Hyppää pääsisältöön

Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

Jakso 5: Sonja katoaa itseltään
Jakso 5: Sonja katoaa itseltään kadonnut-podcast


Tilaa podcast Lataa jakso

Kotoasi löytyy usein tavaroita, joita et muista ostaneesi. Vieraat ihmiset tervehtivät sinua kadulla ja kun tutut muistelevat tekemisiäsi, ne ovat kuin jonkun toisen elämästä. Tai ehkä eräänä päivänä, aivan yhtäkkiä, havahdut vieraasta paikasta. Kuinka minä tänne jouduin? Silloin saatat kärsiä dissosiaatiohäiriöstä.

Kuka on kadonnut henkilö? Onko hän joku, joka katoaa vastoin tahtoaan? Entä joku, joka häviää koska itse haluaa? Voi ajatella, että katoaminen tapahtuu aina joltakin, kadonnut henkilö häviää näkyvistämme ja tavoitettavistamme. Jotkut läheisiltään kadonneet henkilöt eivät kuitenkaan itse tiedä olevansa kadoksissa.Toiset taas häviävät vain itseltään, kenenkään sitä huomaamatta.

Dissosiaatiohäiriöt ovat eräs minuuden kadottamisen muoto. Dissosiaatiohäiriöt muodostavat laajan kategorian psykiatrisia diagnoseeja, joiden ilmenemismuoto vaihtelee oman itsensä tai ympäristönsä vieraaksi tuntemisesta aina muistinmenetykseen, sivupersooniin ja pakkovaellukseen.

Todellisuus on vain sellainen pyörre, joka katoaa.― Dissosiaatiohäiriöstä kärsivä Sonja kuvailee kokemusta todellisuudesta.

Dissosiatiivinen pakkovaellus, eli “fugue” (ranskasta vapaasti kääntäen karkumatka tai äkkilähtö), on harvinainen dissosiaation muoto. Aikuisväestöstä arviolta kaksi tuhannesta kokee joskus pakkovaelluksen. Se on muistinmenetyksen kaltainen tila, jossa henkilö omaksuu äkillisesti toisen identiteetin ja matkustaa pakonomaisesti pois kotipaikkakunnaltaan muistamatta menneisyyttään tai sitä, kuka todellisuudessa on. Dissosiatiivinen pakkovaellus voi kestää tunneista jopa kuukausiin. Läheisilleen pakkovaeltava henkilö on pidemmissä tapauksissa kadonnut.

Sonjalle derealisaatiokokemuksen aikana lähellä olevat asiat tuntuvat olevan todella kaukana.
Sonjalle derealisaatiokokemuksen aikana lähellä olevat asiat tuntuvat olevan todella kaukana. Sonjalle derealisaatiokokemuksen aikana lähellä olevat asiat tuntuvat olevan todella kaukana. kadonnut-podcast

Dissosiaatiohäiriöt ovat psykiatrisesti monitahoinen ja kiisteltykin ilmiö. Perinteisesti on ajateltu, että dissosiaatiohäiriöt liittyvät varhain elämässä koettuihin traumoihin, mutta tämä näkemys on viime vuosina haastettu. Useiden dissosiaatiohäiriöiden kohdalla diagnosointi on kuitenkin vaikeaa, ja mahdollisuutta oireiden teeskentelystä on joidenkin psykiatrian ammattilaisten mielestä harkittava. Näkemyseroista ja dissosiaatiohäiriöiden huonosta ymmärryksestä johtuen oikean diagnoosin saaminen voi kestää vuosia.

Varmaa kuitenkin on, että dissosiaatiohäiriöiden vaikutus niistä kärsivien elämään on kieltämätön ja merkittävä. Erityisesti dissosiatiivisen pakkovaelluksen äkillisyys ja ennakoimattomuus aiheuttavat sekä sen kokijalle että hänen läheisilleen hämmennystä ja kärsimystä. Myös ulkopuolisena ajatus minuuden äkillisestä kadottamisesta on huolettava. Voisiko niin tapahtua jokaiselle, jopa minulle? Tähän kysymykseen edes psykiatrialla ei ole esittää yksinkertaista vastausta.
Tässä jaksossa tapasimme Sonjan, jolla on dissosiaatiohäiriö. Ensi jaksossa Sonjan avopuoliso Lauri kertoo Leenalle arjesta dissosiaation keskellä. Voiko läheisyys auttaa löytämään tien takaisin, kun oma minä katoaa?
 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Jakso 7 - Loputon matka

  Hätää pakenevan lapsen matka on pitkä ja vaarallinen.

  Jakso 7 Euroopassa katoaa tuhansia pakolaislapsia vuodessa. Matka mantereen halki vaatii kalliin hinnan jokaiselta sen tekevältä. Leena tapaa nuoren naisen ja murrosikäisen pojan, jotka selvisivät Suomeen asti, aivan yksin.

 • Jakso 6 - Pääsen täältä takaisin

  Yhden ihmisen kohtaaminen teki kadonneen Sonjan näkyväksi.

  Jakso 6 Sonjan tie eheytymiseen alkoi, kun yksi ihminen näki hänet kunnolla. Kun oma todellisuus järkkyy, rinnalla kulkeva läheinen auttaa löytämään tien takaisin. Leena tapaa Sonjan avomiehen Laurin, joka kertoo millaista on rakkaus monipersoonaisen kumppanina.

 • Jakso 5 - Sonja katoaa itseltään

  Sonja on nuori nainen, joka katoaa joskus itseltään.

  Jakso 5 Nuori nainen häviää välillä ulkomaille omaistensa tavoittamattomiin. Toinen havahtuu vieraalta mantereelta tietämättä miten on sinne päätynyt. Voiko kuka tahansa kadota keskellä arkea jopa omalta itseltään? Leena alkaa tutkia dissosiatiivista pakkovaellusta ja löytää Sonjan, joka tietää miltä tuntuu kadota.