Hyppää pääsisältöön

Venäläiset vapaalla

Venäläinen skeittipuisto
Venäläinen skeittipuisto Kuva: Igor Gorshkov rus

Nyt otetaan rennosti! Täällä tapaat skeittareita ja pääset geokätkeilyn alkuun. Miten naapuri rentoutuu ja vieläkö oma datša on ykkönen?

Skeittarit – Скейтбордисты

Pietarissa skeittiramppeja löytyy eri puolilta kaupunkia. Osa halleista on auki ympäri vuorokauden. Lue lisää Pietarin isoimmista skeittipuistoista. Videolla skeittaava LVO-jengi tekee omia videoita ja julkaisee niitä alan sivustoilla.

Sanasto
skeittailu = скейтбординг
rullalauta = роликовая доска
temppu = трюк
ramppi = рампа
kypärä = шлем
aloittelija = новичок

Iso skeittisanasto (englanti - venäjä):
www.skater.ru

Geokätkeily – Геокэшинг

Geokätkö Moskovan torilla
Geokätkö Moskovan torilla Kuva: Anna-Kaisa Brenner geokätkö

Mikä?

Geokätkeily eli геокэшинг kasvattaa suosiotaan Venäjällä. Tämä kaikenikäisten harrastus yhdistää kätköjen piilottajat ja etsijät, joiksi voi ruveta kuka tahansa. Moskovan Punaiselle torille ja sen lähelle on sijoitettu lukuisia kätköjä, myös pienen pieniä mikrokätköjä, микрокэши. Jos löydät kätkön, varo paljastamasta sitä ohikulkijoille!

Miten kätköt löytyvät?

Geokätkö Pietarissa Jusupovin puistossa
Geokätkö Pietarissa Jusupovin puistossa Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Kätköjen sijaintikoodit ja vihjeet löytyvät geokätkösivustoilta. Monet sivustot vaativat rekisteröitymistä. Löytäjä merkitsee netissä kätkön lokiin tunnuksensa ja antaa palautetta kätköstä. Pietarissa geokätkön voi löytää esimerkiksi Jusupovin puistosta.

Kiinnostuitko kätköistä?

Geokätköt voivat sijaita kaupungin keskustassa tai jopa keskellä tiheää metsää.
Monet kätköt ovat turisteille helposti saavutettavia kaupunkikohteita.

Sanasto

geokätkeily = геокэшинг
kätkö = тайник
piilottaa = спрятать
rekisteröityä = зарегистрироваться

Venäläiset matkailevat

Venäläisiä turisteja lomalla Egyptissä
Venäläisiä turisteja lomalla Egyptissä Kuva: James Burke loma

Venäläisten suosikkimatkakohteita ovat Egypti, Thaimaa ja Turkki. Tilastojen mukaan ulkomaille tehdään vuosittain yli kolme miljoonaa vapaa-ajan matkaa. Ruplan epävakauden myötä venäläisten kotimaanmatkailu on lisääntynyt. Esimerkiksi talviurheilijat suuntaavat entistä useammin kotimaisiin laskettelukohteisiin.

Venäläinen huumorikaksikko Боня и Кузьмич kerää netissä miljoonapeukkuja versiollaan hittibiisistä Hideaway. Olisiko maaseudusta uudeksi matkailuvaltiksi?

Mökki- ja eräkansaa

Venäläisiä ihmisiä kalastamassa lomalla
Venäläisiä ihmisiä kalastamassa lomalla Kuva: Vitaly Schukin rus

Missä metsä siellä venäläinen, ainakin sieni-, marja-, hiihto- ja miksei muuhunkin aikaan. Retkeily, ulkoilu ja erityisesti kalastus ovat suosittuja tapoja viettää vapaa-aikaa, usein ystäväporukan kera.
Pilkkijöitä jäällä Moskovassa
Pilkkijöitä jäällä Moskovassa Kuva: Konstantin Malanchev rus

Kalastus on venäläisten kansallisharrastus. Venäjällä vettä riittää, joten kala-apajista ei ole pulaa. Kala on arvostettua arki- ja juhlaruokaa. Kalaa narrataan ympäri vuoden. Pilkkijät ilmestyvät jäälle saman tien, kun mittarissa on miinusasteita.

Mökkeilyä venäläisittäin

Mies maalaa taloa datsallaa Venäjällä
Mies maalaa taloa datsallaa Venäjällä Kuva: William Verdeek rus

Venäläiset ovat yhtä mökkihöperöitä kuin suomalaiset. Kaupunkien laitamia täplittävät datšat. Mökille tai viljelypalstalle on pakko päästä aina mahdollisuuden tullen.
Ihmisiä myymässä sieniä ja omenoita kadulla Venäjällä
Ihmisiä myymässä sieniä ja omenoita kadulla Venäjällä Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus
Sieniä myytävänä Venäjällä
Sieniä myytävänä Venäjällä Kuva: Anna-Kaisa Brenner rus

Syksyllä huvista on myös hyötyä. Monet hankkivat lisätuloja kaupittelemalla metsän tai puutarhapalstan antimia metroasemien luona.

Lue lisää datšoista. Onko tämä kenties maailman hauskin datša-sivusto?

Patikointi

Ihmisiä lähdössä patikkaretkelle Venäjällä
Ihmisiä lähdössä patikkaretkelle Venäjällä Kuva: Eugene Kaspersky rus

Трекинг eli patikoiminen on yhä suositumpi harrastus, joka houkuttelee Venäjälle myös paljon ulkomaisia turisteja. Uusia retkeilykohteita kehitellään jatkuvasti.

Tosipatikoijan unelma

Kylänäkymä Paanajärveltä
Kylänäkymä Paanajärveltä Kuva: Ninara rus

Venäjän Karjalassa sijaitsee suomalaistenkin helposti saavutettava tosipatikoijan unelma: Paanajärvi. Retkeilijä pääsee samoamaan lähes koskemattomaan metsäluontoon, kiipeämään vaarojen huipulle sekä näkemään yhden Pohjois-Euroopan syvimmistä järvistä.

Kuuntele Metsäradion juttu alueen historiasta.

Suosikkiharrastukset

Saunavihtoja myynnissä Venäjällä
Saunavihtoja myynnissä Saunavihtoja myynnissä Venäjällä Kuva: kramchan rus

Mitä ovat venäläisten suosikkiharrastukset? Lue tästä – pilke silmäkulmassa tietysti!

Jalkapalloa Venäjällä talvella
Jalkapalloa Venäjällä talvella Kuva: Artur Potosi rus
Hummer-limusiini Venäjällä
Hummer-limusiini Venäjällä Kuva: Anna-Kaisa Brenner hummer

Skeittivideo:
Kuva ja ääni: Jouni Soikkeli Leikkaaja: Sanna Liinamaa
Tuottaja: Jaana Sormunen

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!