Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Lomalla kaikki on toisin!

Marja Hintikka: Lomalla kaikki on toisin!
Marja Hintikka: Lomalla kaikki on toisin! Kuva: Jussi Nahkuri marja hintikka live

“Ensimmäiset kolme päivää riidellään, sitten pakollinen pakettimatka, sukulointi ja huvipuistot, jonka jälkeen pääsee onneksi takaisin töihin.” Näin kuvasi kesälomaansa yksi suorasuinen perheenisä. Hän maalasi lomatodellisuudesta “hieman” erilaisen kuvan kuin sosiaalisen median auringontuoksuiset idyllipläjäykset, joita selasin kateuspäissäni kahden alle kaksivuotiaan kanssa kotona rimpuillessani.

Perhelomailu on asia, jossa mielikuvat ja todellisuus vaikuttavat olevan mahdollisimman kaukana toisistaan. Lomailusta perheen kesken on tullut onnen mitta ja statussymboli, jonka kultareunoja kiillotetaan jopa burn outin uhalla. Viimeisillä voimilla pakataan kassiin tai matkalaukkuun 300 vaippaa, 10 kiloa aurinkorasvoja ja kasa oksennuspusseja, jotta saataisiin normien mukainen perhemuisto.

Nekin, jotka arjessa valittavat lasten tappelevan yötä päivää ja keskustelevat puolisonsa kanssa lähinnä pariterapiassa, onnistuvat räpsimään ihania kuvia lomakeitaiden uima-altailta: Meidän perhe on onnellinen, meillä on hauskaa yhdessä! Ja niin ihanat varpaatkin tuossa kuvassa etualalla, katsokaa!

Miten perhelomailuun liittyviä paineita voisi edes vähän helpottaa? Elämä on nimittäin lyhyt - ja loma vielä lyhyempi.

Tottahan se on, että jälkikäteen lomat muistetaan onnellisina. Karrelle palaneet hartiat, kadonneet matkalaukut ja hämähäkin pureman aiheuttama sairaalareissu unohtuvat vuosien saatossa. Vastoinkäymiset näyttäytyvät hassuina kommelluksina ja lomariita naurattaa.

Silti mietin, miten perhelomailuun liittyviä paineita voisi edes vähän helpottaa. Elämä on nimittäin lyhyt - ja loma vielä lyhyempi.

Moni toivoo loman tuovan mukanaan syvän kohtaamiseen läheisten kanssa, korvaavan laiminlyönnit ja vapauttavan normaalin arjen suorituspaineista. Samalla halutaan elää läpi uudelleen omat kultaiset lapsuusmuistot. Pääsiäisloma, kesäloma, talviloma… Kun yhteinen vapaahetki lähestyy, perheiden odotukset ovat tapissa.

Tosiasiassa lomaa ei välttämättä pystytä viettämään perheen kesken ollenkaan. Koulujen pitkät lomat ja vaativa työelämä natsaavat huonosti yhteen, ja vanhemmat saattavat joutua lomailemaan peräkkäin. Samalla lasten harrastukset ulottavat lonkeronsa myös loma-aikoihin ja omista rantaunelmista on pakko tinkiä.

Pettymys on suuri, kun kauan odotettu yhteinen aika alkaa riidalla ja odotukset yksi toisensa perään jäävät täyttymättä.

Kun odotetulle lomareissulle vihdoin päästään, se on helposti lapsiperheen suurimpia satsauksia. Siksi pettymys on suuri, kun kauan odotettu yhteinen aika alkaa riidalla ja odotukset yksi toisensa perään jäävät täyttymättä. Kesälomien jälkeen työpaikkojen kahvihuoneet täyttyvät helpottuneista äideistä ja isistä - ohi on, vihdoinkin!

Tekeekin mieli kysyä, onko lapsiperheen loma oikeasti mitään lomaa? Pitäisikö koko termi vaihtaa, sillä eihän lapsentahtisuus ikinä lomaile! Päivärytmi pitää säilyttää, jottei jokainen ilta päättyisi itkuraivokonserttiin. Niille, jotka matkalle asti uskaltautuvat, kaunis ajatus maailman ihmeiden esittelystä jälkikasvulle kääntyykin ikuiseksi vessan etsimiseksi pätsikuumassa väenpaljoudessa, jottei nuorimmaisen orastava vatsatauti räjähtäisi kirjaimellisesti käsiin.

Väitän, että moni - ellei jopa jokainen - vanhempi on joskus kokenut lomamatkan sudenhetken ja ajatellut: “Miksei me vaan jääty kotiin ja menty uimahalliin!”

Lakataan tästä päivästä lähtien tietoisen järjestelmällisesti lataamasta perhelomille toiveita!

Mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Minun parannusehdotukseni on, että lakataan tästä päivästä lähtien tietoisen järjestelmällisesti lataamasta perhelomille toiveita. Tai ainakin laitetaan ne minimiin. Ja kun loma viimein koittaa, uskotaan nyt viimein, että vähemmän on enemmän!

Ja ehkä meidän ennen kaikkea pitäisi yrittää elää arkielämäämme niin, että jokaisessa päivässä olisi pala lomaa, niin kuvottavan kliseiseltä kuin se kuulostaakin! Kukapa ei haluaisi arkeensa lisää leppoisaa ja läsnäolevaa perheaikaa, kun kenelläkään ei ole kiire minnekään? Jos rakentaisi tästä lähtien päivänsä niin, ettei jokainen perheminuutti olisi kuin tavoitteellinen ja yliviritetty bisnestapaaminen.

Onhan se aika synkkää, jos luppoaikaa on vain kerran vuodessa lomalla!

Nyt kysynkin, mikä on sinun “loma kerran päivässä” -lupauksesi? Miten voisit lisätä arkeesi sellaista yhdessä tekemistä ja olemista, joka on kivaa paitsi lapsista, myös aikuisista? Lapsilta kysyttäessä kivointa on aina nimenomaan perheen yhteinen aika: se kun aikuisetkin vaikuttavat nauttivan ja ottavan rennosti. Onhan se aika synkkää, jos luppoaikaa on vain kerran vuodessa lomalla!

Minäkin lupaan yrittää - loma kerran päivässä! Kaivan Kimblen kaapista jo tänään.

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Kevään viimeisen MHL:n teemana on perhelomailun ihanuus ja kurjuus. Maanantaina 21.3. Yle TV2:n suorassa lähetyksessä keskustelevat kahden lapsen äiti ja laulajatähti Irina sekä koko kansan kiinteistökunkku, kolmen lapsen isä Jethro Rostedt. Yle Puheella tiistaina 22.3. klo 16 pohdimme sitä, pitäisikö perhematkat kokonaan kieltää, koska kanssamatkustajien lisäksi myös monen ammattikasvattajan näkökulmasta niistä ei ole kuin haittaa. Lapset palaavat päiväkotiin ja kouluun rytmit sekaisin ja rutiinit rullalla. Mitä mieltä sinä olet? Tule mukaan keskusteluun!


Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!


Katso Marja Hintikka Liven lähetykset Yle Areenassa - nähtävissä kaikki lähetykset 1. kaudesta alkaen!

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.