Hyppää pääsisältöön

Niskaset: “Rakkaudesta lajiin!”

Niskaset Mari ja Mikko
Niskaset Mari ja Mikko Kuva: Yle/Jussi Nahkuri futisvanhemmat

Niskasten perheeseen kuuluu Mari-äidin ja Mikko-isän lisäksi lapset Juho (14 v.) ja Laura (9 v.). Mikolla on intohimoinen suhde jalkapalloon, ja myös perheen äidin sydän sykkii lajille: opintojensa ohella Mari toimii 01-Kuusysin tiedottajana, turnauspäällikkönä ja joukkueenjohtajana. “Kuusysi on toinen perheeni”, hän tiivistää.

Mikko-isällä on intohimoinen suhde urheiluun.

- Mä oon aivan himourheilija, oon aina ollut. Muistan kun lapsena Pudasjärvellä, oli kesä tai talvi, niin opettaja heitti jalkapallon pihalle ja sitä vaan potkittiin lumihangessa liikkatunnit ja välitunnit ja kaikki aika.

Mikko muistelee, että hänen valttejaan olivat notkeus ja nopeus. Sitten ajatus siirtyy poikaan.

- Juho on vielä nopeampi, se on niin kuin rasvattu minkki, se ehtii joka paikkaan. Reaktiokyky ja ponnistusvoima! Juuri ne ominaisuudet, mitä huippumaalivahti tarvii, Juholla on ne jo nyt!

Juho Niskanen torjuu.
Juho Niskanen torjuu. Kuva: Yle futisvanhemmat

Nyt aikuisena ja isänä, hän osallistuu tiiviisti poikansa harrastukseen ja pitää vapaa-ajalla maalivahtipojalleen omia lisäharjoituksia.

Harrastuksena jalkapallo ei ole halvimmasta päästä: joukkueen pakollisten kausimaksujen lisäksi rahaa kuluu varusteisiin, pelimatkoihin, turnauksiin ja jopa ulkomaan reissuihin. Niskasten perheessä Mari opiskelee ja työttömällä Mikolla on vain satunnaisia töitä silloin tällöin. Rahasta on siis pulaa, ja Juhon harrastus haukkaa talouteen ison loven.

Mikko on opetellut tarkasti Youtubesta, kuinka maailman parhaat maalivahtivalmentajat opettavat huippuveskareita. Hänen tarkoituksenaan on siirtää oppi pojalle; jalkapallokentällä tehdään isän johdolla torjuntaharjoituksia ja parannetaan potkua, kentänlaidalla kohennetaan kuntoa ja fysiikkaa.

Juho Niskanen istuu mietteliäänä maalin sisällä.
Juho Niskanen istuu mietteliäänä maalin sisällä. Kuva: Yle futisvanhemmat
Mikko Niskanen treenaa poikaansa Juhoa.
Mikko Niskanen treenaa poikaansa Juhoa. Kuva: Yle futisvanhemmat
Mikko Niskanen kuvaa poikansa treenausta.
Mikko Niskanen kuvaa poikansa treenausta. Kuva: Yle futisvanhemmat

Isä haluaa pojaltaan paljon suorituksia, lukuisia toistoja.

- Mun mielestä homma perustuu toistoihin: siihen pyritään, että se liikkeen tekeminen jää selkäytimeen.

Voiko parempaa ammattia ollakaan kuin jalkapalloilija tai huippu-urheilija?

Mikon unelmissa Juholla on edessä huikea ura.

- Voiko parempaa ammattia ollakaan kuin jalkapalloilija tai huippu-urheilija?

Opiskelevan Mari kaikki jäljelle jäävä vapaa-aika kuluu jalkapalloseura Kuusysin parissa. Tavalla tai toisella, sillä Marille on kertynyt vuosien mittaan lukuisia erilaisia vastuualueita.

- Seitsemän vuotta olen ollut poikien joukkueen tiedottaja, turnauspäällikkönä olen ollut viisi vuotta ja nyt edellisten lisäksi yhden kauden joukkueenjohtajana!

Mari Niskanen, tiedottaja, joukkueenjohtaja ja turnausvastaa, tarkistaa palkintopokaalit ennen turnauksen alkamista.
Mari Niskanen, tiedottaja, joukkueenjohtaja ja turnausvastaava, tarkistaa palkintopokaalit ennen turnauksen alkamista. Mari Niskanen, tiedottaja, joukkueenjohtaja ja turnausvastaa, tarkistaa palkintopokaalit ennen turnauksen alkamista. Kuva: Yle futisvanhemmat

Niinpä on luonnollista, että Niskasten vapaa-ajan sosiaalinen verkosto rakentuu käytännössä kokonaan futiksen varaan.

- Ei me olla jalkapallon ulkopuolella tekemisissä juuri kenenkään kanssa. Äidit ovat hyvä vertaistuki ja kyllä isätkin ovat tueksi aina kun tarvitaan. Kuusysi on mulle toinen perhe.

Mä mietin, että miltä tuntuu, jos Juho lopettaisi jalkapallon... Mulle tulisi kauhean tyhjä olo.

MItä jalkapallo sitten tuo Niskasten elämään?

- Naurua, laulua, itkua, murhetta, onnistumisen tunnetta, ylpeyttä, surua, varmaan ihan kaikkea tunneskaaloja, mitä on olemassa. Mä mietin, että miltä tuntuu, jos Juho lopettaisi jalkapallon... Mulle tulisi kauhean tyhjä olo.

Juho on ollut takavuosina joukkueensa kantava voima, isointa vastuuta kantava pelaaja eli ykkösmaalivahti. Mutta pari vuotta sitten alkanut loukkaantumiskierre on kärränyt kiviä tielle kohti tähteyttä.

Juho Niskanen hierojalla. Kuvassa hieroja Olli Mäkelä.
Juholla on ollut ongelmia selkänsä kanssa. Hieroja Olli Mäkelä tutkii Juhon nikamia. Juho Niskanen hierojalla. Kuvassa hieroja Olli Mäkelä. Kuva: Yle futisvanhemmat

Ensin Juholta meni olkapää sijoiltaan rinteessä. Leikkauksen jälkeen Juhon riesana on ollut varsinainen loukkaantumiskierre; on murtunutta rannetta ja ongelmia niin jalkojen kuin selänkin kanssa. Alkavalle kaudelle Juholla on vain yksi tärkeä tavoite: pysyä pelikuntoisena.

Poikansa terveydestä huolissaan oleva äiti rohkeni ehdottaa Juholle taukoa jalkapallosta edes vuodeksi, jotta olisi aikaa nuolla rajun harrastuksen aiheuttamat haavat kuntoon.

- Juho vastasi mulle, että ‘Kuule äiti, minä kestän kipua vaikka joka päivä, mutta jalkapalloa en lopeta’. Selvä, näillä mennään! Sen jälkeen siitä ei ole keskusteltu, Mari tiivistää.

Syksyllä, kauden päätyttyä, Kuusysin joukkue hajoaa, ja parhaat valitaan Lahden seudun pelaajista muodostettavaan FC Lahden eliittijoukkueeseen. Sinne pääsystä, tietenkin, haaveilee myös Juho ja koko Niskasten perhe.

Olin 27-vuotias, kun mun nimissä oli merenrantamökki, uudet autot ja tilillä 800 000 markkaa

Mikko Niskanen ei ole ollut taloutensa kanssa aina tiukoilla: nuorena miehenä hän kulki isänsä marja- ja viinafirman edustajana ympäri Suomea. Yrityksellä pyyhki hyvin, ja Niskaset tekivät hyvin rahaa myymällä perheyrityksestään 51 prosentin osuuden sijoittajille: suunnitelmissa oli kunnianhimoinen maailmanvalloitus yrityksen ykköstuotteen, limuviinan, avulla. Tuote herätti kiinnostusta useissa eri maanosissa.

Mikko Niskanen soittaa rumpuja teininä. Laaja kuva.
Mikko soitti nuorena rumpuja. Mikko Niskanen soittaa rumpuja teininä. Laaja kuva. Kuva: Yle futisvanhemmat
Mikko Niskanen sukulaisensa kanssa karateka-leikeissä.
Teini-ikäinen Mikko kuvasi lyhytelokuvia kaitafilmille. Mikko Niskanen sukulaisensa kanssa karateka-leikeissä. Kuva: Yle futisvanhemmat
Mikko Niskanen soittaa rumpuja teininä. Tiivis kuva.
Mikolle on ollut aina tärkeää eläytyä. Mikko Niskanen soittaa rumpuja teininä. Tiivis kuva. Kuva: Yle futisvanhemmat

Mutta sitten... Pahimman laman iskiessä 1990-luvulla, yritys meni konkurssiin. Niskasten omaisuus katosi katkerien oikeudenkäyntien myötä velkoihin.

- Olin 27-vuotias, kun mun nimissä oli merenrantamökki, uudet autot ja tilillä 800 000 markkaa. Sitten yhtäkkiä nää kaikki katosi. Tavallaan yhdessä yössä.

1990-luvun alkupuolella Mikolla oli kolme lasta mutta elämä tuntui umpikujalta. Mies teki rajun ratkaisun ja lähti yksin Norjaan, kalatehtaille tienaamaan.

- Erojutut ja lasten huoltajuusjutut ja kaikki tämmöiset, se on kaikkein pahinta, sieltä lähtee vankka alamäki monella.

Niskasten perhe katselee Mikon vanhoja kaitafilmejä.
Mikko ei salaa historiaansa perheeltään: elämään kuuluvat niin ilot kuin surutkin. Koko perheen voimin fiilistellään Mikon nuoruutta kaitafilmejä katsellen ja 70-lukulaisia ruokia ja juomia nauttien. Niskasten perhe katselee Mikon vanhoja kaitafilmejä. Kuva: Yle futisvanhemmat

Nyt jo aikuiseksi kasvaneet kolme vanhinta lasta eivät nähneet isäänsä muutamaan vuoteen. Nämä asiat vaivasivat Mikkoa pitkään. Oli vaikeaa tunnustaa tosiasiat.

- Kai tää on jonkunlainen puolustuspuheenvuoro, kaikkien eronneiden, joilla on lapsia, niitten puolesta! Suomessa syyllistetään niin herkästi, että ite voi helposti sohvalta arvostella ihmisiä niin paljon kuin haluaa, mut tule kertomaan ite, tai näyttäytyyn ite, että mitä sun elämä on, se vaatii niinkuin naamaa!

- Kovista saa leikkiä ja ammuskella tuolla ja kuka mitäkin mutta se joka osaa pyytää anteeksi ja ne omat virheet tunnustaa, se vaatii aika paljon. Että ehkä mä tässä niinkuin tunnustan ne omat virheeni, mitä mä oon tehnyt.

Tavoitteeni olisi tehdä vain 1-2 tuntia töitä päivässä ja ansaita siten elantoni. Tarkoitus on työllistää firman kautta muita.

Nyt arki on toisenlainen: kotona on vaimo Mari ja kaksi alaikäistä lasta. Enää Mikko ei pakene. Työttömänä hän etsii parhaillaan kuumeisesti ratkaisua perheensä taloudellisen tilanteen kohentamiseksi. Yrittäjyys on Mikolle itsestäänselvä ratkaisu.

- Mä oon sitä mieltä, että yrittäjäksi synnytään, että se vaatii tiettyä luonnetta.

Mari Niskanen.
Mari Niskanen. Kuva: Yle futisvanhemmat
Niskaset Mari ja Mikko tekevät yhdessä töitä.
Niskaset kehittelevät yhdessä ravisovellustaan. Niskaset Mari ja Mikko tekevät yhdessä töitä. Kuva: Yle futisvanhemmat
Mikko Niskanen tekee töitä vaimonsa Marin kanssa.
Mikko Niskanen tekee töitä vaimonsa Marin kanssa. Kuva: Yle futisvanhemmat

Yhdessä vaimonsa Marin kanssa Mikko kehittää uutta ravialan sovellusta, nettipohjaista työkalua jonka tarkoitus on helpottaa vedonlyöjien pelaamista. Mikko uskoo, että kehittämänsä sovelluksen myötä hän saavuttaa unelmansa.

- Tavoitteeni olisi tehdä vain 1-2 tuntia töitä päivässä ja ansaita siten elantoni. Tarkoitus on työllistää firman kautta muita.

Mikko Niskanen sotamies Salona Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa.
Mikko Niskanen näytteli sotamies Salon roolin Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa. Mikko Niskanen sotamies Salona Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa. Kuva: Yle futisvanhemmat

Erilaisia elämänvaiheita kokenut Mikko korostaa elämän ennustamattomuutta; 1980-luvulla mies päätyi jopa näyttelemään Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvassa sotamies Saloa. Mikko siteeraakin mielellään ohjaajalegenda Mollbergia: “Elämä ei ole matematiikkaa.”

Niskasten tulevaisuus on monella tapaa epävarma: Kutsuuko FC Lahden eliittijoukkue myös Juhoa? Entäs äiti? Kuinka Marin käy, kun toinen perhe, Kuusysi, katoaa kauden päätyttyä?

Futisvanhemmat-sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa. Jaksot tiistaisin klo 20 TV1:llä.

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

KATSO sarja Yle Areenasta:

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."