Hyppää pääsisältöön

Ulos luontoon Kevätseuranta näyttää kevään parhaimmillaan

Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö nojaavat mäntyyn.
Ulos luontoon Kevätseurantaa juontavat Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö nojaavat mäntyyn. ulos luontoon kevätseuranta 2015

Kevät tulee! Ulos luontoon Kevätseuranta palaa huhtikuussa muuttolintujen myötä. Taas mennään metsään, sukelletaan paisuviin puroihin ja tutkitaan pienimmätkin öttiäiset. Kevätseuranta kertoo, miten kevät etenee ympäri Suomen.

Kuusiosaista sarjaa juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius. Avausjaksossa Minna ja Pirkka-Pekka osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin, eli vauhdilla käynnistyneeseen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan.

”Miljoona linnunpönttöä -kampanjan ensimmäinen kuukausi oli jo huikea menestys, ei missään nimessä kannata kuitenkaan jäädä nyt laakereille lepäämään! Linnunpoikasten kuoriutuminen käy kuumimmillaan toukokuussa, jolloin yhden päivän aikana saattaa kuoriutua jopa miljoona linnunpoikasta. Esittelemme linnunpönttöjen tehokkaan neljän suoran, eli neljä erilaista pönttömallia, jotka kelpaavat lähes kahdellekymmenelle eri lintulajille”, Minna kertoo.

Tarkkailemme lintujen reagointia omaan peilikuvaansa. Sieltä löytyy monenlaista pörhentelijää, kun kevään pullistelukausi alkaa.― Pirkka-Pekka Petelius

Tänä keväänä tutustutaan myös mäyrien pesiin ja päästään varta vasten suunnitellun mäyrärobottikameran avustuksella kurkistamaan sisälle luolastoon. Tätä ei olla ennen Suomessa tehty! Maailmalla vastaavia laitteita on käytetty mm. täplähyeenan ja maakilpikonnan pesäkoloja tutkittaessa.

Jaksoissa keskustellaan myös eläinten käyttäytymisestä ja kommunikoinnista sekä kuullaan, miten eleitä tulkitaan.

”Olemme seuranneet, miten muurahaiset kommunikoivat toisilleen ruokaa löytäessään. Keko on kuin superorganismi, joka ohjautuu itsestään. Ihmisellä on tähän vielä pitkä matka. Tarkkailemme myös lintujen reaktiota omaan peilikuvaansa kun keväinen pullistelukausi alkaa. Siellä on monenlaista pörhentelijää, kun yksi tintti ryhtyy kuvajaiselleen aggressiiviseksi siinä missä vaikka eräs oululainen punatulkku näyttää peilin äärellä varsin itsetyytyväiseltä”, Pirkka-Pekka nauraa.

Luonnosta löytyy ihmeellisiä asioita aivan läheltämme. Esimerkiksi männyn juurakko on juurien ja sienirihmojen verkosto, vähän kuin maanalainen internetti, jolla puut jopa kommunikoivat toistensa kanssa!― Minna Pyykkö

Kevätseuranta näyttää lähiluonnon ihmeet ja innostaa tutkimaan, mitä pihoilla ja metsissä huhti-toukokuussa oikein tapahtuu. Kevät on luonnon komein show - kasvien ja eläinten heräämistä kasvu- ja kesäkauteen on kiehtovaa seurata.

”Haluamme näyttää katsojille, mitä kaikkea ihmeellistä aivan läheltämme löytyy. Kuvasimme taimenen poikasen kuoriutumisen Inarinjärvellä ja kaivoimme männyn juurakon esiin. Maan alta paljastuu juurien ja sienirihmojen verkosto, vähän kuin maanalainen internetti, jolla puut jopa kommunikoivat toistensa kanssa”, Minna kuvailee.

Uudet jaksot nähdään 10. huhtikuuta alkaen Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15. Kevään odotusta voi kasvattaa katsomalla myös kaikki aikaisempien vuosien Ulos luontoon -jaksot Yle Areenasta.

HUOM! Artikkelia muokattu 4.4. ja päivitetty Miljoona linnunpönttöä -kampanjan lukuja.

Ylen Luontovuoden logo (kevät)
Ylen Luontovuoden logo (kevät) Kuva: Jari Kärenlampi luontovuosi

Tutustu Ylen Luontovuoden tarjontaan täältä.

Kommentit