Hyppää pääsisältöön

22.3. Teeman Elävä arkisto: Kokki Kolmosen pääsiäisherkkuina poromakkaraa ja pashaa

Siikavelliä syödään.
Tänä vuonna Jaakko Kolmosen johdolla pääsiäismenuu aloitetaankin jälkiruoista. Siikavelliä syödään. Kuva: Yle kuvanauha lusikka

Pääsiäisenä vuonna 1990 pantiin Patakakkosen pöytä koreaksi. Jaakko Kolmonen tarjoilee vaahdotettua kermaa, rahkaa, tuoretta ananasta ja papaijaa ja pääruoaksi poromakkaraa.

Tänä pääsiäisenä ruokien laitto aloitetaan jälkiruoista. Jaakko Kolmonen ja Sirkka Gustafsson valmistavat hedelmäjälkiruokia ja pääruokiin päästään, kun Jaakko Kolmonen vie meidät Savukoskelle, kuivalihamarkkinoille.

Poron vatsan sisältö on pestynä pöydällä ja herkkumakkaraa syntyy kätevissä käsissä, mutta heikkohermoisille annettakoon pieni varoitus, sillä veriryynitäytteiset suolet, verkkomaha ja satakerta ovat aikamoinen kulinaristinen näky.

Rasvaista poronmakkararuokaa tekevät emännät Eeva Rae ja Maija-Liisa Pulska muistuttavat, että tuhdin ruoan päälle pitää aina keittää tömäkät jäynäkahvit.

Sultsinoita ja pashaa

Patakakkosen toisessa ja pari vuotta vanhemmanssa (1988) pääsiäissessiossa valmistetaan ortodoksiperinteen mukaisia ruokia, joita syödään paaston jälkeen.
Jaakko Kolmonen valmistaa suojärveläisten Faina Harikosken ja Vera Kujanpään kanssa sultsinoita ja pashaa pääsiäispöytään. Karjalaisemännät äityvät välillä niin iloiseen pulinaan, että tiheään putoaville murresanoille tarvittaisiin jo melkein tekstitys.

Rauhallista pääsiäisen aikaa ja oikein hyvää ruokahalua!

Kommentit
  • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

    Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

    Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

  • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

    RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

    Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema