Hyppää pääsisältöön

Lapset pääosassa Teeman elokuvakeväässä

Kollaasi Teeman elokuvakevään 2016 lapsikuvauksista.
Lapset pääosassa (myötäpäivään): Yksin maailmassa, E.T., Moonrise Kingdom, Odotuksia, Kesytön, Mehiläispesän henki. Kollaasi Teeman elokuvakevään 2016 lapsikuvauksista. korppi sylissä,Moonrise Kingdom,Odotuksia

Teeman elokuvakeväässä nähdään parhaita lapsuuskuvauksia Chaplinin pojasta Moonrise Kingdomiin.

"Elokuvissa ja lapsuudessa on paljon samaa", sanoo Elokuvan tarinan ja Elokuvan ja lasten tarinan ohjaaja Mark Cousins. "Kumpikin tapahtuu tässä ja nyt, ja tunteesta toiseen siirrytään sekunneissa."

Steven Spielbergin elokuva E.T.
Henry Thomas ja E.T. Steven Spielbergin elokuva E.T. E.T.,e.t.,Steven Spielberg,Teemalauantai

Teemalla esitetään sikermä elokuvahistorian parhaita lapsikuvauksia Chaplinin pojasta (1921) Wes Andersonin Moonrise Kingdomiin (2012). Lapsiteeman avaa pääsiäisen Teemalauantai, jossa nähdään lasten – ja ulkoavaruuden olioiden – näkökulmasta maailmaa tarkkaileva iki-ihana E.T. sekä Mark Cousinsin persoonallinen elokuvaessee Elokuvan ja lasten tarina.

Seuraava Teemalauantai on omistettu yhden lapsinäyttelijän unohtumattomille kasvoille. Espanjalainen Ana Torrent esitti 1970-luvulla pääosaa elokuvissa Korppi sylissä ja Mehiläispesän henki. Nuoren Torrentin viisaat, surulliset ja salaperäiset kasvot kannattelevat näitä julmankauniita mestariteoksia, jotka kertovat paitsi lapsuudesta myös kuolemasta.

Kino Klassikossa esitetään 3.–24.4. neljä lapsuuskuvausta, muun muassa Francois Truffaut'n kaunis kasvukertomus Kesytön. Elokuva perustuu tositapahtumiin: alaston, villieläimen tavoin käyttäytyvä poika löydetään metsästä Etelä-Ranskassa vuonna 1798. Truffaut'n itsensä esittämä lempeä kuuromykkien opettaja tuo vähitellen pojan ihmisten yhteyteen. Pikkupoikaa esittää Jean-Pierre Cargol. Kesytön, samoin kuin Fred Zinnemannin ohjaama Yksin maailmassa, on esitetty viimeksi televisiossa 35 vuotta sitten.

Elokuvan ja lasten tarina (2013), ohjaus Mark Cousins
Elokuvan ja lasten tarina (2013), ohjaus Mark Cousins elokuvan ja lasten tarina,Teemalauantai

26.3. Teemalauantai: Pääosassa lapset
E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial)
Mark Cousin, elokuva, lapsuus
Elokuvan ja lasten tarina (A Story of Children and Film)
Pääsiäisen Teemalauantai avaa elokuvahistorian parhaille lapsuustarinoille omistetun elokuvakevään. Ensimmäisenä nähdään yksi kaikkein tunnetuimmista lapsuuskuvauksista, Steven Spielbergin ohjaama E.T. vuodelta 1982. Neljällä Oscarilla palkittu koko perheen seikkailuelokuva kertoo kymmenvuotiaan pojan ja ulkoavaruuden olennon ystävyydestä. Lapsirooleissa Henry Thomas ja Drew Barrymore. Illan päättää Elokuvan ja lasten tarina. Se on 15-osaisen Elokuvan tarinan lisäosa, Mark Cousinsin persoonallinen dokumenttielokuva lapsia käsittelevistä elokuvista mykältä kaudelta nykyaikaan. Mukana on runsaasti upeita elokuvanäytteitä. Elokuvissa ja lapsuudessa on paljon samaa, Cousins sanoo ennen essee-elokuvaansa esitettävässä lyhyessä haastattelussa. "Kumpikin tapahtuu tässä ja nyt, ja tunteesta toiseen siirrytään sekunneissa."
(Dokumentilla Areena 30 vrk)
HUOM! Ilta alkaa jo kello 20.

Elokuva Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura.
Ana Torrent ja Geraldine Chaplin elokuvassa Korppi sylissä. Elokuva Korppi sylissä, ohjaus Carlos Saura. ana torrent

2.4. Teemalauantai: Lapsen kasvot
Korppi sylissä (Cría cuervos)
Mehiläispesän henki (El espiritu de la colmena)
Kaksi mestarillista lapsuuskuvausta 1970-luvun Espanjasta, molempien pääosassa nuori Ana Torrent unohtumattomine kasvoineen. Mestariohjaaja Carlos Sauran hienoimpiin töihin kuuluva Korppi sylissä kertoo Francon ajan Espanjasta ja vanhempansa menettäneestä surumielisestä tytöstä. Toisessa pääosassa, Anan äitinä on Geraldine Chaplin. Victor Ericen ohjaama Mehiläispesän henki on herkkä, kaunis ja pelottava elokuva yksinäisen pikkutytön kokemuksista sisällissodan jälkeisessä Espanjassa ja lapsuudesta, jossa Frankensteinin luomus ja oikean elämän "hirviö" sekoittuvat. Sitä on kutsuttu Espanjan kaikkien aikojen kauneimmaksi elokuvaksi.
(Molemmilla Areena 14 vrk)
HUOM! Ilta alkaa jo kello 20.

Lapsia elokuvassa Yksin maailmassa
Ivan Jandl (keskellä) elokuvassa Yksin maailmassa. Lapsia elokuvassa Yksin maailmassa kino klassikko

3.4. Kino Klassikko: Yksin maailmassa
(The Search, USA/Sveitsi 1948) Koskettava kuvaus sodan heitteille jättämistä lapsista, jotka etsivät perheitään sodanjälkeisten raunioiden keskellä. Ohjaus Fred Zinnemann. Pääosissa Montgomery Clift ja nuori Ivan Jandl.
(Areena 30 vrk)

Chaplinin poika (The Kid).
Jackie Coogan ja Charles Chaplin, poika ja kulkuri. Chaplinin poika (The Kid). jackie coogan

10.4. Kino Klassikko: Chaplinin poika
(The Kid, USA 1921) Tunteisiin vetoava klassikko kertoo kulkurista, joka ottaa huostaansa kodittoman pikkupojan. Ohjaus Charles Chaplin. Pääosissa Charles Chaplin, Jackie Coogan ja Edna Purviance.
(Areena 14 vrk)

Wes Anderson: Moonrise Kingdom (2012). Kuva elokuvasta.
Kara Hayward ja Jared Gilman elokuvassa Moonrise Kingdom. Wes Anderson: Moonrise Kingdom (2012). Kuva elokuvasta. Moonrise Kingdom,Wes Anderson,teeman elokuvat

Perjantain Kino 15.4. Moonrise Kingdom
(USA 2012) Kaksi teiniä rakastuu ja karkaa luontoon, mikä käynnistää isot etsinnät. 1960-luvun New Englandin rannikolle sijoittuvan komedian ohjasi Wes Anderson. Pääosissa nuoret Jared Gilman ja Kara Hayward sekä Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray ja Tilda Swinton.
(Areena 14 vrk)

Kuva Francois Truffaut'n elokuvasta Kesytön. Kuvassa nuori Jean-Pierre Cargol.
Jean-Pierre Cargol elokuvassa Kesytön. Kuva Francois Truffaut'n elokuvasta Kesytön. Kuvassa nuori Jean-Pierre Cargol. François Truffaut,teeman elokuvat

17.4. Kino Klassikko: Kesytön
(L'enfant sauvage, Ranska 1970) Francois Truffaut esittää ohjaamassaan tosipohjaisessa elokuvassa tohtoria, joka yrittää opastaa vuonna 1798 metsästä löytyneen noin 12-vuotiaan "villipojan" ihmisyyden pariin. Poikaa esittää Jean-Pierre Cargol.

Kuva John Boormanin elokuvasta Odotuksia (Hope and Glory).
Geraldine Muir ja Sebastian Rice-Edwards elokuvassa Odotuksia. Kuva John Boormanin elokuvasta Odotuksia (Hope and Glory). John Boorman,Hope and Glory,Odotuksia,teeman elokuvat

24.4. Kino Klassikko: Odotuksia
(Hope and Glory, Britannia 1987) Nuoren pojan silmin nähty, yllättävän lämmin ja kiehtovan kirkas kuvaus lontoolaisen perheen elämästä toisen maailmansodan aikana. Ohjaus John Boorman. Pääosissa Sarah Miles, David Hayman ja nuori Sebastian Rice-Edwards.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa