Hyppää pääsisältöön

”Suomessa ei ole rotuerottelua”

(8.3.2016) Yleinen mielipide kempeleläisessä asuntolassa on, että kunnassa syksyllä tapahtunut raiskaus oli hirvittävä väärinkäsitys, joka johtui kulttuurieroista.

Spotlight pääsi ensimmäisenä mediana tapaamaan Kempeleessä asuvia alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Yksi heistä istuu vieläkin vangittuna epäiltynä 14-vuotiaan tytön raiskauksesta.

Kempeleen Myötätuuli-nimisessa asuntolassa asui helmikuussa 25 alaikäistä lasta, valtaosa heistä afgaaneja. Kolmannes on lukutaidottomia, mutta hekin saavat opetusta diakonissalaitoksen tiloissa Oulussa. He siivoavat itse huoneensa ja tekevät ruokaostoksensa.
Jokainen saa elämistä varten 314 euroa kuukaudessa.

Spotlight haastatteli kahta afgaania iranilaissyntyisen tulkin avulla.

”Turvapaikanhakija, joka tekee rikoksia, on vailla omatuntoa. Hän ei voi olla oikea pakolainen”, sanoo yksi afgaanipakolaisista, joka tuli syksyllä Suomeen Tornion kautta. Hän sanoo olevansa 17-vuotias, ja näyttääkin siltä

Toinen, sujuvaa Iranin farsin kieltä puhuva, kuuluu syrjittyyn hazara-heimoon. Hän ei ole koskaan asunut Afganistanissa eikä uskalla sinne matkustaa: ”Täällä Suomessa on turvallista, koska valtio suojelee kaikkia ihmisiä, ja täällä ei ole rotuerottelua.”

Viime syksyn ulkomaalaisvastaista vihamyrskyä pääministeri Juha Sipilän kotikunnassa afgaaninuorukaiset eivät juuri huomanneet.

Asia, joka ihmetyttää poikia Kempeleessä, on se, että suomalaiset tytöt tupakoivat ja ottavat lävistyksiä.

Oulun poliisin esitutkinta valmistunee huhtikuun alkupuolella. Kempeleen valtuustossa vaaditaan hallitukselta toimia. ”Kansanvaellus on kiristänyt tunnelmaa. Kempeleessäkin ihmiset ovat uuden tilanteen edessä. Seksirikoksista pitäisi säätää kovemmat rangaistukset”, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Janne Heikkinen (Kok) sanoo.

Heikkisellä on myös ehdotus Juha Sipilälle: ”Jos talo on vapaa niin Juha voisi tarjota sen suomalaisille kodittomille yhteistyössä seurakunnan ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa.”

Sipilällä on edelleen paikka Kempeleen valtuustossa.

Yle Fem 8.3.2016 klo 20
Spotlight: Kun pelko tuli Kempeleeseen
Toimittaja: Stefan Brunow

Kommentit