Hyppää pääsisältöön

Elämä Mansonin jälkeen (Life after Manson)

Kuvassa päähenkilö Patricia Krenwinkel
Kuvassa päähenkilö Patricia Krenwinkel Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi uusi kino

Dokumenttielokuva Charles Mansonin kulttiin ja "perheeseen" kuuluneesta Patricia Krenwinkelistä, joka vuonna 1969 osallistui Mansonin määräämiin murhatekoihin. Ohjaaja Olivia Klausin haastattelun aikaan hän on 67-vuotias ja toivoisi voivansa perua tekonsa.

Olen syntynyt 60-luvulla ja muistan nuorena kuulleeni, kuinka Charles Mansonin johtama kultti murhasi Roman Polanskin raskaana olleen vaimon näyttelijä Sharon Taten. En kuullut tuolloin, että Mansonin ”perhe” vei hengen yhteensä seitsemältä ihmiseltä kahden verisen yön aikana.

Olivia Klausin haastattelussa kultin jäsen Patricia Krenwinkel kertoo, mikä johti nuoren lähiönaisen rikoksiin, jotka vielä muistetaan lähes viidenkymmenen vuoden jälkeen. Elokuvan kautta paljastuu kuva rikkinäisestä naisesta, joka taistelee menneisyytensä kanssa. Voivatko muut ja erityisesti hän itse antaa anteeksi itselleen? Voiko katsoja samastua naiseen, joka tuhosi toisten elämän saadakseen itselleen rakkautta?

Mansonin perheen jäsenet murhasivat Los Angelesissa kahtena peräkkäisenä yönä. Murhien jälkeisinä päivinä yli 200 tuliasetta ostettiin Beverly Hillsin asekaupoista. Yhdysvallat lamaantui ajatuksesta, että tällaista raakuutta tapahtui rikkaissa naapurustoissa rikkaille ja kuuluisille; näin voisi tapahtua missä vaan ja kenelle vaan.

Patricia Krenwinkel pysyy vankilassa loppuelämänsä. Elinkautinen tuomio ei näytä riittävän menneisyyden sovittamiseksi. Ensimmäiset vankilavuotensa hän vietti erityksessä ja yritti selvittää itselleen mikä johti murhiin. Miksi hän joutui Manson pauloihin? Miten hän rikkoisi Mansonin vaikutuksen jopa vankilansellin sisällä?

Haastattelun aikaan hän on pisimpään vangittuna ollut naispuolinen vanki Kalifornian vankeinhoitolaitoksissa ja tuskin tunnistettavissa pahamaineisen Mansonin seuraajaksi. Muut vangit tuntevat hänet nimellä Krenny.
Krenny on hopeahiuksinen yksinäinen nainen, joka viettää paljon aikaa vankilan taideosastolla. Hän tietää, ettei koskaan tule saamaan vapautusta, eikä koskaan anteeksi tekojaan. Hän on hakenut ehdonalaista vapautta 13 kertaa. Seuraavan kerran se on mahdollista vuonna 2018.

Pääosassa Patricia Krenwinkel
Ohjaus Olivia Klaus
Leikkaus Monique Zavistovski
Säveltäjä Luke Rothschild
Tuotanto Quiet Little Place Production, USA

kesto 25 min
Ikäraja K7
Ensilähetys Teema Uusi Kino 11.4.2016

Lisää tietoa ohjelmasta:

Muita linkkejä

Dokumentti Charles Mansonista

Uutislähetys 6.8.1969 murhista

Haastattelu Patti Taten kanssa

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa