Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä musiikin suoratoistopalvelut: Spotify jäi kakkoseksi Deezerille

Vaikka monella on kotona yhä CD:itä tai vinyylejä, yhä useampi siirtyy kuuntelemaan musiikkia suoratoistopalveluiden kautta. Kuningaskuluttajan Kolme kovaa testasi suositun Spotifyn ja sen kaksi haastajaa: Deezerin ja Groove Musicin.

Musiikin suoratoistopalvelujen avulla musiikkia pystyy helposti kuuntelemaan missä tahansa. Käyttäjälle avautuu miljoonien kappaleiden musiikkikirjasto, josta voi halutessaan etsiä kuunteluun tietyn artistin tuotannon, tietyn albumin tai genren, tai kaikkea sekaisin soittolistojen avulla. Palveluissa on usein myös radio-toiminto, joka soittaa haetun artistin tuotantoa tai muuta samanlaista musiikkia.

Testimme Kolme kovaa ovat pohjois-savolaisia musiikin suurkuluttajia. Mette Maukonen opiskelee toista vuotta Kuopion taidelukio Lumitissa musiikkilinjalla. Pirjo Böös on laulanut eri kokoonpanoissa jo 16-vuotiaasta asti ja soittaa myös silloin tällöin pianoa. Triin Rikkola kuuntelee musiikkia monipuolisesti kellon ympäri, kotoa työpaikalle ja takaisin.

Kolme kovaa Mette Maukonen, Pirjo Böös ja Triin Rikkola.
Testaajat Mette Maukonen, Pirjo Böös ja Triin Rikkola. Kolme kovaa Mette Maukonen, Pirjo Böös ja Triin Rikkola. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja,testaajat,Musiikin suoratoisto

Testiin valittiin kolme laajan musiikkikirjaston suoratoistopalvelua, jotka toimivat pöytäkoneella, sekä mobiilisti Android-, Apple- ja Windows Phone -kännyköillä. Tunnetun Spotifyn testissä haastavat Deezer sekä Groove Music. Samankaltaiset Tidal, Apple Music ja Google Play Music jäivät pois testistä, sillä nämä palvelut eivät toistaiseksi tue Windows Phonea.
Kaikilla tarjolla kuukauden ilmainen kokeilu täysversiosta.

Palveluita testattiin kuukauden ajan ja käytössä olivat niin sanotut täysversiot. Täysversion hinta on noin kymmenen euroa kuukaudessa. Kaikilla palveluilla on tarjota kuukauden ilmainen kokeilu täysversiosta. Deezeristä ja Spotifysta on tarjolla myös mainoksilla höystetty riisutumpi versio, joka on ilmainen. Groove Musicissa ilman rekisteröitymistä kappaleista kuulee vain lyhyen näytteen.

Groove Musicin käyttöönotto kangerteli

Spotifyn ja Deezerin käyttöönotto oli testaajien mukaan helppoa. Palveluun pystyi kirjautumaan näppärästi esimerkiksi Facebook-tilin kautta.

Microsoftin palvelua, Groove Musicia, käytetään Microsoft-tilin kautta. Tilin luominen ja palvelun käyttöönotto tuotti testaajille ongelmia.

- Jouduin luomaan jopa kaksi tiliä, kun en saanut toimimaan. Onneksi toinen tili lähti sitten pyörimään, Pirjo kertoo kokemuksistaan Groove Musicin kanssa.

Jouduin luomaan jopa kaksi tiliä, kun en saanut toimimaan.

Vaikka Groove Musicin sivuilla sanotaan, että Groove Music Passia voi kokeilla kuukauden ajan ilmaiseksi, palveluun piti silti rekisteröidä luottokortin numero.

- Jos ei ole luottokorttia, eli on vain Visa electron, niin eihän sitä Groove Musicin kokeilua sitten saa, Triin harmittelee.

Spotify selvisi yllätyspistohyökkäyksistä

Kaikissa kolmessa palvelussa on tarjolla miljoonia kappaleita. Pääasiassa testaajat löysivät kaiken etsimänsä, tunnetuista suosikeista harvinaisuuksiin.

Mette havaitsi, että Spotifylla oli tarjota laaja kokoelma cover-versioita kappaleista, kun esimerkiksi Deezerillä ei juuri covereita ollut. Pirjo kehuu Spotifya myös siinä, että kotimainen uusi tuotanto löytyi palvelusta nopeasti.

- Tänään julkaistiin uusi Kasmirin biisi, ja kun tarkistin, niin se löytyi Spotifystä, mutta ei Deezeristä. Käsittääkseni Deezer on ranskalainen ja Spotify ruotsalainen yritys, eli jollain tapaa se alueellisuus varmaan vaikuttaa, Pirjo pohdiskelee.

Ruutukaappaus Spotifystä, Kasmirin Amen-kappale.
Ruutukaappaus Spotifystä, Kasmirin Amen-kappale. Kuva: Ruutukaappaus Spotifysta / Yle Kuningaskuluttaja,Musiikin suoratoisto,Spotify

Pirjo kertoo tehneensä myös “yllätyspistohyökkäyksiä” etsiessään vähän vähemmän tunnettuja kappaleita, esimerkiksi suomalaista gospel-musiikkia. Spotify selvisi Pirjon mukaan kokeesta hyvin.
Groove Musicia käyttäessä oli sellainen olo, että olen jossakin viraston virallisessa musiikkitietokannassa.

Groove Musicissa testaajien mukaan musiikkia kyllä löytyi, mutta käyttöliittymää he kuvailivat jäykäksi ja kaupalliseksi.

- Rehellisesti sanoen oli sellainen olo sitä käyttäessä, että olen jossakin viraston virallisessa musiikkitietokannassa, Pirjo luonnehtii Groove Musicia.

Groove Musicissa on lisäksi mahdollisuus ostaa kappaleita omaksi Store-osion kautta. Kuunnella voi myös muuta omaa musiikkia, jos sen lataa Microsoftin OneDrive-pilvipalveluun.

Groove Musicin radio ei osannut suositella

Suoratoistopalvelut ovat myös hyvä keino löytää uutta musiikkia ja saada omaan makuun rukattuja suosituksia. Uutta musiikkia voi löytää esimerkiksi kavereiden soittolistoilta, palvelun itse kokoamilta soittolistoilta tai radiotoiminnon kautta.

Radion voi luoda esimerkiksi artistista tai genrestä. Yleensä radiotoiminnossa soi silloin tällöin valitun artistin kappale ja sen lisäksi toiminto soittaa samankaltaista musiikkia.

Groove Musicin radiotoiminnosta ei tykätty. Testaajien kertoman perusteella vaikuttaa siltä, että Grooven algoritmi ei ole yhtä jouheva kuin Spotifyssa ja Deezerissä. Meten valitsemaa artistia, Adelea, ei tullut radiokuuntelun yhteydessä kertaakaan.

- Menin ainakin kymmenen biisiä, mutta en yhtään tiedä, ketä ne artistit oli, Mette kertoo turhautumisestaan Groove Musiciin.

Groove Musicissa ei ollut myöskään valmiita soittolistoja, vaan palvelu olettaa käyttäjän luovan soittolistoja palveluun itse.

Groove Music -suoratoistopalvelun tyhjä soittolistanäkymä
Groove Music -suoratoistopalvelun tyhjä soittolistanäkymä Kuva: Kuvamanipulaatio ruutukaappauksesta. Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja,Musiikin suoratoisto,groove music

Deezer tarjosi monipuolisesti uutta

Deezer kysyy palvelua käyttöön otettaessa käyttäjänsä musiikkimausta ja se osaa myös jollain lailla yhdistää käyttäjän aikaisempaa musiikkihistoriaa palvelussaan. Esimerkiksi Metelle Deezer loi soittolistan vanhoihin puhelimiin ladatuista kappaleista teemalla “Muistatko vielä nämä?”.

Pirjo epäilee, että Deezer osaa jotenkin linkittyä Spotifyn kanssa, sillä palvelu tarjosi hänelle kuunteluun niin tarkkoja, valtavirrasta poikkeavia suosituksia. Pirjo käytti Facebook-tiliään kirjautumiseen. Myös Triin yllättyi Deezerin kokoamasta soittolistasta, kun oman kaverin, virolaisen rap-artisin, kappale lähti soimaan.

Jos painoi kappaleen kohdalla yliviivattua sydäntä, se ei soinut enää.

- Se oli Deezerissä hyvä, että kun kuunteli jotakin soittolistaa, niin siinä pystyi valitsemaan joko sydämen tai sydämen, joka on viivattu yli. Jos painoi jonkin kappaleen kohdalla yliviivattua sydäntä, niin se kappale ei soinut enää, mikä mielestäni on todella hyvä ominaisuus, Mette hehkuttaa.

Ruutukaappaus Deezerin tykkäystoiminnosta.
Ruutukaappaus Deezerin tykkäystoiminnosta. Kuva: Ruutukaappaus Deezer / Yle Kuningaskuluttaja,Musiikin suoratoisto,Deezer

Deezer antoi lisäksi puhelimeen suoraan ilmoituksia uusista, käyttäjää kiinnostavista kappaleista.

Spotifyssakin on mahdollista parantaa musiikkisuosituksia painamalla peukkua ylös tai alas. Testaajat pitivät myös Spotifyn valmiista soittolistoista. Plussaa saivat eri maiden TOP-listat, joiden kautta voi kuunnella toisten maiden suosituinta musiikkia.

Lisäominaisuuksista lisäpisteitä

Spotify oli kaikille testaajille tuttu jo ennestään ja sen ulkonäöstä ja selkeydestä pidettiin. Spotify sai plussaa myös siitä, että moni kaveri käyttää palvelua ja heidän soittolistojaan voi seurata.

Jotkin toiminnot olivat testaajien mukaan Spotifyssa hankalasti löydettävissä. Esimerkiksi laulujen sanat Spotifyssa näkee vain työpöytäversiossa. Puhelimeen sanat saa näkyviin lataamalla esimerkiksi erillisen Musixmatch -sovelluksen.

Deezerissä sanat sai näkyviin helposti.

Deezerissä sanat sai näkyviin helposti mikrofoni-kuvaketta klikkaamalla. Tästä toiminnosta testaajat pitivät paljon, samoin graafinen taajuuskorjain antoi lisäpisteitä Deezerille.

Grooven ansioksi Pirjo mainitsee, että joistakin artisteista löytyy hyvin taustatietoa. Triin tosin tähdentää, että tieto on lähinnä englanniksi kirjoitettua ja kotimaisista artisteista löytyvä tieto on suppeaa tai olematonta. Pirjo kiteyttää Grooven ongelmat sanomalla, että palvelussa ei ole käyttömukavuutta ja henkilökohtaista otetta.

Artistin tilipussi ja suoratoistopalvelut

Musiikin suoratoistopalveluista puhuttaessa esiin nousee aina keskustelu myös palveluiden reiluudesta musiikintekijöitä kohtaan. Uutisissa on liikkunut juttuja, joissa artistit kertovat melko pienistä summista, mitä ovat palveluiden kautta tienanneet. The Guardian julkaisi vuosi sitten datajournalisti David McCandlessin luoman laskelman siitä, mikä näistä palveluista on tuottoisin artistille.

Laskelma päätyy siihen, että jos levy-yhtiön artisti tahtoisi saada palveluilta reilu tuhat dollaria kuussa, pitäisi tämän tuotoksilla olla kuukaudessa yli miljoona kuuntelua Spotifyssa tai Deezerissä. Groove Music ei ole mukana grafiikassa.

Vaikuttaa siis siltä, että jos haluaa tukea suosikkiartistiaan rahallisesti, ei suoratoistopalvelu ei ole se paras tapa kuluttaa musiikkia.

Plussat ja miinukset

Testivoittaja: Deezer Premium+

Deezer-suoratoistopalvelun logo pianon päällä.
Deezer-suoratoistopalvelun logo pianon päällä. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja,logot,Deezer

+ Laulujen sanat
+ Ulkonäkö
+ Uuden musiikin löydettävyys
+ Musiikin suosittelu
+ Taajuuskorjain
+ Toimi hyvin myös offline-kuuntelussa
- Ei paljon cover-versioita lauluista

2. Spotify Premium

Spotifyn logo.
Spotifyn logo. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja,Spotify,logot

+ Kaverien soittolistat
+ Soittolistojen jakaminen
+ Ulkonäkö
+ Monipuoliset soittolistat
+ Äänenlaatu
- Hankala löytää osa toiminnoista

3. Groove Music Pass

Groove Music -suoratoistopalvelun logo.
Groove Music -suoratoistopalvelun logo. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi Kuningaskuluttaja,groove music,logot,Musiikin suoratoisto

+ Mahdollisuus ostaa kappaleita
+ Artisteista löytyy tietoa
- Jähmeä käyttöliittymä
- Hankala ottaa käyttöön
- Ei valmiita soittolistoja

Muokattu 4.4.2016: Lisätty linkki videoon Areenassa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.