Hyppää pääsisältöön

Marko Salo: "Aina täysillä"

Marko Salo, valmentaja, Futisvanhemmat
Marko Salo, valmentaja, Futisvanhemmat Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Marko Salo on toiminut Kuusysin valmentajana useita vuosia, ja 01-poikien kanssa on menossa toinen yhteinen kausi. Lahdessa asuva Salo työskentelee Orimattilan palokunnassa ruiskumestarina. Jalkapallo on aina ollut miehelle kaikki kaikessa: “Niin kauan kun mä muistan oon potkinut palloa: ensin junnuporras läpi, sit miesten sarjaa. Samalla valmistuin ammattiin ja tuli perhettä. Ja loukkaantumisia. Sen takia se pelaaminen muuttui valmentamiseksi.”

“Möykky” aloitti valmentamisen oman poikansa Eetun valmentajana Orimattilan Pedoissa. Kun poika siirtyi Pedoista Kuusysiin, kysyttiin myös isää mukaan - valmentamaan. Salo suostui, ja jatkoi pojan valmentamista Lahdessa. Koko perhe muutti Orimattilasta Lahteen.

Pojan jalkapalloura on edelleen jatkunut, ja nyt Eetu pelaa lahtelaisessa eliittijoukkueessa FC Lahdessa. Isän ja 17-vuotiaan pojan yhteinen valmennustie on katkennut kokonaan jo vuosia sitten.

- Oli ihan oikea aika katkaista napanuora! Se teki hyvää isälle ja pojalle, varsinkin pojalle, että katkesi se tiivis valmennussuhde.

Valmentaja Marko Salo pitää kuntotestiä. Juho Niskanen starttaamassa juoksuun.
Valmentaja Marko "Möykky" Salo pitää kuntotestiä. Juho Niskanen starttaamassa juoksuun. Valmentaja Marko Salo pitää kuntotestiä. Juho Niskanen starttaamassa juoksuun. Kuva: Yle futisvanhemmat

Millainen valmentaja Möykky sitten haluaisi olla?

- Haluaisin olla pelaajien kehittäjä. Siis läheinen pelaajien kanssa, sellainen että mulle on helppo tulla keskustelemaan, niin hyvistä kuin huonoista asioista. Yksi valmennuksen näkökulma on just se, että annetaan se turva lapsille, ei olla vaan sellainen penkin päällä räyhäävä ‘coachi’.

Se ei kuitenkaan tarkoita lepsuilua. Möykky edellyttää, että sovituista asioista pidetään täsmällisesti kiinni.

- Muuten ei kehitytä joukkueena. Vaikka ensisijaisesti kehitetäänkin yksilöitä, niin pelaajina kuin ihmisinä, on muistettava kokoajan, että me ollaan joukkue. Ja joukkue on just niin vahva kuin se heikoin lenkki, se on se perimmäinen filosofia…

Ja ongelmiahan tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Silloin tarvitaan vanhempien tukea.

Salo korostaa vanhempien tärkeyttä poikien jalkapallouran onnistumisessa.

Valmentaja Marko Salon puhuttelee pelaajia pukuhuoneessa ennen ottelua.
Valmentaja Marko Salo puhuttelee pelaajia pukuhuoneessa ennen ottelua. Valmentaja Marko Salon puhuttelee pelaajia pukuhuoneessa ennen ottelua. Kuva: Yle futisvanhemmat

- Pelaajan pitää saada kotoa tukea kun ongelmia ilmenee, valmentajan tuki ei aina riitä. Ja ongelmiahan tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Silloin tarvitaan vanhempien tukea.

Mutta vanhempien on tunnettava rajansa.

- Mikä on vanhempien rooli, mikä valmennuksen rooli, siitä mä oon aina valmis keskustelemaan vanhempien kanssa. Mutta se keskustelu tapahtuu pelien ja harjoitusten ulkopuolella.

Kehityskeskusteluissa se tulee ilmi, että ensi kauden tavoite on monella FC Lahti ja eliittijoukkue.

Syksyllä niin poikien kun vanhempienkin paineet kasvavat entisestään, kun Kuusysin joukkue jakautuu kahtia: parhaimmat pääsevät FC Lahden edustusjoukkueeseen, muut jäävät pelaamaan alempitasoiseen Kuusysiin.

- Kyllä meillä osa pojista mietiskelee tarkkaan näitä asioita, kehityskeskusteluissa se tulee ilmi, että ensi kauden tavoite on monella FC Lahti ja eliittijoukkue.

Valmentaja Marko Salo antaa palautetta tappion jälkeen. PLK-kuva.
Valmentaja Marko Salo antaa palautetta tappion jälkeen. PLK-kuva. Kuva: Yle futisvanhemmat
Kuusysin juniorit kuuntelevat Möykyn palautetta hävityn ottelun jälkeen.
Kuusysin juniorit kuuntelevat Möykyn palautetta hävityn ottelun jälkeen. Kuva: Yle futisvanhemmat
Valmentaja Marko Salo antaa palautetta tappion jälkeen. Laaja kuva.
Valmentaja Marko Salo antaa palautetta tappion jälkeen. Laaja kuva. Kuva: Yle futisvanhemmat

Marko vertaa nykyjunnujen elämää omaan nuoruuteensa.

- Kyllä vaatimustaso on noussut: jos itellä oli junnuna harjoituksia kolme kertaa viikossa, nekin jäisillä hiekoilla, polveen asti lunta tai koulun pikkusaleissa… Nykyään harjoitellaan puolet enemmän, treenit ovat vaativampia ja kestävät pidempään.

Mittavasta joukkueharjoittelusta huolimatta valmentaja korostaa omaehtoisen treenaamisen tärkeyttä.

- Pitää muistaa, että jokainen jalkapalloilija syntyy nimenomaan omalla harjoittelulla. Yksikään huippufutari ei oo tullut omalle tasolleen joukkueen kautta, vaan omalla työllä.

Toki jos verrataan suomalaisia junnuja vaikkapa Espanjan kollegoihin, eroa löytyy varsinkin vuosittaisessa treenimäärässä.

- Kyllä espanjalaiset pojat harjoittelevat enemmän kun suomalaiset pojat. Meillä on tietty syynä sellainen pitkän aikaa maassa oleva valkoinen ainesosa, Möykky veistelee.

Valmentaja Marko Salo seuraa tiiviisti pelaajiensa esitystä.
"Möykky" seuraa tiiviisti joukkueensa esitystä. Valmentaja Marko Salo seuraa tiiviisti pelaajiensa esitystä. Kuva: Yle futisvanhemmat

Koko valmentajan ja hänen perheensä elämä pyörii jalkapallon ympärillä: sekä poika että tytär pelaavat futista joten perheen lomat suunnitellaan jalkapallon ehdoilla. Perheestä ainoastaan vaimo ei ole millään tavalla lajissa mukana.

- Yksi jalkapalloleski, vaimo, on kotona, se mua vähän huolestuttaa. Mähän voisin itse olla vaikka 24 h päivässä futiksessa: katella, pelata, ohjata...

Markon intohimoinen suhde elämään ei koske ainoastaan jalkapalloa. Esimerkiksi kovana pilkkimiehenä tunnettu Marko tähtää siinäkin harrastuksessa huipulle. Onpa hän käynyt lajissa jopa maajoukkuekarsinnoissa asti.

- Vaimo sanookin, että pitääkö sun aina kaikki ottaa niin tosissaan? Että eikö sulle koskaan riitä piirikunnallinen taso, Marko naureskelee.

Futisvanhemmat-sarjan kaikki jaksot pääsiäiseksi Yle Areenaan eli torstaina 24.3. Jaksot tiistaisin klo 20 TV1:llä alkaen 29.3.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO sarja Yle Areenasta:

  • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

    Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

    Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

  • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

    Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

    Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

  • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

    Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

    "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

  • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

    Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

    Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

  • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

    Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

    Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

  • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

    Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

    Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

  • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

    Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

    Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

  • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

    Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

    Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

  • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

    Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

    Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."