Hyppää pääsisältöön

Venäjän historia - tsaarinvaltaa ja talonpoikia

Venäjän kaksipäinen kotka
Venäjän kaksipäinen kotka on ollut vallan symboli jo tsaari Iivana III:n ajoista 1400-luvulta lähtien. Venäjän kaksipäinen kotka Kuva: Yle/Anna-Kaisa Brenner kaksoiskotka

Miten Venäjästä tuli Venäjä? Millaisia olivat Venäjän tsaarit ja miten eli tavallinen kansa? Tutustu suurvallan varhaiseen historiaan ennen Lokakuun vallankumousta ja Neuvostoliiton vuosia.

Kiovan Venäjä

Djepr-joki
Djepr-joki Kuva: Adam Baker rus

Venäjä valtiona syntyi 800-luvulla Kiovan ja Novgorodin kaupunkien ympärille, Dneprin varrelle. Venäjän historian lähteistä vanhin on vuoden 1100 tietämillä kirjoitettu Nestorin kronikka (Повесть временных лет).

Ruhtinas Vladimirin naimakaupan myötä kristinusko saapui Venäjälle, ja kirkosta tuli keskeinen vaikuttaja.

Venäjä tunnustettiin yhdeksi Euroopan suurvalloista.
Kirjoitetut lait ja niiden noudattamisen valvominen ovat tämän aikakauden perua.

Venäjä tunnustettiin yhdeksi Euroopan suurvalloista. Kiovan Venäjä pirstaloitui ja hajosi ruhtinassukujen valtataisteluun 300 vuotta myöhemmin.

Volga, Volga

Volga Moskovan edustalla
Volga Moskovan edustalla Kuva: Marius Kluzniak rus

Maantieteellä on ollut iso merkitys Venäjän kehitykselle. Vesireittien varrella tai niiden läheisyydessä sijaitsevista alueista tuli keskuksia. Suotuisan sijaintinsa vuoksi Moskova nousi tärkeimmäksi kaupungiksi 1300-luvulla.

Valtio laajeni, nyt etelään ja itään. Pietarin kaupunki perustettiin vuonna 1703, ja Venäjä ulottui Itämerelle saakka. Aiemmin ulkomaankauppa kulki pohjoisen Arkangelin kautta. Rautateiden rakentaminen 1800-luvulla syrjäytti jokien merkityksen.

Moskova ja Pietari

Pietarin ranta
Pietarin ranta Kuva: Ninara rus

Kaksi suurta, Moskova ja Pietari, ovat olleet vuorotellen pääkaupunkeja, hallitsijasta riippuen. Rahat ja voimavarat keskitettiin näiden kahden kaupungin rakentamiseen.
Pietarista piti tulla koko Euroopan paratiisi.
Pietarista piti tulla koko Euroopan paratiisi. Sen loisteliaiden palatsien rakentaminen vaati kansalta raskaita uhrauksia. Suurin osa väestöstä asui edelleen köyhissä oloissa maaseudulla eikä sitä arvostettu muuna kuin työvoimana.

Pietari Suuri

Pietari Suuri
Pietari Suuri Kuva: the lost gallery rus

1600-luvun lopulla valtaan nousi Romanovin suku, joka hallitsi Venäjää 300 vuotta aina 1917 vallankumoukseen saakka. Pietarin kaupungin perustaja, salskea sotasankari Pietari I eli Pietari Suuri, kasvoi kansan parissa maaseudulla ja hänellä oli hyvät tiedot sodankäynnistä.
Pietari halusi muuttaa Venäjän eurooppalaiseksi valtioksi - keinoja kaihtamatta.
Pietari halusi ennen kaikkea tutustua Eurooppaan ja länsimaisiin oloihin. Hän halusi muuttaa Venäjän eurooppalaiseksi valtioksi - keinoja kaihtamatta. Pietari valloitti muun muassa Ruotsin alueet Baltiasta ja sai Inkerin sekä osia Karjalasta. Pohjolan suurvalta siirtyi Ruotsilta Venäjälle.

Venäjä ulottui nyt Itämereltä Tyynellemerelle ja oli pinta-alaltaan 15 miljoonaa neliökilometriä. Väestöön kuului kymmeniä kansallisuuksia ja kieliryhmiä.

Kyltymätön Katariina Suuri

Katariina Suuri
Katariina Suuri Kuva: the lost gallery rus

1700-luvun lopulla Venäjää hallitsi Pietari III. Tuolloin tapana olivat Euroopan hovien väliset naimakaupat, ja 16-vuotiaalle Pietarille naitettiin saksalaisyntyinen 14-vuotias Sofia. Hän kääntyi ortodoksiseen uskoon ja sai nimekseen Katariina.

Pietarin III:n kuolema mahdollisti Katariinan valtaannousun 33-vuotiaana. Länsimaista kiinnostunut, älykäs Katariina opetteli jo nuorena venäjän kielen ja seurasi myöhemmin erityisesti Ranskan kulttuurielämää ja kirjallisuutta. Katariina himoitsi valtaa ja nuoria miehiä. Venäjän hovin loisto ja rikkaus oli sanoinkuvaamatonta.

Samoihin aikoihin Mihail Lomonosov uudisti Venäjän tiedettä ja kirjallisuutta.

Tavalliset talonpojat

Túmenin maalaus Työtä etsimässä
Túmenin maalaus Työtä etsimässä Kuva: Arkistokuva rus

Venäjän 36-miljoonaisesta kansasta suurin osa oli 1700-luvun lopussa maaorjuudessa eläviä talonpoikia. Heillä ei ollut omistusoikeutta maahan, jota he viljelivät. Maaorjat eivät saaneet mennä naimisiin ilman isäntänsä suostumusta eikä heillä saanut olla omia yrityksiä.

Maaorjat eivät saaneet mennä naimisiin ilman isäntänsä suostumusta.
Kirjallisuudesta muistetaan Nikolai Gogolin Kuolleet Sielut, jossa maanomistaja Tšitšikov osti muilta maanomistajilta kuolleita sieluja eli kuolleita maaorjia, joita ei ollut vielä poistettu henkikirjoitusluetteloista. Maaseudun ja kaupunkien väliset erot olivat huomattavat aina Neuvostoliiton syntyyn saakka.

Suomen suuriruhtinas

Aleksanteri I muotokuva
Aleksanteri I muotokuva Kuva: the lost gallery rus

Tsaari Aleksanteri I:n sotasaavutuksista merkittävin on Napoleonin kukistaminen vuonna 1812. Napoleon syöstiin vallasta. Aleksanteri ulotti sotatoimensa myös Suomeen. Ruotsia vastaan käydyssä Suomen sodassa Suomi liitettiin Venäjään. Romantismiin taipuvaista Aleksanteria eivät kiinnostaneet hallinnolliset uudistukset, vaan hän uskoi kansan vapauteen ja hyvinvointiin keisarillisilla julistuksilla. Moskovan yliopisto perustettiin.

Vapauttajatsaari

Aleksanteri II valokuva
Aleksanteri II valokuva Kuva: the lost gallery rus

Aleksanteri II oli erittäin suosittu Suomessa ja hän vieraili täällä useaan otteensa - ja sai aina yhtä lämpimän vastaanoton. Hänen aikanaan Suomi pystyi toteuttamaan useita myönteisiä uudistuksia. Suomi sai oman rahan, markan, ja kansakoululaitos perustettiin. Keisari allekirjoitti myös asetuksen, jolla tähdättiin suomen kielen virallistamiseen ruotsin rinnalle. Aleksanteri II sai lisänimen vapauttajatsaari, koska hän lakkautti maaorjuuden Venäjällä.

Kaikki päättyy aikanaan

Nikolai II valokuva
Nikolai II valokuva Kuva: the lost gallery rus

Nikolai II oli viimeinen Romanovin suvun hallitsija, ja hänen hallintokautensa päätti itsevaltiuden ajan.

Lakot ja talonpoikien kapinat nostivat päätään. Apuun kutsuttu pääministeriksi nimitetty Sergei Witte ei kyennyt edes marraskuun manifestillaan rauhoittamaan tilannetta. Kerrotaan, että keisariperheen hoviparantajalla Rasputinilla lienee ollut myös osuutensa historian kulkuun.

Bolsevikit tulevat

Bolshevikkien mielenosoitus
Bolshevikkien mielenosoitus Kuva: rosa luxemburg rus

Ensimmäisen maailmansodan syttyessä 1914 Venäjän sotilaallinen valmius oli heikko. Se oli teknisesti jälkeenjäänyt, mutta miehiä riitti 15 miljoonaa. Bolsevikit toivoivat Venäjän kärsivän tappion. Se olisi samalla keisarin ja itsevaltiuden tappio, ja proleteriaatti saisi vallan.

Lenin perusti Pravda-lehden 1912.

Keisarinvalta päättyy 1917

Nikolai II perheineen, valokuva
Nikolai II ja keisarillinen perhe Nikolai II perheineen, valokuva Kuva: oleC rus

Epäluulo ja tyytymättömyys kansasta loittonevaa keisaria sekä epäonninen sotapoliitikka kärjistyivät vallankumoukseksi 1917. Pietarissa järjestettiin suuri mielenosoitus ja keisarillisen Venäjän historia päättyi maaliskuussa 1917. Keisarillinen perhe teloitettiin.
Maan johtajaksi nousi vallankumousjohtaja V.I. Lenin.
Nikolai II:lta perityssä suurvallassa asui nyt noin 130 miljoonaa henkilöä, joista puolet kuului ei-venäläisiin vähemmistökansallisuuksiin. Lokakuun vallankumous sinetöi bolsevikkien voiton, ja maan johtajaksi nousi vallankumousjohtaja V.I. Lenin.
Lenin
Lenin Kuva: Constantin Philippoff rus
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!