Hyppää pääsisältöön

22.3. Teeman Elävä arkisto: Kokki Kolmosen pääsiäisherkkuina poromakkaraa ja pashaa

Siikavelliä syödään.
Tänä vuonna Jaakko Kolmosen johdolla pääsiäismenuu aloitetaankin jälkiruoista. Siikavelliä syödään. Kuva: Yle kuvanauha lusikka

Pääsiäisenä vuonna 1990 pantiin Patakakkosen pöytä koreaksi. Jaakko Kolmonen tarjoilee vaahdotettua kermaa, rahkaa, tuoretta ananasta ja papaijaa ja pääruoaksi poromakkaraa.

Tänä pääsiäisenä ruokien laitto aloitetaan jälkiruoista. Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson valmistavat hedelmäjälkiruokia ja pääruokiin päästään, kun Jaakko Kolmonen vie meidät Savukoskelle, kuivalihamarkkinoille.

Poron vatsan sisältö on pestynä pöydällä ja herkkumakkaraa syntyy kätevissä käsissä, mutta heikkohermoisille annettakoon pieni varoitus, sillä veriryynitäytteiset suolet, verkkomaha ja satakerta ovat aikamoinen kulinaristinen näky.

Rasvaista poronmakkararuokaa tekevät emännät Eeva Rae ja Maija-Liisa Pulska muistuttavat, että tuhdin ruoan päälle pitää aina keittää tömäkät jäynäkahvit.

Sultsinoita ja pashaa

Patakakkosen toisessa ja pari vuotta vanhemmanssa (1988) pääsiäissessiossa valmistetaan ortodoksiperinteen mukaisia ruokia, joita syödään paaston jälkeen.
Jaakko Kolmonen valmistaa suojärveläisten Faina Harikosken ja Vera Kujanpään kanssa sultsinoita ja pashaa pääsiäispöytään. Karjalaisemännät äityvät välillä niin iloiseen pulinaan, että tiheään putoaville murresanoille tarvittaisiin jo melkein tekstitys.

Rauhallista pääsiäisen aikaa ja oikein hyvää ruokahalua!

Kommentit
  • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

    Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

    Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa