Hyppää pääsisältöön

Suomessa ollaan suistumassa pimeälle puolelle

Kirjailija Alexandra Salmela Prosak-klubilla
Alexandra Salmela Prosak-klubilla maaliskuussa 2016. Kirjailija Alexandra Salmela Prosak-klubilla Kuva: Aleksis Salusjärvi Alexandra Salmela

”Henkeä salpaava kysymys. Kysymys johon pelkää vastaavansa liian yksinkertaisesti”, aloitti kirjailija Alexandra Salmela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyi häneltä, mitä Suomessa todella tapahtuu vuonna 2016.

Salmela puhui Suomesta viiltävästi, mutta hetkittäin myös huvittuneesti Nuoren Voiman Liiton järjestämällä Prosak-klubilla maaliskuun puolivälissä.

Toivon, että jotain todella tapahtuu.

”Pienessä mittakaavassa täällä tapahtuu sama kuin muuallakin maailmassa – radikalisoitumista. Suomessa pelätään liikaa. Jouduin katsomaan, vähän tahtomattanikin, Star Wars –elokuvia. Tuli mieleen, että Suomessa ollaan suistumassa pimeälle puolelle (dark side). Pelkoa ja aggressiota on aivan liikaa.”

”Tuntuu kuin olisimme hukkumassa suureen valtamereen. Olemme siellä pieniä pisaroita, jotka huutavat: Apua, en osaa tehdä mitään! Mutta jos pisarat tunnistaisivat toisensa, yhdessä ehkä voisikin tehdä jotain. Toivon, että jotain todella tapahtuu.”

Henkinen pienuus ja taipumus juopotteluun yhdistävät Suomea ja Slovakiaa.

Henkinen pienuus ja taipumus juopotteluun ovat asioita, jotka Tšekkoslovakiassa kasvaneen kirjailija Alexandra Salmelan mukaan yhdistävät Suomea ja Slovakiaa.

”Mietimme aivan liikaa, mitä maailma meistä ajattelee. En ole tarvinnut kirjallisuutta tajutakseni, mikä meissä on yhteistä.”

Salmela kasvoi Bratislavassa ja valmistui siellä teatteridramaturgiksi. Suomen kielen ja kirjallisuuden maisteri hänestä tuli Prahan Kaarlen yliopistossa. Esikoisromaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan ilmestyi vuonna 2010 ja se palkittiin Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnolla vuoden parhaalle esikoisteokselle. Kirja oli myös Finlandia-ehdokas.

Alexandra Salmela tuli Suomeen ensi kertaa 19-vuotiaana larppausleirille.

”Ei tiennyt millaista siellä on, mutta se kuulosti eksoottiselta. Ystävä oli suositellut, että se sopisi minulle, sillä siellä pukeuduttiin omituisesti, esimerkiksi keijuiksi. Tämä mielikuva ja Kaurismäen elokuvien Suomi olivat odotukseni Suomesta”, Salmela sanoo ironisesti. ”Täällä ei ollut sellaista. Suomi oli pettymys.”

”Mä vain jämähdin”, vastaa Salmela arvoituksellisesti, kun Prosak-klubin juontaja, toimittaja Marko Gustafsson kysyy, miksi kirjailija jäi lopulta vuonna 2007 Suomeen.

Kun liikaa vatkuloidaan, kun vedetään mutkia suoriksi, ollaan pian matkalla diktatuuriin.

Salmelan uusi kirja Antisankari on tarina ekovaltio Utopiasta, jossa ei kuluteta eikä omisteta. Hyvään tähtäävä yhteiskuntamalli kääntyy kuitenkin irvikuvakseen. Aihe on synkkä, mutta Salmelan tyyli satiirinen ja jopa hulvaton. Salmela on jo aikaisemmin sanonut, että hän tulee maailmasta, jossa ilman mustaa huumoria ei pärjää.

Romaanin ensimmäinen itu sai alkunsa suihkussa jo kauan sitten.

”Vesi oli liian kuumaa, tuli tunne siitä, että mikään ei ollut oikein, sellainen musta ajatus, että mitä jos kaikki olisikin toisin.”

”Utopia on rinnastettu jopa Pohjois-Koreaan, mutta hain mallia lähempää, vaikkapa tuolta pohjoisesta, Talvivaarasta. Entä jos Talvivaarassa olisi käynyt vielä paljon pahemmin? Entä jos sen jälkeen alue olisi itsenäistynyt, ihmiset olisivat sanoneet, että me hoidetaan homma täällä itse?”

Salmela kirjoittaa utopiansa kautta nykymaailmasta.

”Kun ihmisten määrä kasvaa ja liike kasvaa, kun liikaa vatkuloidaan, vai miten se Sipilä sanookaan, kun vedetään mutkia suoriksi, ollaan pian matkalla diktatuuriin.”

Miten kirjan kirjoittaminen vaikutti kirjailijan omaan ajatteluun, kysyi Prosak-klubin juontaja Marko Gustafsson.

”Se on kaksisuuntainen prosessi, jossa välillä kyllä joutuu liian syvälle. Olisi helpompaa olla näkemättä mitään, tuntematta mitään, ettei olisi koko ajan niin huolissaan.”

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.