla Fjodr Dostojevskin järkälemäisissä teoksissa. 

 • Neuvostoliiton järjettömyyksiä paljastaa satiirin keinoin Mihail Bulgakov.
 • Ihmisen ja yhteiskunnan nykymenosta kirjoittaa provosoivasti Viktor Pelevin
 • 2000-luvun rikollisia jahtaa kirjoissaan dekkarikuningatar Aleksandra Marinina.
Gogolin patsas
Nikolai Gogol Gogolin patsas Kuva: seriykotik1970 rus

Tanssi

Kohtaus baletista Pähkinänsärkijä
Pähkinänsärkijä Kohtaus baletista Pähkinänsärkijä Kuva: Frizzle Dnewt rus

Vaikka Italia on baletin kotimaa, venäläisen Pjotr Tšaikovskin säveltämät baletit Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen ja Pähkinänsärkijä ovat ehkä klassikoista tunnetuimmat.

Venäläinen koulukunta tunnetaan erityisesti Vaganova-metodistaan, joka on yleisesti käytössä myös suomalaisissa balettikouluissa.

Ripaska, jos mikä, yhdistetään perinteiseen venäläisyyteen, vaikka tanssin kerrotaan olevan ukrainalaista alkuperää. Kyykyssä tanssittavassa ripaskassa (присядка, дробь, пляска) jalkoja liikutellaan nopeasti. Tanssi alkaa usein hitaasti ja kiihtyy loppua kohden, myös improvisointi kuuluu asiaan. Tanssia säestetään usein balalaikalla.

Teatteri ja sirkus

Bolshoi-teatteri
Bolshoi-teatteri Bolshoi-teatteri Kuva: Cindy Dam rus

Teatteri on ollut aina vahva taiteenlaji. Neuvostoliiton vuosina teatteri oli usein väylä tuulettaa kiellettyjä aiheita, mikä aiheutti konflikteja taiteilijoiden ja valtiokoneiston välillä.

Nimekkään moskovalaisen Taganka-teatterin perustaja Juri Ljubimov oli yksi toisinajattelevista taiteilijoista, jolta lopuksi riistettiin kansalaisuus v. 1984. 

Venäjällä on kehitetty myös näyttelijänilmaisua. Monet käyttävät työssään teatteriohjaaja Konstantin Stanislavskin metodia, jossa näyttelijä pyrkii roolia rakentaessaan käyttämään henkilökohtaisia muistojaan tai kokemuksiaan ja niihin liittyviä tunnetiloja.

Moskovan Suuren Sirkuksen klovni
Moskovan Suuren Sirkuksen klovni Kuva: CopyCorn moskova
Venäläinen sirkusjuliste
Venäläinen sirkusjuliste Kuva: wwi venäjä

Venäjällä on pitkät sirkusperinteet jo Katariina Suuren ajoista lähtien. Valtio tuki taiteenlajia, ja Moskovan suuri sirkus tunnettiin maailmankiertueistaan.

Kansantaiteilijan arvonimi myönnettiin entisessä Neuvostoliitossa ansioituneille taiteilijoille. Kansan parissa taiteilevat myös katuesiintyjät; ehkäpä tämäkin katujonglööri palkitaan joskus?

Musiikki

Marinskii-teatteri
Mariinski-teatteri Marinskii-teatteri Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Venäjää – erityisesti Pietaria ja Moskovaa – voi hyvästä syystä pitää klassisen musiikin mekkana. Maailmankuulut konservatoriot ja esimerkiksi Pietarin Mariinski-teatteri ovat olleet monelle ponnahduslauta kansainvälisille estradeille.

Säveltäjistä venäläisyyden tulkkeja ovat esimerkiksi Tšaikovski, Rahmaninov, Musorgski, Prokofjev, Auerbach.

Tunnettujen venäläissyntyisten taiteilijoiden lista on pitkä: laulajat Shaljapin, Netrebko, Lezhneva, Nesterenko, Hvorostovski, kapellimestarit Gergijev, Rozhdestvenski, Rostropovitš, viulistit Pogostkina, Kaler, Mullova, pianistit Gilels, Kisin, Gavrilov

Viulisti Diana Netchaeva
Viulisti Diana Netchaeva Viulisti Diana Netchaeva Kuva: LifeProducer rus,Diana Netchaeva
Lezhneva antaa nimikirjoituksia
Julia Lezhneva Lezhneva antaa nimikirjoituksia Kuva: Quincena Musical rus

Kevyt musiikki täyttää yhtä lailla itänaapurin stadionit ja hallit. Keikkaa pukkaa vanhoille parroille sekä uudemmille tulokkaille. Esimerkiksi Alla "Miljoona ruusua" Pugatšova ja Akvarium keulakuvanaan Boris Grebenštšikov esiintyvät yhä täysille konserttisaleille.

Sergey Lazarev
Sergey Lazarev Sergey Lazarev Kuva: Enrique Lin rus

Euroviisut ovat tehneet tunnetuiksi monta venäläisartistia kuten Dima Bilanin, lauluduo t.A.T.u.:n tai vuoden 2016 Euroviisuehdokkaan Sergey Lazarevin.

Musiikkivideot

Jo lähes 90 vuotta sitten perustettu maailmankuulu Puna-armeijan kuoro elää ja voi hyvin. Vuonna 1993 kuoro esiintyi Senaatintorilla Helsingissä 70 000 kuulijalle yhdessä Leningrad Cowboysin kanssa. Nuorempi sukupolvi on voinut tutustua legendaariseen suomalais-venäläiseen yhteislaulantaan elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen elokuvassa Total Balalaika Show. Näin soi Kalinka Helsingin kesäyössä.

Muistatko Trololo-miehen? Kansantaiteilija Eduard Hil (1934-2012) ei ollut yhden hitin mies. Klassista laulua opiskelllut Hil esiintyi oopperoissa, opereteissä ja tv-ohjelmissa. Hän opetti laulua ja kiersi esiintymässä eri puolilla maailmaa.

Trololo on soinut viime vuosina joka puolella maailmaa. Video Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой (Olen niin onnellinen, koska palaan vihdoin kotiin) on peräisin televisioesityksestä vuodelta 1976.

Kerrotaan, että neuvostosensuuri pakotti poistamaan cowboylaulusta sanat. Toisen version mukaan säveltäjä teki laulusta alunperinkin sanattoman.

Elokuva

Elokuvajuliste Panssarilaiva Potemkin
Elokuvajuliste Panssarilaiva Potemkin Elokuvajuliste Panssarilaiva Potemkin Kuva: Arkistokuva elokuvajuliste

Elokuvan yksi merkittävimpiä kehittäjiä oli Sergei Eisenstein, jonka mykkäelokuva Panssarilaiva Potemkin (Броненосец Потёмкин) vuodelta 1925 on jäänyt elokuvahistoriaan. Myöhemmistä ohjaajista tunnetaan erityisesti Andrei Tarkovski (Nostalgia), Aleksandr Rogozhkin (Käki) ja Andrei Zvjagintsev (Leviathan).

Suomalaisnäyttelijä Ville Haapasalo on tähdittänyt useita venäläiselokuvia. Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia (Особенности национальной охоты) oli elokuva, jonka myötä Haapasalo löysi tiensä kertaheitolla venäläisten sydämiin.

Monet animaatioklassikot, kuten Krokotiili Gena (1969) ovat venäläistä käsialaa. Sojuzmultfilm (Союзмультфильм) tuotti yli 1500 erityisesti lapsille suunnattua elokuvaa tai piirrossarjaa.

Entä ovatko nämä sinulle tuttuja: Nu, pogodi (1969-2005) tai Siili sumussa (1975)?

Kuvataide

Katumaalaus (Ilja Repin)
Katutaidetta Katumaalaus (Ilja Repin) Kuva: jens de groot rus

Vanha venäläinen kuvataide sai paljon vaikutteita Euroopasta. Kuuluisia taidemaalareita olivat esimerkiksi Wassily Kandinsky, Ivan Aivazovski ja Ilja Repin.

Venäläisen kuvataiteen helmiä voi ihailla esimerkiksi Pietarin Eremitaasin kokoelmissa tai Venäläisen taiteen museossa.

Vallankumouksen jälkeen nousussa oli tyylisuunta avantgarde, mutta valtiovallan suosioon sulkeutui erityisesti ns. sosialistinen realismi, jossa keskiössä olivat sankarityöläiset ja maan johto kommunismin asialla.

Pysäköintikielto Neuvostoliiton ajoilta
Pysäköintikielto Neuvostoliiton ajoilta Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Tässä kuvassa kovistellaan autoilijoita pysäköimään oikein. Nyt julisteissa on mukana jo huumoria.
Katutaidetta Pietarissa
Katutaidetta Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Venäläinen nykytaide on monipuolista ja kiinnostavaa, ja graffitit ja seinämaalaukset ovat täälläkin osa katukuvaa. Suurissa kaupungeissa avataan jatkuvasti pieniä ja isoja gallerioita sekä kiinnostavia pop up -näyttelyitä.

Söpöstelytaidetta

Pietarissa on paljon miniatyyripatsaita kuten kissoja. Kaupunkilaiset rakastavat patsaitaan. Yksi pienimmistä on Fontanka-kanavalla asustava lintu Чижик-Пыжик. Veistoksen sanotaan tuovan onnea, jos sen jalustalle onnistuu heittämään kolikon.

Lintupatsas Pietarissa
Lintupatsas Pietarissa Kuva: Anna-Kaisa Brenner venäjä

Чижик-Пыжик -linnusta on kirjoitettu runo, joka on oikeastaan juomalaulu.

Чижик-пыжик, где ты был?
На Фонтанке водку пил.
Выпил рюмку, выпил две,
Закружилось в голове.

Jänis-patsas Pietarissa
Jänis-patsas Pietarissa Kuva: Adam Baker pietari

Yksi sympaattisimmista pikkupatsaista on historiallinen jänis, joka sijaitsee Pietari-Paavalin linnoituksessa entisellä Jänissaarella. Saaren kerrotaan saaneen nimensä, kun pieni jäniksenpoikanen pakeni tulvaa hyppäämällä itsensä Pietari Suuren saappaaseen turvaan.

Kulttuurisia yhteentörmäyksiä

Mielenosoitus Venäjällä (lähikuva, Pussy Riot)
Mielenosoitus Venäjällä (lähikuva, Pussy Riot) Kuva: Eyes on rights rus

Eri taiteenlajien rajoja häivyttävä performanssitaide herättelee ihmisiä provosoivasti. Pussy Riot -nimisen aktivistiryhmän punkrukoukseksi nimetty esitys moskovalaisessa ortodoksikirkossa herätti kansainvälistä huomiota.

Kolme ryhmän jäsentä tuomittiin v. 2013 tempauksesta vankeusrangaistuksiin. Seuraavana vuonna heidät vapautettiin. Ryhmä on sen jälkeenkin pysynyt otsikoissa.

Sosiaalinen media tarjoaa nopeimman keskustelufoorumin. Venäläiset kirjoittavat ja lukevat yhteiskunnallisista aiheista innokkaasti. Suosikkiblogistien lukijaluvut lasketaan miljoonissa. Venäjän vastine Facebookille on VKontakte, jonka perustaja Pavel Durov on ollut maan suosituimpia blogisteja.

Durov ei suostunut käyttäjätietojen luovuttamiseen viranomaisille eikä mm. oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin sivuston sulkemiseen. Durov sai potkut ja muutti pois Venäjältä.

Pride-kulkue Venäjällä
Pride-kulkue Venäjällä Kuva: Eyes on rights rus

Tässä lisää esimerkkejä kirjoittajista ja sivustoista, joihin monilla on viha-rakkaussuhde: 

Rustjom Adagamov ottaa vahvasti kantaa maailmantapahtumiin.

Kosmopoliitti Max Katz kirjoittaa ajankohtaisista aiheista.

Seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksista keskustellaan usean kirjoittajan voimin.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!