Hyppää pääsisältöön

Mies vailla menneisyyttä

Hannibal (Tähti-koira), M (Markku Peltola) ja Irma (Kati Outinen) elokuvassa Mies vailla menneisyyttä
Hannibal (Tähti-koira), M (Markku Peltola) ja Irma (Kati Outinen) Hannibal (Tähti-koira), M (Markku Peltola) ja Irma (Kati Outinen) elokuvassa Mies vailla menneisyyttä Kuva: Sputnik Oy Mies vailla menneisyyttä,teeman elokuvat

Aki Kaurismäen kuusi Jussia kerännyt Mies vailla menneisyyttä on tarina muistinsa menettäneen miehen retkistä yhteiskunnan laitamilla.
Katsottavana Areenassa 7 päivää

Aki Kaurismäen ohjaama ja käsikirjoittama Mies vailla menneisyyttä kertoo muistinsa menettäneen miehen tarinan kautta yhteiskunnallisesta osattomuudesta, mutta myös solidaarisuudesta, hyväntekeväisyydestä ja rakkaudesta.

Mies, M, saapuu junalla Helsinkiin, jossa hänet ryöstetään ja pahoinpidellään. Sairaalassa hänet todetaan kuolleeksi, mutta kohta mies nousee ja hetken epätietoisuuden jälkeen rusauttaa murtuneen nenänsä suoraan ja pukeutuu.

Satamassa kuljetuskontissa asuvan yövartijan perhe löytää M:n ja ottaa hänet hoiviinsa. Mies toipuu, mutta menettää muistinsa. Yövartija vie M:n syömään Pelastusarmeijan soppakeittiölle, missä tämä tutustuu järjestön työntekijään Irmaan. Syttyy rakkaus.

Pääosia näyttelevät Markku Peltola ja Kati Outinen. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Juhani Niemelä, Kaija Pakarinen, Sakari Kuosmanen, Anneli Sauli, Elina Salo, Outi Mäenpää, Esko Nikkari, Pertti Sveholm, Matti Wuori, Aino Seppo, Janne Hyytiäinen ja Antti Reini. Musiikilliset roolit on annettu Annikki Tähdelle ja Marko Haavistolle.

Mies vailla menneisyyttä palkittiin kuudella Jussilla: paras kuvaus (Timo Salminen), paras leikkaus (Timo Linnasalo), paras naispääosa (Kati Outinen), paras käsikirjoitus ja paras ohjaus (Aki Kaurismäki) sekä paras elokuva. Lisäksi se voitti Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2002 Grand Prix’n eli festivaalin kakkospalkinnon, ja Kati Outinen sai festivaalin parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Elokuva oli myös Oscar-ehdokkaana ja toi Aki Kaurismäelle Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen elokuvapalkinnon vuonna 2002.

Mies vailla menneisyyttä on esitetty Teemalla viimeksi keväällä 2016.

Kommentit
  • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

    Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

    Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

  • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

    RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

    Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema