Hyppää pääsisältöön

Näin ryhdyt taitavaksi lomariitelijäksi

Pehmolelut mököttävät selät vastakkain.
Pehmolelut mököttävät selät vastakkain. Kuva: Freeimages marja hintikka live

Loma on otollista aikaa kunnon parisuhdekahakalle. Kun odotukset ovat taivaissa eivätkä siksi toteudu, paha mieli valtaa lomailijan. Ikävä olo puretaan usein puolisoon ja lapsiin, joiden kanssa on kerrankin aikaa ottaa täysillä yhteen. Miten lomariidellä oikein? Asiantuntija neuvoo.

– Parisuhteessa ja perheessä on aina ristiriitoja, mutta perhesuhteet tarjoavat myös hienon mahdollisuuden harjoitella rakentavaa riitelemistä niin arjessa kuin lomalla, sanoo psykoterapeutti ja kriisityöntekijä Veli-Matti Husso Suomen Mielenterveysseurasta.

Lomariitojen aiheuttajat ovat Husson mukaan samoja kuin kaikkien muidenkin perheriitojen. Yleisimpiä aiheita ovat:

 • kommunikaatio
 • kotityöt
 • rahankäyttö
 • päihteiden käyttö
 • seksuaalisuuteen liittyvät asiat
 • lasten kasvatus

– Kaikkiin näihin liittyvät ristiriidat tulisi kuitenkin käsitellä ja kohdata ajallaan, ettei tunnekuorma kasva liian suureksi. Turhan usein säästämme taakkaa lomaan ja kaadamme sen ”tsunamina” toisten päälle. Hyökyaaltoa on vastapuolen vaikea ottaa vastaan muuten kuin puolustautumalla ja silloin katastrofin ainekset ovat käsillä, kuvaa Husso.

Hänen mukaansa lomalle lähtiessä olisikin hyvä olla käsiteltynä parisuhteen pahimmat kriisit ja ristiriidat.

– Silloin lomalla voitaisiin riidellä lähinnä yksittäisistä asioista, muistuttaa Husso.

Riitely sinällään ei ole parisuhteen eikä loman surma.― Veli-Matti Husso

Hyvissä ajoin etukäteen kannattaisi myös keskustella lomaodotuksista, lomatekemisistä, valita lomanviettopaikka, valmistella lomaan liittyviä käytännön asioita, esimerkiksi hankkia matkaliput tai huoltaa auto. Jokaisen perheenjäsenen tulisi omalta osaltaan myös kantaa vastuu näistä järjestelyistä.

Husson mukaan riitely sinällään ei ole parisuhteen eikä loman surma. Kaikista asioista voi riidellä rakentavasti, jos halua vielä on. Hän siteeraa amerikkalaista parisuhdegurua John Gottmania, jonka tutkimusten mukaan merkityksellisintä parisuhteiden laadulle ei ole riitelemisen määrä, vaan tapa riidellä.

Miten sitten onnistua lomariidassa? Vaikkapa näillä 9 ohjeella:

1. Säilytä yhteys toiseen

Katso toista silmiin ja kohtaa toinen aidosti. Tuo esiin ristiriitoja aiheuttavat asiat rakentavasti hyökkäämättä tai puolustautumatta. Onnistunut lomariita ei ole valtataistelua, vaan siinä keskustellaan esimerkiksi rahankäytöstä tai lomalla nautituista terassioluista, mieluusti vielä yksi asia kerrallaan. Kun yhteys toiseen säilyy, ei riiteleminen muutu tuhoavaksi.

2. Kanna vastuu omasta osuudestasi riitelijänä

Kanna vastuuta siitä, miten esität asiat riidellessäsi ja miten otat vastaan toisen näkökulmat. Sinulla on vastuu omista tunteistasi, älä kaada vastuuta toisen niskaan ja ota vastuu myös omien tunteittesi rauhoittamisesta, jos (kun) tilanne sitä vaatii. Toisin sanoen, mikään riitelyssä ei esimerkiksi oikeuta sinua nyrkin heiluttamiseen tai päiviä kestävään tiuskimiseen tai mököttämiseen.

3. Opettele antamaan rakentavaa kritiikkiä

Kun opit kertomaan omat näkökulmasi rakentavasti, annat toiselle mahdollisuuden vastata samalla tavalla. Onnistuneessa lomariidassa molemmat tulevat kuulluksi ja sillä mitä he puhuvat, toivovat tai haluavat on merkitystä yhdessä vietettävän vapaa-ajan kannalta.

4. Opettele ottamaan vastaan kritiikkiä

Älä puolustaudu vaan ota vastuu siitä, mistä sinua kritisoidaan. Molemmille riitelijöille on tärkeää tulla kuulluksi. Jos suhtaudut vastaanottavaisesti esimerkiksi lomasuunnitelmiisi koskevaan arviointiin, annat toiselle samalla kokemuksen kuulluksi tulemisesta: ”Sillä on merkitystä, mitä minä sanon.”

5. Arvosta toista

Kunnioita toisen mielipiteitä (vaikka ne tuntuisivat ensin sinusta kuinka pöntöiltä tahansa) ja suhtaudu toiseen myötätuntoisesti. Yritä ymmärtää toisen näkökulmaa, jotta hän kokisi tulleensa kuulluksi ja nähdyksi sekä paremmin ymmärretyksi omana itsenään.

6. Keskustele aktiivisesti

Mykkäkoulu tai paikalta livistäminen ”omalle lomalle” ovat vallankäyttöä. Osallistu siis keskusteluun, mutta ota aikalisä, jos tunteet alkavat käydä turhan kuumina.

7. Älä riitele väsyneenä

Vaikka ristiriidat tulisi käsitellä ajallaan, niin nukkumaanmenoaika tai aamuyö eivät ole otollisinta aikaa hedelmälliselle ja onnistuneelle lomariidalle.

8. Aseta omat rajasi riidassa

Älä ryhdy marttyyriksi ja tee selväksi, missä asioissa olet valmis antamaan periksi ja mistä näkökulmistasi haluat pitää kiinni. Jotta lomariita saadaan onnellisesti päättymään, tarvitaan kompromisseja. Jos tahtoa riittää, kompromissi on kaikissa tilanteissa mahdollinen.

9. Muista tasavertaisuus ja huumori

Älä halvenna toista alapuolellesi tai korota korokkeelle. Olette samassa veneessä ja yhdessä lomalla. Kun onnistunut riita saadaan päätökseen, sille voi vaikka nauraa yhdessä. Kaikkiin asioihin ei myöskään voi aina vaikuttaa eikä niistä kannata stressata.

Teksti: Jutta Kajander, Suomen Mielenterveysseura

Lisää ohjelmasta

Epämääräinen huussi
Epämääräinen huussi Kuva: freeimages.com/ Gerrit Prenger marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa.
Satu Rämö kiipeää mäenrinnettä tyttärensä kanssa. Kuva: Björgvin Hilmarsson marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.