Hyppää pääsisältöön

”Roolia varten on harjoiteltu koko elämä” – YleX Aamun Tommi ja Samuel tähdittävät Onnenonkija-elokuvaa yhdeksän sekunnin ajan

Tommi Mannisen ja Samuel Nymanin näyttelijäntyö jättää varjoonsa jopa Leonardo DiCaprion.

Samuel Nyman ja Tommi Manninen. // Kuva: YleX / Elina Leino

Tommi Manninen ja Samuel Nyman.

Nämä kaksi uutta kykyä alkoivat kirjoittaa omaa lukuaan suomalaisen elokuvan historiaan, kun bloggaamisesta kertova Onnenonkija-elokuva keskiviikkona rävähti valkokankaalle Helsingin Tennispalatsissa. Kutsuvierasensi-iltaan oli saapunut koko suomalaisen kulttuurielämän kärki aina Mikko Kuustosesta Jippuun, eikä epäselväksi jäänyt, keiden näyttelijäntyö sai taidepiirien kerman kuohumaan.

Manninen ja Nyman tekevät elokuvassa väkevät roolisuoritukset, ja heidät nähdään elokuvassa yhteensä noin yhdeksän sekunnin ajan. Tässä jutussa ei spoilata näiden ikimuistoisten sekuntien sisältöä, mutta sen verran sanottakoon, että erityisesti Nymanin heittäytyminen riipaisee paatuneintakin kyynikkoa.

YleX:llä oli kutsuvierasnäytöksen jälkeen harvinainen mahdollisuus haastatella Mannista ja Nymania, jotka tunnetaan parhaiten YleX Aamun juontajina. Myös Onnenonkija-elokuvassa he eläytyvät radiojuontajan rooliin – hahmo, joka jo antiikin Kreikan tragedioissa usein lausui painokkaimmat vuorosanat.

- Kaikkein hankalin roolihan on juuri cameo-rooli, Samuel Nyman sanoo mietteliäänä.

- Kun olet oma itsesi, roolia varten on harjoiteltu koko elämä.

Nyman ei halua kerskua kyvyillään, mutta hänen kertomansa anekdootti kutsuvierasnäytöksestä puhuu puolestaan.

- Mikko Leppilampi istui salissa ihan takanani. Hän taputti olalleni kohtaukseni aikana ja sanoi, että kyllä nuorissa lepää tulevaisuus.

Tähän ei Leonardokaan pystyisi

Aivan keskeinen osa näyttelijäntyötä on se, että osaa myös antaa vastanäyttelijöille tilaa. Nyman ja Manninen ovat tämän taidon mestareita, ja Onnenonkija onkin rakennettu niin, ettei heitä nähdä noin 99,9 prosentissa elokuvasta.

Erityisesti Mannisen heittäytyminen jättää yleisön pohtimaan, oliko hän elokuvassa lainkaan.

- Leonardo DiCapriolla saattaa olla Oscar, mutta hän on tuskin tehnyt sellaista roolisuoritusta valkokankaalla, josta hän ei pysty itsekkään spottaamaan itseään, Manninen valottaa rakentamansa hahmon merkittävyyttä.

Se on totta: jos katsoja ei ole juuri oikealla hetkellä erityisen tarkkana, hän ei välttämättä tule edes tajunneeksi, miten luontevasti ja vaivatta Tommi Manninen sujahtaa osaksi Onnenonkijan tarinan kudelmaa.

- Olen ehkä se kriittinen kulma, joka pakottaa katsomaan elokuvan uudelleen. Nytkin olen tavannut henkilöitä, jotka näkivät elokuvan jo toistamiseen, mutta edelleenkään he eivät ole nähneet Mannisen Tommia kertaakaan.

Kakkososaa odotetaan jo

Aito. Nopea. Aika metaa. Olivatko he siinä bilekohtauksessa? Ai eivät?

Muun muassa näillä ylisanoilla kommentoitiin Nymanin ja Mannisen roolisuorituksia Onnenonkijan kutsuvierasnäytöksen jälkeen. Vaikka juhlitulle kaksikolle nyt satelee yhteistyötarjouksia ja onnitteluja, he tuntevat myös näyttelijäntyön mukanaan tuoman vastuun harteillaan.

- Onnenonkija on ensimmäinen blogeista kertova suomalainen elokuva, muttei varmasti viimeinen. Meidänkin täytyy ylläpitää roolisuorituksiamme mahdollista kakkososaa varten, Manninen sanoo ja katsoo vakavana ikkunalasin toisella puolella pimenevää Helsinkiä.

Sitten hän jatkaa painokkaasti:

- En ole vielä kuullut mitään keskusteluja tällaisesta, mutta olen valmis sen keskustelun aloittamaan.

Samuel Nyman, itse itsensä ankarin kriitikko, pohtii jo, miten hän voisi vielä entisestään parantaa suoritustaan mahdollisessa jatko-osassa.

- Siitä olin kyllä vähän harmissani, että kamera oli vasemmalla, vaikka oikea on kuitenkin se parempi puoleni. Että ehkä ensi kerralla kamera on sitten oikealla puolella, ja ehkä mahdollisesti jopa ihan edessäkin. Nythän näkyi vain aika paljon selkäprofiiliani.

Onnenonkija ensi-illassa 25. maaliskuuta. Pääosia näyttelevät Minka Kuustonen ja Olavi Uusivirta. YleX on elokuvan yhteistyökumppani.

Lue myös:

YleX:n Tommi ja Samuel rantautuvat Onnenonkijan ensi-iltaan - tirkistele punaisen maton tunnelmia Periscopesta

YleX Ensinäytössä blogimaailmaan sukeltavan Onnenonkija-leffan traileri – käsikirjoittaja teki taustatyötä Suomen rikkaista

YleX mukana ensimmäisessä blogeista ja vlogeista kertovassa kotimaisessa elokuvassa – pääosissa Olavi Uusivirta ja Minka Kuustonen